A jak wam wyszło, ża Babacki? Ja rozpisuję to na różne sposoby i tylko się denerwuje i zostawiam :-p
To nie rozpisuj tylko pomyśl Nie ma tu takich 2 stwierdzeń, które by się nie wykluczały, stąd wniosek, że tylko jedno jest prawdziwe. Przy 3 zdaniach możesz to dalej robić po prostu metodą "co by było gdyby...?" (przy większej ilości zdań łatwo się pogubić). Gdyby prawdę mówił Abacki, wtedy Babacki i Cabacki musieliby kłamać, a oni nie mogą kłamać jednocześnie, bo Babacki twierdzi, że Cabacki kłamie, a zatem C mówiłby prawdę, a ten twierdzi, że A kłamie, więc... no zapętlamy się. ODPADA Gdyby prawdę mówił Cabacki, wtedy A i B musieliby nie mieć racji a A twierdzi, że B kłamie, więc wtedy B musiałby mówić prawdę. Zapętlamy się. ODPADA. Jeżeli prawdę mówi Babacki, wtedy A nie ma racji a C nie ma racji częściowo, no ale też nie mówi prawdy. Tylko ta opcja wchodzi w grę Trudno jest to wyjaśnić prostym językiem, więc na potrzeby tego tekstu nie mieć racji = kłamać (żeby tekst nie brzmiał jak masło maślane). Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Jeżeli ktoś potrafi to wyjaśnić prościej to bardzo proszę
Wyjaśnienie jak najbardziej zrozumiałe
24 mar 2014, 19:31
Re: Gimnastyka umysłu
Zadanie cytowane na str. 528 : ludzie-kłykcie-kręgowce: Pasują mi dwie odp. : d) i e)
A jaka jest prawidłowa?
24 mar 2014, 20:32
Czy można prosić osoby które wstawiają zadania aby co najwyżej następnego dnia podawały prawidłową - zdaniem źródła- odpowiedź, oczywiście w formie ukrytej? Może to uporządkuje ten wątek...
26 mar 2014, 13:39
Zadanie Ala, Cela, Ela, Fela - chyba było za łatwe trzeba poszukać czegoś na poziomie gimnazjum
Ala - Rybka Cela - Kot Ela - Pies Fela - Chomik
26 mar 2014, 16:40
Słuchajcie nie mogę znaleźć linku z testem KSAP 2013. Może ktoś wie na której to było stronie?
Mam pytanie zwłaszcza do tych, którzy mają w swoich rodzinach osoby, które niedawno zdawały, bądź będą zdawać maturę z matematyki. Mój rocznik maturalny to 1990 - nie żeby się chwalić, ale jako osoba samotna nie mam porównania, czy warto sięgać po testy/ zbiory zadań do matury, żeby poćwiczyć sobie do testu umiejętności? Chodzi oczywiście o to, czy próbować zdobyć materiały do nowej matury, a przez tę nową rozumiem wszystko, co po 1990.
PS Takie kontrowersyjne pytanie? Czy to Forum jeszcze funkcjonuje?
06 kwi 2014, 13:20
aktywność wzrośnie po 5.07. wtedy bedziemy dzielić sie emocjami ... powód - limit,konkurencja, praca, wynagrodzenie.....
pozdrawiam wytrwałych w nauce
06 kwi 2014, 18:19
Witam po dłuższej przerwie, czy ktoś się orientuje na temat organizowanych kursów z umiejętności, trochę późno ale cóż brak czasu tłumaczy wszystko
Wrzucam takie "coś nie coś". Raz, żeby trochę rozruszać Współforumowiczów, żebyśmy nie rywalizowali tak zaciekle nawet na tym Forum , no i żeby ktoś, kto był na kursie umiejętności ustosunkował się do przydatności/poziomu takich zadanek.
A tutaj odpowiedzi:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
09 kwi 2014, 13:27
Trochę niezręcznie zredagowałam poprzedni post. Tam, gdzie widzicie jako niezalogowani kłódkę, tam są 2 pliki - jeden z zadaniami, drugi z odpowiedziami.