Przeczytałam dziś trochę logiki i dalej nie rozumiem
Wybierz wniosek, który na pewno wynika z przesłanek: każde S jest M, niektóre M nie są P. a) Nieprawda, że każde P jest M. b) Pewne P nie są S. c) Nie istnieją takie S, które byłyby jednocześnie P. d) Istnieją takie S, które nie są P. e) Nieprawda, że niektóre S nie są M.
Każde S jest M = (S) a M - S się rozkłada Niektóre M nie są P = M o (P) - P się rozkłada
Więc: 1. Termin średni musi być rozłożony co najmniej raz. Terminem średnim jest M - racja? Ale nie jest rozłożony w przesłankach, więc we wniosku też nie może być rozłożony. Czyli nie może być a). 2. Jedna przesłanka jest przecząca, więc wniosek tez musi być przeczący.
Nie rozumiem! <beczy> W tych przesłankach nie jest rozłożony termin średni (M). To we wniosku też nie może być rozłożony. A dlaczego we wniosku ma być M? Przecież termin średni nie występuje we niosku tylko S P, M się powtarza w przesłankach. Moim zdanie, jeśli w obu przesłankach jest termin średni, to we wniosku nie może wystąpić.
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
05 cze 2014, 19:52
Re: Gimnastyka umysłu
Nieprawda, że niektóre S nie jest M = niektóre S jest M ? Jeśli tak to nie może być to prawidłowa odpowiedź, bo jest twierdząca?
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
05 cze 2014, 19:54
Marzenie
ORCHIS - dzięki! Jutro siadam i mam cały dzień logiczny! Muszę to rozwikłać! Takich zadań z logiki jest ze 20? 5 tabelek 5 wykresów 10 obrazków 10 analogii 10 SIPY SOPY SEPY 10 A=B, B>C 10 ? A są zadania: p, q, r, koniunkcja, alternatywa, prawo de Morgana, jeśli p to q, wtedy i tylko wtedy itp.? A te zadania = < > to co to jest :mur: Jutro pochwalę się Wam logiką i moim oświeceniem
Czy można rozwinąć ten temat dla pewności? 5 tabelek - przykład z 3 mężczyznami, wzrostem i wagą, 5 wykresów - ? 10 obrazków - raveny 10 analogi - Kasia ma się do Zosi jak tomek do Bartka.. 10 sip, sop, itd - niektóre kobiety są ładne, wszystkie kobiety są kochane,... 10 A=B, B>C - ? 10- ?
____________________________________ Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza
05 cze 2014, 19:59
Marzenie
Przeczytałam dziś trochę logiki i dalej nie rozumiem :mur:
Wybierz wniosek, który na pewno wynika z przesłanek: każde S jest M, niektóre M nie są P. a) Nieprawda, że każde P jest M. b) Pewne P nie są S. c) Nie istnieją takie S, które byłyby jednocześnie P. d) Istnieją takie S, które nie są P. e) Nieprawda, że niektóre S nie są M.
Każde S jest M = (S) a M - S się rozkłada Niektóre M nie są P = M o (P) - P się rozkłada
Więc: 1. Termin średni musi być rozłożony co najmniej raz. Terminem średnim jest M - racja? Ale nie jest rozłożony w przesłankach, więc we wniosku też nie może być rozłożony. Czyli nie może być a). 2. Jedna przesłanka jest przecząca, więc wniosek tez musi być przeczący.
Nie rozumiem! <beczy> W tych przesłankach nie jest rozłożony termin średni (M). To we wniosku też nie może być rozłożony. A dlaczego we wniosku ma być M? Przecież termin średni nie występuje we niosku tylko S P, M się powtarza w przesłankach. Moim zdanie, jeśli w obu przesłankach jest termin średni, to we wniosku nie może wystąpić.
jak się termin średni nie rozłożył, to wogule nie szukamy odpowiedzi z S i P, bo po co, patrzymy czy nie można zastosować kwadratu logicznego a tu można: dla odpowiedzi a oraz e a odpada bo nie wynika z drugiej przesłanki zostaje e, bo każde S jest M oznacza że nieprawdaż, że niektóre S jest M W wieczorku są ćwiczenia do zadań, trzeba siąść i ćwiczyć, a wtedy wyjdzie
05 cze 2014, 20:13
czere?nia
Marzenie
Przeczytałam dziś trochę logiki i dalej nie rozumiem :mur:
jak się termin średni nie rozłożył, to wogule nie szukamy odpowiedzi z S i P, bo po co, patrzymy czy nie można zastosować kwadratu logicznego a tu można: dla odpowiedzi a oraz e a odpada bo nie wynika z drugiej przesłanki zostaje e, bo każde S jest M oznacza że nieprawdaż, że niektóre S jest M W wieczorku są ćwiczenia do zadań, trzeba siąść i ćwiczyć, a wtedy wyjdzie
Czere?nia czy możesz doprecyzować co rozumiesz poprzez "a odpada bo nie wynika z drugiej przesłanki"? Moim zdaniem: wniosek a podpada pod kwadrat logiczny (w odniesieniu do drugiej przesłanki MoP) jednakże aby go zastosować należałoby dokonać konwersji - z PoM na MoP ale jak wiemy PoM (lub SoP zgodnie z Wieczorkiem) nie podlega konwersji. Tak więc należy odrzucić ten wniosek. Mam rację? Czy może jest jakieś inne wyjaśnienie a ja brnę w ślepą uliczkę?
05 cze 2014, 20:28
Czy można rozwinąć ten temat dla pewności? 5 tabelek - przykład z 3 mężczyznami, wzrostem i wagą, 5 wykresów - ? 10 obrazków - raveny 10 analogi - Kasia ma się do Zosi jak tomek do Bartka.. 10 sip, sop, itd - niektóre kobiety są ładne, wszystkie kobiety są kochane,... 10 A=B, B>C - ? 10- ?
Wydaje mi się, że tabelek i wykresów było więcej. Generalnie z poprzedniego roku mało pamiętam, a już do głowy nie przyszło mi liczyć ile było zadań w poszczególnych grupach. Może ktoś podpowie?
05 cze 2014, 20:35
andziak
Nie pomogę bo w tym roku podchodzę pierwszy raz, ale kojarzę, że była mowa o analogiach obrazkowych - może tego brakuje w tym wyliczeniu?
05 cze 2014, 20:40
odpada a, bo do przesłanki niektóre M nie są P sprzeczne zdanie to (z kwadratu) nieprawda że każde M jest P nie wynikam w obwersje i inne przekształcenia, tylko te podstawowe, bo łeb mi tego nie ogarnia mam nadzieje że będą zadanka tylko z podstawowymi przekształceniami
05 cze 2014, 20:51
8 tabelek - przykład z 3 mężczyznami, wzrostem i wagą, 8 wykresów - ? 10 obrazków - raveny 10 analogi - Kasia ma się do Zosi jak tomek do Bartka.. 10 sip, sop, itd - niektóre kobiety są ładne, wszystkie kobiety są kochane,... 8 A=B, B>C - ? 6 - ?
Lepsze proporcje? :)
MI WYSZŁO: WZROST Pana A - 175 cm, B - 170 cm, C - 180 cm (prawidłowo?)
A słuchajcie, podobno było jakieś takie zadanie logiczne... Dużo treści, kilka zdań i chyba wniosek jakiś z tego wszystkiego. Co to za zadanie?
05 cze 2014, 21:11
Tak było rok temu: strona 508, jeden z postów:
Tak, równiez potwierdzam, bo zwróciłem na to uwagę: cz I 20 (mniej więcej po równo tabelek i wykresów, pomieszanych ze sobą) cz II 20 (koniuńkcje i a=b; również pomieszane) 10 ravenów 10 analogii.
05 cze 2014, 21:13
jakie to zadania z koniunkcjami? p, q, r? Wtedy i tylko wtedy, jesli p to q?
05 cze 2014, 21:19
Takie proste odczytywanie wykresów na poziomie podstawówki