Teraz jest 08 wrz 2025, 23:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA04 lis 2013, 16:06

POSTY        75
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
Zgadzam się. Opodatkowanie nieujawnionych dochodów być musi.
Powodów jest wiele, ale najważniejszy to taki, że jeżeli nie będzie karania nielegalnego uciekania od opodatkowania - to nikt nie będzie płacił podatków.  boje--==
Także walor prewencji ogólnej i szczególnej też być musi, bo silnie oddziałuje na społeczeństwo. boje--==
Kara też musi być odstraszająca - czyli wysoka. boje--==

Ale ... to wszystko musi być według legalnych i wyraźnie określonych reguł, a nie tak jak było do tej pory - czyli według widzimisię urzędniczego i widzimisię sądowniczego. Miało to razem pozór legalności przez wiele lat - i co?
Wiemy co - do zwrotu będzie 1-2 mld złotówek.

Gdyby sędziowie do sądów administracyjnych byli wybierani, jak w cywilizowanych państwach, a nie z partyjno - urzędniczego nadania - to tego by nie było!
Tajemnicą poliszynela jest to jak dziś się zostaje sędzią w sądzie administracyjnym.

A może dać personalne przykłady?

06 gru 2013, 20:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2013, 18:59

POSTY        120
Vlad                    

A może dać personalne przykłady?

Prawdę mówiąc bardzo chętnie bym się tego dowiedział.  ;)

06 gru 2013, 20:30
Zaawansowany

POSTY        75

I jak zweryfikujesz, czy ktoś faktycznie ileś tam lat temu zarobił, jak dokumenty trzeba trzymać 5 lat? A czy pieniądze trzymane w banku oparły si,ę hiperinflacji? A może wtedy ktoś miał kupione od konika dolary? co najwyżej możesz kogoś oskarżyć o nielegalny obrót walutami 20 lat temu... A nie, Wy z automatu nie dajcie wiary, że ktoś trzymał jakieś tam kosztowności w domu (nie koniecznie zwinięte w słoiku PLN).

Wiemy dobrze jak to było w praktyce. W praktyce to organ "wykazywał" większe wydatki nad legalnymi dochodami i ... nic więcej. :mur:  Więcej organ podatkowy nie musiał nic robić, bo to rolą podatnika było udowodnić (lub uprawdopobnić - he he!) legalne dochody. :mur:
Podatnik składał sobie wnioski dowodowe i wskazywał źródła pochodzenia legalnych dochodów. :mur:  Czemu, bez weryfikacji, organ nie dawał wiary.  :mur:
W najlepszym razie organ podatkowy stwierdzał że to materiały stworzone przed podatnika jedynie na potrzeby postępowania, lub ze są sprzeczne z pozostałym materiałem dowodowym zgromadzonym przez organ w toku postępowania, jak też, że są to dowody mało prawdopodobne  :wysmiewacz: w świetle ... doświadczenia życiowego urzędników   :wysmiewacz:

Tak to w praktyce wyglądało. Zanim ktoś logicznie myślący, i w miarę rozgarnięty to zrozumiał ( a raczej dalej nie rozumiał co się stało  i jak się to stało)  - to miał już prawomocną decyzję.
Dalej następowała dalsza część tego horroru - bo wszczynano sprawę karno- skarbową z kks. Powód? - wydana właśnie decyzja stwierdzająca nielegalne dochody.
Przy tym, co się robiło w NŹD to nawet sam dr Franc Kafka to by nic nie pojął. Ale dopiero to by napisał książkę! Nazywałaby się nie "PROCES" ale "NŹD"  boje--==

Miłego week-end-u życzę wszystkim

Ostatnio edytowano 06 gru 2013, 21:04 przez Vlad, łącznie edytowano 1 raz

06 gru 2013, 20:41

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Marekk                    

Panie Avacs, nie odpowiadasz na niezręczne pytania forumowiczów, tylko ciągle atakujesz.

To nie są niezręczne pytania przyjacielu, wystarczy tylko umieć przeczytać tekst ze zrozumieniem. Napisałem bowiem - A przechowuj sobie. Jak oszczędności znajdują pokrycie w deklarowanych dochodach to co komu do tego. Ekscentryk też człowiek. Są jednak niestety tacy co nie tylko mają skarpetkę z grubą kasą ale do tego nie potrafią powiedzieć skąd było ich stać na samą skarpetkę.

Przy art. 20 bez znaczenia było czy w wersalce było złoto, platyna, dolary czy też futra z norek. Kluczową część rozstrzygnięć stanowiła odpowiedź na pytanie za co te złoto, platynę, dolary czy futra nabyto. Jasne ? Jak jeszcze masz problem to napisz, której części zdania nie rozumiesz.

Marekk                    

...Nawet zamazanie wszystkich danych z łatwością przez google, bądź program do wykrywania plagiatów naprowadza na pełny wyrok w bazie orzeczeń.

Program do wykrywania plagiatów ? Czy ty naprawdę uważasz, że urzędnik skarbowy nie ma co robić tylko będzie szukał kim jest Marekk ? A po cholerę mi to wiedzieć ? Zdecydowanie bardziej cenna jest dla mnie wiedza o obyczajach godowych plemienia Komanczów, a te nie obchodzą mnie kompletnie.

Vlad                    

Ale ... to wszystko musi być według legalnych i wyraźnie określonych reguł, a nie tak jak było do tej pory - czyli według widzimisię urzędniczego i widzimisię sądowniczego. Miało to razem pozór legalności przez wiele lat - i co?

Miało pozór legalności, tak ? A teraz już nie ma bo paru gości tak stwierdziło. Świetnie, tak trzymać. Pozbawiona mózgu armia urzędnicza oraz równie bezmyślna grupa sędziów z sądów administracyjnych została w końcu wyprostowana przez pięciu sprawiedliwych.  :brawa:

Ostatnio edytowano 06 gru 2013, 21:15 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz

06 gru 2013, 20:55
Zaawansowany

POSTY        75
AVACS!

Powiedzmy, że mój dziadek przywiózł "zza Buga" torbę złota - bo był to rodzinny majątek po mojej prababce - hrabinie, i po sprzedaży tylko części jej ziemi. Przyjmijmy że dosłownie mój dziadek przywiózł całą torbę złota po II wojnie - kilkadziesiąt kilo, i do tego kilka plików przedwojennych dolarów.
Kiedyś jak się kupowało ziemię - to się płaciło pół kilo-kilo złota w monetach za 1 ha - w rublach lub markach. Za ziemię po prostu płaciło się w złocie.
Jak to dziś udowodnić urzędnikom w postępowaniu z NŹD?
Jakie doświadczenie mają urzędnicy w kupowaniu za złote monety ziemi? :D

A jak urzędnicy do tego podejdą? - a to jest przykład z życia wzięty.  :unsure:

06 gru 2013, 21:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2013, 14:00

POSTY        15
Mentalność urzędnika skarbowego poznałem. Szału nie ma. W dalszym ciągu Panie Avacs tylko atak, brak odpowiedzi na zadane pytania. Słabo dość. Szkoda dyskusji. Mentalność urzędnika jest taka , że podpis rodziców do grafologa dali do sprawdzenia. Pomimo zapewnień,że to ich podpis. Kończę z Panem dyskusję. Zbyt agresywna dla mnie. Przyjaciel ładne słowo... ale mnie proszę nie mieszać do grona swoich przyjacół :)

06 gru 2013, 21:16
Zaawansowany

POSTY        75
Marekk!

Nie uciekaj - ja trzymam tu Twoją stronę.  pije-===[
Prawo, słuszność i sprawiedliwość stanęły w końcu po Twojej stronie. (nie mylić z PIS-em, bo za PIS-u było takie samo bezprawie w NŹD!)  :P
Także moralnie to Ty jesteś górą. Ciesz się tym. Przez ostatnie lata byłeś nieuczciwym podatnikiem  i oszustem podatkowym. Dziś jesteś w końcu oczyszczony z tych nieprawdziwych zarzutów. Twoje jest na wierzchu. Ciesz się tym, a nie irytuj. :wub:
Nie będzie wiele takich chwil w Twoim życiu. Carpe diem! :lol:

06 gru 2013, 21:25

POSTY        624
Vlad                    

AVACS!

Powiedzmy, że mój dziadek przywiózł "zza Buga" torbę złota - bo był to rodzinny majątek po mojej prababce - hrabinie, i po sprzedaży tylko części jej ziemi. Przyjmijmy że dosłownie mój dziadek przywiózł całą torbę złota po II wojnie - kilkadziesiąt kilo, i do tego kilka plików przedwojennych dolarów.
Kiedyś jak się kupowało ziemię - to się płaciło pół kilo-kilo złota w monetach za 1 ha - w rublach lub markach. Za ziemię po prostu płaciło się w złocie.
Jak to dziś udowodnić urzędnikom w postępowaniu z NŹD?
Jakie doświadczenie mają urzędnicy w kupowaniu za złote monety ziemi? :D

A jak urzędnicy do tego podejdą? - a to jest przykład z życia wzięty.  :unsure:

Kolega widzę następny, który będzie twierdził, że musi coś udowadniać. No ale jak ktoś dziś głosi tezy o niewinności piekarza z Legnicy to czego można się spodziewać.

Jak podejdą urzędnicy ? Bardzo prosto. Po pierwsze - spróbują zdobyć dowody lub przeciwdowody na fakt, że dziadek rzeczywiście był "zza Buga". Po drugie - spróbują odszukać ślady tego, że jego matka była hrabianką z majątkiem lub wykluczyć taką możliwość. Po trzecie - poproszą o pokazanie tych złotych monet, musiały być bite dość dawno. Po czwarte - o ile je zbyto poproszą o dane nabywcy, w kantorze się takich rzeczy nie sprzedaje, w sklepie też raczej ich nie przyjmą. Jak wpadniesz na którymś etapie to znaczy, że kłamiesz. I wcale nie będzie to urzędnicze widzimisię tylko stwierdzony stan faktyczny. Jak uda się znaleźć dowody na twoją wersję lub nie znaleźć przeciwdowodów twoich twierdzeń to sprawa jest jasna. W aparacie skarbowym nie pracują idioci i żaden z nich nie powinien się poważyć na stwierdzenie, że przedstawiony ciąg zdarzeń jest niezgodny z jego doświadczeniem życiowym.

06 gru 2013, 21:37
Zaawansowany

POSTY        75
Avacs!
Dowody na to że dziadek był "zza Buga" - wystarczy jego świadectwo urodzenia lub dowód osobisty.
Co do zbycia części rodowego majątku - proszę bardzo - 150 sztuk rubli w nominałach po 5 rubli i po 10 rubli  sprzedano w banku NBP w L. w kilku transakcjach  po kilka kilkanaście monet według kursu zakupu tych monet z danego dnia (są one notowane na giełdzie i według tego kursu są skupowane.). Z tej wymiany zachowało się kilka kwitów - powiedzmy że trzy kwity na sprzedaż 40 monet. Sprzedaż była powiedzmy piętnaście dwadzieścia lat temu. I co?

Do tego okazano w naturze urzędnikom 20 złotych monet po 5,10,15 rubli. Zrobiono z tego protokół oględzin...
Nadto strona złożyła pisemne oświadczenie do organu podatkowego,  że posiada jeszcze kilkaset takich monet , i jest to tylko część ich rodowego majątku...
Strona też pisemnie wskazała, miejsce  rodzinnego majątku "zza Buga" i po weryfikacji zostało to potwierdzone w archiwum akt nowych w Warszawie.

Ostatnio edytowano 08 gru 2013, 08:25 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

Połączyłem 2 kolejne posty w 1

06 gru 2013, 21:50

POSTY        624
Gdzie tu problem ? Masz parę dowodów na swoją historię, przeciwdowodów jak rozumiem nie ma żadnych. Trzeba przyjąć twoją wersję i o ile np. sprzedaż monet w NBP wolna była od opodatkowania lub została właściwie opodatkowana lub gdy nie można tego stwierdzić (brak jest dowodów, że nie została) to twoje środki mają walor legalności i mogą służyć pokryciu bieżących wydatków. Tak przynajmniej robiło się normalne postępowania w mojej instytucji. Zasada generalna postępowania z art. 20 (i nie tylko) to - twierdzenia, które nie zostały zanegowane trzeba przyjąć. Ja osobiście nigdy nie miałem z tym problemu.

Vlad                    

...Przez ostatnie lata byłeś nieuczciwym podatnikiem  i oszustem podatkowym. Dziś jesteś w końcu oczyszczony z tych nieprawdziwych zarzutów. Twoje jest na wierzchu. Ciesz się tym, a nie irytuj. :wub:
Nie będzie wiele takich chwil w Twoim życiu. Carpe diem! :lol:

Tu to się nie rozpędzaj. Ciekawe czy Beata Sawicka cieszy się tak samo ? Kolega Marekk nie chce przedstawić stanowiska sądu w swojej sprawie więc dyskusja z nim jest rzeczywiście bezcelowa.

06 gru 2013, 22:04
Zaawansowany

POSTY        75
Avacs!

Widzisz, piszesz całkiem rozsądnie. Tak na pierwszy rzut oka się by wydawało. :rolleyes:
Ale nie! :D
Ale niestety nie! :lol:
Nie - tak łatwo nie ma i być nie może! :wysmiewacz:

Organ nie dał wiary tym wyjaśnieniom i dowodom z kilku powodów:

1. Strona w ciągu ostatnich dwudziestu lat brała dwa kredyty na zakup jakiś drobnych rzeczy - to zdaniem organu wyklucza możliwość posiadania w tym czasie zakumulowanych środków w postaci złotych monet. No bo przecież to nie jest zgodne z doświadczeniem życiowym urzędników, żeby posiadać setki złotych monet i równocześnie kupować rzeczy na kredyt. Zdaniem urzędników jedno wyklucza drugie! :wysmiewacz:
2. Strona nie przekazała organowi podatkowemu dowodów na to że prababka dokonała darowizny na rzecz dziadka we wskazanej kwocie; :wysmiewacz:
3. Strona nie przedłożyła do organu podatkowego deklaracji podatkowych, w których by były wykazane te złote monety lub ich równowartość ani żadnych dokumentów ze  spadkobrania po śmierci dziadka, oraz dokumentów spadkobrania po śmierci babci. Zatem jeżeli nawet takimi środkami w złocie strona dysponowała, to są to zdaniem organu  nieujawnione dochody. Zdaniem organu musi być zachowana ciągłość spadkobrania lub przekazania majątku:  prababka,-  dziadek, - babka,-  rodzice, - strona

Niestety tak to wygląda w praktyce.

Ostatnio edytowano 06 gru 2013, 22:24 przez Vlad, łącznie edytowano 1 raz

06 gru 2013, 22:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2013, 14:00

POSTY        15
Szanowny Vlad, nie uciekam:) dzięki,że tacy ludzie jak Ty są na tym forum. Dzisiaj świętuję :)

06 gru 2013, 22:21
Zaawansowany

POSTY        75
Avacs !

Czyli zdaniem organu podatkowego, bez żadnych przeciwdowodów można każdą przedstawioną przez stronę postępowania teorię (prawdziwą lub nieprawdziwą), jak i przedłożone dowody nabić na rożen i upiec nad ogniskiem z NŹD.  palka--==

Ostatnio edytowano 06 gru 2013, 22:34 przez Vlad, łącznie edytowano 1 raz

06 gru 2013, 22:22

POSTY        624
Czyli dziadek zmarł a monety przejęła "niewinna" ofiara z art. 20. Nie wiem po co organowi było potrzebne kilka powodów. Mi wystarczy jeden.
VLAD                    

Strona nie przedłożyła do organu podatkowego deklaracji podatkowych, w których by były wykazane te złote monety lub ich równowartość ani żadnych dokumentów ze  spadkobrania po śmierci dziadka, oraz dokumentów spadkobrania po śmierci babci.

Jak się okrada współobywateli przy sprawach spadkowych (o ile dobrze zrozumiałem i dobrze odczytuję, że w sprawie była konieczność deklaracji masy spadkowej i jej opodatkowania) to jako oszust tuli się dziób i nie dyskutuje. Tak robią ludzie, którym mimo ukrycia przedmiotu opodatkowania została resztka honoru i minimum przyzwoitości.

Ostatnio edytowano 06 gru 2013, 23:01 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz

06 gru 2013, 22:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 96  Następna strona