Teraz jest 11 wrz 2025, 19:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
psocia                    

PS.
Widzę, że moja rada została niewłaściwie odebrana. Pisząc o współpracy z księgową od nieruchomości miałam na myśli to, że na pewno od wielu lat wystawia tytuły na zaległości z tego podatku i wysyła je do skarbówki. Nie wierzę, że w waszym Urzędzie wszyscy płacą podatki i nie ma tytułów wykonawczych. Jeśli jednak są to na pewno zdarza się, że zobowiązany otrzymując zajęcie płaci sam po terminie należność z kosztami egzekucyjnymi na konto Urzędu a nie do skarbówki w ślad za tytułem. A zatem taka księgowa często ma do czynienia z wycofaniem tytułów wykonawczych po zbiegu zarówno od Naczelnika Urzędu Skarbowego czy też od komornika sądowego i wie jak się to robi - stąd moja rada aby skorzystać z pomocy doświadczonej osoby jaką jest ta księgowa.
U mnie w Urzędzie sprawa wpłat jest uproszczona gdyż konto do wpłat za odpady i konto egzekucyjne jest takie samo. Cała wpłata idzie do księgowej a ta otrzymując wpłatę ma podgląd do moich kosztów egzekucyjnych więc koszty te przeksięgowuje na wydzielone subkonto a resztę księguje odpowiednio. Mi daje wycofanie tytułu- ja natomiast księguję wycofanie w swoim systemie egzekucyjnym, zamykam tytuł z adnotacją WPŁATA np. na poczet zajęcia, czy wpłata po wszczęciu lub przed wszczęciem zależnie od okoliczności wpłaty.
Podobnie postępuje się po zbiegu z US jeśli jest wpłata całkowita. Wysyła się uchylenie zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności i wtedy kończy się sprawa ze zbiegiem a do naczelnika US wysyła się wycofanie tytułu w związku z wpłatą. Jeśli wpłata na konto wierzyciela od zobowiązanego jest częściowa to wysyłamy aktualizację tytułu do US lub komornika oraz aktualizację zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności z informacją, że wspólną egzekucję nadal prowadzi Naczelnik US lub komornik i aby pozostałą po aktualizacji zajęcia kwotę przekazał na konto organu prowadzącego wspólną egzekucję (chodzi mi o to aby dłużnikowi zajętej wierzytelności nie namieszać).  U nas w Urzędzie tak się robi od zawsze z dobrym skutkiem i nigdy nie było problemów.
pozdrawiam.

W sumie to właściwie tylko na księgowej od podatku od nieruchomości nie zawsze się można oprzeć bo ona wystawia tylko tytuły. Nie prowadzi egzekucji jako OE.
Widzisz główną różnicą przy wpłacie do organu egzekucyjnego jest to że koszty upomnienia przechodzą na rzecz organu art. 15 § 3.
Nie wiem czy łatwiej czy trudniej jest mieć jedno konto, zwłaszcza jeżeli ma się tysiące podatników. Przy kontach indywidualnych jest dużo prościej wszystko zaksięgować. Do tego szukać wpłaty z US lub od KS i sprawdzać po numerach tytułu czy to moje czy koleżanki.

13 cze 2014, 07:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2014, 13:44

POSTY        14
qubap                    

No tak ale wystawiając częsciej jest sprzeczne z zapisem "Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia" - tu jest wyraźnie mowa o przekroczeniu

Jest napisane niezwłocznie więc jeżeli nie przekracza możesz wystawić a jeżeli przekracza musisz wystawić. Nie ma tu żadnej sprzeczności z przepisami.
Dopóki nie ma żadnych komentarzy do przepisów uważam to rozumowanie za słuszne.[/quote]

Dokładnie tak nam to tłumaczono na wczorajszym szkoleniu - jeśli chcesz wystawiać częściej upomnienie, to możesz. Ale jeśli zaległość przekroczy 116 zł, to już upomnienie wysłać musisz.

Mamy problem z wystawianiem tytułów wykonawczych, póki co muszę się wstrzymać z wszczynaniem egzekucji. Stąd teraz moje pytanie, ponieważ chcę jakoś zagospodarować czas. Na podstawie znowelizowanego art. 36 mogę, w zakresie niezbędnym do wszczęcia postępowania, zwracać się o udzielenie informacji do organów administracji (...). Stąd też mój wniosek, że jeszcze przed wszczęciem postępowania mogę wysyłać zapytania do US, ZUS itp. Potwierdźcie moje myślenie, no chyba, że się mylę ;) Ma ktoś może wzór takiego zapytania? Czy to są może specjalne druki?

13 cze 2014, 08:14
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
egzesop                    

qubap                    

Jest napisane niezwłocznie więc jeżeli nie przekracza możesz wystawić a jeżeli przekracza musisz wystawić. Nie ma tu żadnej sprzeczności z przepisami.
Dopóki nie ma żadnych komentarzy do przepisów uważam to rozumowanie za słuszne.

Dokładnie tak nam to tłumaczono na wczorajszym szkoleniu - jeśli chcesz wystawiać częściej upomnienie, to możesz. Ale jeśli zaległość przekroczy 116 zł, to już upomnienie wysłać musisz.

W innym rozumowaniu - czytaj dopiero po przekroczeniu, wszystkie mandaty na 50, 100zł egzekwowane by były dopiero 6mc przed końcem okresu przedawnienia.
egzesop                    

Mamy problem z wystawianiem tytułów wykonawczych, póki co muszę się wstrzymać z wszczynaniem egzekucji. Stąd teraz moje pytanie, ponieważ chcę jakoś zagospodarować czas. Na podstawie znowelizowanego art. 36 mogę, w zakresie niezbędnym do wszczęcia postępowania, zwracać się o udzielenie informacji do organów administracji (...). Stąd też mój wniosek, że jeszcze przed wszczęciem postępowania mogę wysyłać zapytania do US, ZUS itp. Potwierdźcie moje myślenie, no chyba, że się mylę ;) Ma ktoś może wzór takiego zapytania? Czy to są może specjalne druki?

Tak, możesz wystąpić jako wierzyciel, a nawet jeżeli byś nie był organem to wierzyciel zgodnie z nowym rozporządzeniem ma brać czynny udział w poszukiwaniu majątku zobowiązanego. Więc rola wierzyciela została ucięta na na samym wystawieniu tytułu i przesłaniu go do OE ;)
Wzór i różne dopiski znajdują się już w tym temacie i to nie jeden raz. Polecam przeczytać temat. Jak nie od początku to chociaż od 20 strony ;) gdzieś w okolicach 23-26 (chyba) znajduje się jedno z przykładowych pism.

EGZESOP polecam trafniej cytować. To nie była moja wypowiedź ;)

13 cze 2014, 09:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2014, 13:44

POSTY        14
Dzięki za odpowiedź i przepraszam jeśli coś źle zacytowałam. Nie zrobiłam tego celowo i postaram się w przyszłości bardziej do tego przyłożyć ;)
Gwoli sprostowania - chce wystąpić do tych organów jako organ egzekucyjny.

13 cze 2014, 10:43
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
egzesop                    

Dzięki za odpowiedź i przepraszam jeśli coś źle zacytowałam. Nie zrobiłam tego celowo i postaram się w przyszłości bardziej do tego przyłożyć ;)
Gwoli sprostowania - chce wystąpić do tych organów jako organ egzekucyjny.

Jeżeli nie masz jeszcze tytułu to jak chcesz występować jako organ? Jako organ możesz wystąpić jak dostaniesz od wierzyciela tytuł bo skąd masz wiedzieć kogo masz szukać.
Ja robię tak (działam jako 2w1  ^_^ ) : przy upomnieniu wyświetla komunikat "wystaw tytuł", oczywiście daje ludkowi chwile czasu a w tej chwili gdzieś 2-3 po tym jak odebrał upomnienie piszę do US o podanie informacji - tylko informację dostaje po około tygodniu więc gdzieś zamykam się w miesiącu do wystawienia tytułu w tych prostych przypadkach. Jeżeli już mam dane wystawia tytuł razem z zajęciem i z głowy.
W cięższych przypadkach gdzie już tytuł wystawiłem i brak odzewu a nie ma co zająć - poborcy brak - póki co nie wystawiłem kolejnego.
Czekam na zmianę ustawy o czystości i porządku (ponoć w lipcu tego roku :)), a "mądrzy" rozmyślają nad zakupem OGNIVA no i trochę mi zaczyna wisieć tych upomnień o statusie wystaw tytuł ;)

13 cze 2014, 10:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
goniec roznosił tytuły i na kopercie-zwrotce mam adnotacje że adresat przebywa w więzieniu. jaka data doręczenia?

16 cze 2014, 10:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
misia23                    

Od kiedy naliczacie odsetki jeśli termin płatności przypada w np w niedzielę czy święto. Liczycie od poniedziałku czy od wtorku? Bo ja rozumiem to tak, ze jeśli np 15 jest w niedzielę to termin płatności przypada na 16 a odsetki liczy się od 17. Dobrze to rozumiem?

A jeśli termin przypada w sobotę to też liczę odsetki od wtorku czy od poniedziałku?

16 cze 2014, 12:30
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
misia23                    

misia23                    

Od kiedy naliczacie odsetki jeśli termin płatności przypada w np w niedzielę czy święto. Liczycie od poniedziałku czy od wtorku? Bo ja rozumiem to tak, ze jeśli np 15 jest w niedzielę to termin płatności przypada na 16 a odsetki liczy się od 17. Dobrze to rozumiem?

A jeśli termin przypada w sobotę to też liczę odsetki od wtorku czy od poniedziałku?

Jeżeli termin płatności wypada w sobotę to przesuwa się na poniedziałek a odsetki na wtorek, przykład luty 2014: termin płatności 17.02 odsetki 18.02

16 cze 2014, 12:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
Dziekuje za pomoc :) też tak myślałam ale u mnie w podatkach mają inne zdanie, że jeśli w termin w sobotę przypada to one liczą odsetki już od poniedziałku, no i zgłupiałam. Dzięki

16 cze 2014, 12:52
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
misia23                    

Dziekuje za pomoc :) też tak myślałam ale u mnie w podatkach mają inne zdanie, że jeśli w termin w sobotę przypada to one liczą odsetki już od poniedziałku, no i zgłupiałam. Dzięki

Ordynacja podatkowa:
Termin płatności art. 12 § 5. Jeżeli ostatni dzień terminu przypada na sobotę lub dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się następny dzień po dniu lub dniach wolnych od pracy,
Odsetki art. 53 § 4. Odsetki za zwłokę naliczane są od dnia następującego po dniu upływu terminu płatności podatku lub terminu, w którym płatnik lub inkasent był obowiązany dokonać wpłaty podatku na rachunek organu podatkowego.

16 cze 2014, 13:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
według mnie doręczenie nieskuteczne - chyba, że osoba która odebrała zobowiązała się do dostarczenia przesyłki zobowiązanemu(zapis na zwrotce)

17 cze 2014, 07:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
wysłałem akta do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu, rozstrzygnięcia jeszcze chyba nie ma, bo nic nie dostałem, a bank przekazał mi wpłatę na pokrycie tego zajęcie, które wcześniej było w zbiegu. co teraz ??? Wpłatę rozliczę tak jakby tego zbiegu nie było, ale co z sądem ???
proszę o pomoc

17 cze 2014, 09:24
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
auto                    

wysłałem akta do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu, rozstrzygnięcia jeszcze chyba nie ma, bo nic nie dostałem, a bank przekazał mi wpłatę na pokrycie tego zajęcie, które wcześniej było w zbiegu. co teraz ? Wpłatę rozliczę tak jakby tego zbiegu nie było, ale co z sądem ?
proszę o pomoc

Jesteś pewien że wpłata z banku? Może to wpłata z jakiegoś oddziału i niekoniecznie jest z realizacji zajęcia. Dziwne że bank mając zbieg z komornikiem gdzie zapewne tam wypłacał pieniądze nagle przelewa Tobie. Moim zdaniem albo zajęcie komornika zostało zapłacone albo wpłaca ci zobowiązany z oddziału banku albo mogę się mylić ;).
Jeżeli następuje realizacja zajęcia to banki najczęściej piszą "całkowita realizacja zajęcia nr BF ......" a w polu wpłacającego masz nazwę właściciela rachunku. W przypadku z oddziału np "Bank Polska Kasa Opieki S.A. Ośrodek operacyjno rozliczeniowy w Szczecinie" nazwa oddziału znajduje się w polu właściciela.
Opcje masz dwie albo wycofanie zbiegu z sądu albo czekanie na rozstrzygnięcie i informacja do komornika (zapewne zostanie wyznaczony do łącznej jeżeli jeszcze będzie) że zaległość została zapłacona. O wycofaniu z sądu było już wcześniej.

17 cze 2014, 10:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam, wysłałam Zajęcie Wierzytelności 10.06.2014 do KRUS( na NG= 354, KU=8,8, OPŁ.MANIP = 3,50, KOSZTA ZA ZAJĘCIE=14,20)- odebrano w KRUS- 13.06.2014, zobowiązany odebrał 12.06.2014r., dnia 16.06.2014r-Zobowiązany wpłaca częściowo 100 zł, moje pytanie, czy zabieram mu z tej wpłaty te koszta za zajęcie wierzytelności? Czyli rozliczam to tak?:
NG= 73,50
Koszta= 17,70 ( opł.manip 3,50 + koszta zajęcia 14,20)
KU=8,80
A do KRUS- TERAZ MUSZĘ WYSŁAĆ AKTUALIZACJĘ ZAJĘCIA?TAK? i do zobowiązanego też aktualizację?

17 cze 2014, 12:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 379  Następna strona