Teraz jest 10 wrz 2025, 14:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
werka90                    

Witam, pytanie czysto praktyczne: jesteście poborcami i idziecie w teren. Jak z tymi tytułami? macie wpięte w skoroszyt i w ten sposób dajecie do podpisu? Czy luzem? Czy na każdy tytuł inna teczka i z tą teczką zawsze do zobowiązanego, czy wyciągacie i wsadzacie w koszulkę czy jak żeby się nie pogubić i nie zagubić? Czy bierzecie tylko 1 i 2 stronę dla siebie i dłużnika, a resztę zostawiacie i uzupełniacie w biurze? Proszę o odpowiedź!

Poborca nosi ze sobą całość tytułu. Kiedy potrzeba to wszystkie tytuły jakie są aktualnie w obiegu dla danego zobowiązanego.

Dlaczego? Bo nie może egzekwować zaległości dla których nie ma fizycznie tytułu wykonawczego. Nie może dokonać na te tytuły zajęcia ruchomości, pobrania itd. Po prostu można sobie narobić problemów, łącznie z twierdzeniem, że prubuje się egzekwować nieistniejący obowiązek.

W jaki sposób masz fizycznie przygotowane tytuły to zupełnie inna sprawa. Jak Ci wygodniej. Spięte, luzem, w teczce jak chcesz.

23 kwi 2014, 13:28
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
kwiat                    

dzięki PRESTON
a zawiad. wysłać do komornika czy do zakładu pracy ?

Jeśli akta fizycznie są jeszcze u Ciebie to musisz wydać zawiadomienie i skierować je do dłużnika zajętej wierzytelności i zobowiązanego.
Jeśli akta już poszły po zbiegu do komornika, to oczywiście nie możesz wydawać zawiadomień o zmianie zaległości do wierzytelności objętych zbiegiem. Musi to zrobić organ prowadzący obecnie postępowania. A powiadamiasz go normalnym pismem.

Generalnie za informowanie o wszelkich zmianach odpowiada organ egzekucyjny prowadzący postępowanie z danej wierzytelności.

23 kwi 2014, 13:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
hajka                    

pytanie dot. zbiegu egzekucji
1) dostałam info z banku, że konto jest zajęte przez komornika (inne województwo) - BRAK WYROKU, co dalej??
2) dostałam info z banku, że jest zbieg z US i ZUS, sprawę prowadzi US, co dalej??

Było już.

1. Wydajesz postanowienie o wstrzymaniu postępowania z art. 62. Pakujesz akta i wysyłasz do właściwego sądu z wnioskiem o rozstrzygnięcie zbiegu. Po postanowieniu sądu realizujesz je. W Twoim przypadku z pewnością wyznacza komornika. Przesyłasz akta i kończysz postępowanie. Chyba że chcesz prowadzić postępowanie z innych składników majątku zobowiązanego na podstawie dalszego tytułu wykonawczego.

2. pakujesz akta i wysyłasz do US. zgodnie z art. 63. Oczywiście możesz sobie toczyć do innego składnika majątku na podstawie dalszego tytułu.

23 kwi 2014, 13:41
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
Jeśli akta już poszły po zbiegu do komornika, to oczywiście nie możesz wydawać zawiadomień o zmianie zaległości do wierzytelności objętych zbiegiem. Musi to zrobić organ prowadzący obecnie postępowania. A powiadamiasz go normalnym pismem.

Generalnie za informowanie o wszelkich zmianach odpowiada organ egzekucyjny prowadzący postępowanie z danej wierzytelności.[/quote]

akta wysłałam do komornika więc on jest teraz organem, a co masz na myśli pisząc żeby powiadomić go normalnym pismem ?

23 kwi 2014, 13:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Krótkie pismo. Cos w stylu: w związku z faktem , że do dnia ... odsetki dotyczące takiej zaległości stały się wymagalne i wynoszą na dzień XXXXX kwotę XXXX, proszę o zmianę wysokości egzekwowanej zaległości.

To tak samo jakby wierzyciel powiadomił Cię o zmianie wysokości zaległości. Nie ważne, że w tym przypadku zaległość wzrasta, a nie maleje.

ALE JESZCZE JEDNO. Jak wygląda taki tytuł. Co ma wpisane w pozycji 35 lub 71(wielopozycyjny)

23 kwi 2014, 13:47
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Bo jeśli ma zaznaczone okienko "odsetek nie pobiera się" to będzie problem.

23 kwi 2014, 13:50
Zaawansowany

POSTY        99
w tytule zaznaczone jest że "pobiera się odsetki" a w 36 od jakiej daty powinny być liczone. To może nie trzeba wysyłać do komornika takiego pisma informującego o kwocie odsetek. Sam naliczy bo ma do dyspozycji tytuł no nie ? A tam gdzie mam zajęcie rachunku albo wynagrodzenia to wyślę aktualizację tzn. nowe zawiadomienie i będą tam naliczone odsetki.

23 kwi 2014, 13:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Jeśli tytuł jest tak wydany to OK. Jest bardzo duża szansa, że komornik jednak naliczy te odsetki, bo przy wprowadzaniu go do swojej bazy fizycznie wklepuje to co jest na tytule. Poza tym komornik i tak wyda własne zajęcie do Twojego tytułu, nie patrząc na Twoje dotychczasowe czynności.

23 kwi 2014, 13:59
Zaawansowany

POSTY        99
super, ale moje koszty egzekucyjne przekaże mi tak ? z mojego zajęcia przepisze czy wyliczy sam ?

23 kwi 2014, 14:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Trzeba wyraźnie wskazać komornikowi aby należne dotychczasowemu organowi egzekucyjnemu koszty przekazał na Twój rachunke. Inaczej pójdą na rachunek wierzyciela.

oczywiście naliczy sobie kolejne koszty dla siebie, łącznie z kosztami od Twoich kosztów.

Komornik traktuje Twoje koszty jak cześć składową dochodzonej należności. W wielkim przybliżeniu jakby była to kolejna pozycja na tytule.

23 kwi 2014, 14:09
Zaawansowany

POSTY        99
wielkie dzięki
a jeszcze jedno a tam gdzie mam zbieg ale nie jest jeszcze rozstrzygnięty (akta są jeszcze u mnie) to mogę wysłać zawiadomienie z należnymi odsetkami do dłużnika w tym wypadku byłby to ZUS.

Ostatnio edytowano 23 kwi 2014, 14:18 przez kwiat, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2014, 14:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Oczywiście.

24 kwi 2014, 06:54
Zaawansowany

POSTY        99
Preston, więc jak wysyłam akta do komornika (mam informację z ZUS, że komornik prowadzi post. na podstawie elektr. tytuły) to nie muszę wysyłać zawiadomienia o zajęciu, wystarczy tylko, że uzupełniona jest część L tytułu z wykazanymi kosztami tak ? dobrze rozumiem ?

24 kwi 2014, 07:27
Zaawansowany

POSTY        99
A zastanawiam się nad kolejnymi zbiegami. Mam zbieg w ZUS z komornikiem, zbieg jest nierozstrzygnięty, pieniądze są w depozycie, mogę wysyłać kolejne zajęcia do ZUS na następne zaległości i jak przyjdzie rozstrzygnięcie wtedy akta do komornika prawda ? A co w sytuacji kiedy zbieg będzie rozstrzygnięty ? Tytuły wystawiam jak dotychczas czyli organ egzekucyjny wójt,  powinnam wysłać też zajęcie do ZUS ? A kiedy można wysłać tytuły do komornika ?

dzięki

24 kwi 2014, 08:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 379  Następna strona