Teraz jest 10 wrz 2025, 16:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam, macie gdzie pod ręką upoważnienie od burmistrza dla poborcy na działanie w terenie? Będę super wdzięczna za wrzucenie wzorca!

29 kwi 2014, 13:22
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
preston                    

Nie możemy zwrócić do wierzyciela wszczętego tytułu. Skoro uznaliśmy, że był prawidłowo wystawiony i wszczęliśmy egzekucję, to możemy go przekazać zgodnie z właściwością (jak mamy nowy adres) albo umorzyć postępowanie. Co będzie podstawą umorzenia to już inna sprawa. Ale nie można po prostu zwrócić wszczętego tytułu, bo stwierdzimy, że nic na naszym terenie nie zdziałamy.

Czyli do momentu wszczęcia egzekucji (doręczenia tytułu) możemy jednak zwrócić nie przekazując do właściwego organu? :)

29 kwi 2014, 14:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Witam! jestem tutaj nowa, mam może nie typowe pytanie co w przypadku gdy zostanie wstawione dłużnikowi upomnienie, dłużnik opłaci należność główną a nie opłaci kosztów upomnienia? Z góry dziękuję za odpowiedź.

29 kwi 2014, 17:27
Zaawansowany

POSTY        40
możesz w kolejnym upomnieniu wykazać mu niezapłacone koszty, albo zwyczajnie czekać nie wiem czy zasadne jest wystawianie tytułu i prowadzenie egzekucji dla 11.60 (zbyt niska kwota) za chwilę będzie to nawet niemożliwe

30 kwi 2014, 07:11
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
belpru                    

możesz w kolejnym upomnieniu wykazać mu niezapłacone koszty, albo zwyczajnie czekać nie wiem czy zasadne jest wystawianie tytułu i prowadzenie egzekucji dla 11.60 (zbyt niska kwota) za chwilę będzie to nawet niemożliwe

Póki co czekamy na zmiany przepisów. Jeszcze nie wystawiałem tytułów na takie kwoty. Lepiej poczekać aż się ubiera coś więcej i wykazać wszystko razem.
Do ludzików co nie zapłacili samych kosztów a później płacili należności napisałem krótkie pisemka że "zapomnieli" zapłacić koszty upomnienia wspominając przy okazji czym to grozi ;) dodatkowo też załączałem im wypełniony blankiecik. Na 40 wystawionych mam w sumie jeszcze 6 nieodebranych ale już chyba z 20 opłaconych. Zaznaczę tylko że pisemka poszły 2 tygodnie temu. Co niektórzy się musieli nagadać że nie mamy co robić ale zapłacili. Lepiej jednak chyba wysłać pisemko (zwłaszcza jak ma się gońca) niż wystawiać tytuły :)

30 kwi 2014, 07:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
Na jakich zwrotkach wysyłacie upomnienia za śmieci z KPA czy z ordynacji?

30 kwi 2014, 08:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
preston                    

art. 64 kłania się w całości. Ręczne wyliczanie kosztów, wydruk zawiadomień i postanowień to jakas pomyłka. Może lepiej zaiwestować w jakiś program. Poszukaj na http://www.rewucki.com, od dawna robią programy i kalkulatory obsługujące egzekucję.

Co do art. 36 to owszem możesz słać zapytania do różnych instytucji np. zus, us, cepik. Ostatecznie jeśli nie można wszcząć postępowania w inny sposób można na podstawie 36 wezwań zobowiązanego do wskazania składników majątku oczywiście załączając odpis tytułu.

Jeśli chodzi o program do rozliczania tytułów egzekucyjnych to popieram zakup programu TAXI+ Grzegorza Rewuckiego - jest tam wszystko co jest niezbędne do prowadzenia postępowania - ręczne rozliczanie to wielka porażka  :)
Anna

30 kwi 2014, 08:11
Zaawansowany

POSTY        40
szkoda tylko że nie generuje żadnych raportów...

30 kwi 2014, 09:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
mam należność główną 102 zł
pobieram u dłużnika : koszty egz: 5.10

Pobieram 5.10  czy zaokrąglam do 5? pisze że do pełnych dziesiątek groszy więc chyba 5.10?

30 kwi 2014, 10:29
Zaawansowany

POSTY        40
Do dziesiątek groszy- jest w ustawie :)

30 kwi 2014, 10:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Idę do dłużnika z dwoma tytułami i dostarczam je, czyli:
opłata manipulacyjna 2x1.40
On jednak chce zapłacić należność tylko za 1 tytuł czy wtedy doliczam opłatę manipulacyjna za 1 tytuł czy za dwa - jako że koszty egzekucyjne pokrywa się pierwsze

30 kwi 2014, 11:16
Zaawansowany

POSTY        40
opłatę naliczasz osobno dla każdego tytułu w momencie jego doręczenia, nie ma znaczenia czy chce za cokolwiek płacić. pobraną kwotę rozliczasz najpierw na koszty (oba tytuły masz juzż w egzekucji) a resztę dopiero na należność.

:stop: Pytanie: czy naliczacie 6.10 za doręczenie wezwania do zapłaty/tytułu egzekucyjnego. Pojawiła się taka opinia że jest to niezasadne...

30 kwi 2014, 11:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
belpru                    

opłatę naliczasz osobno dla każdego tytułu w momencie jego doręczenia, nie ma znaczenia czy chce za cokolwiek płacić. pobraną kwotę rozliczasz najpierw na koszty (oba tytuły masz juzż w egzekucji) a resztę dopiero na należność.

:stop: Pytanie: czy naliczacie 6.10 za doręczenie wezwania do zapłaty/tytułu egzekucyjnego. Pojawiła się taka opinia że jest to niezasadne...

doręczam osobiście jako poborca a nie przez pocztę wiec raczej nie naliczam

30 kwi 2014, 11:40
Zaawansowany

POSTY        40
A mogę prosić o opinie kogoś z US? Naliczacie 6.10 za doręczenie tytułu/wezwania do zapłaty pocztą?

30 kwi 2014, 12:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 379  Następna strona