Dzięki - rozjaśniłeś mi, ale nadal obstaję przy swojej wersji : linie obracają się zawsze wokół kropek ze środkowego rzędu. W Twojej wersji każda linia obraca się wokół kropek z innego rzędu. Mogłoby tak być, ale to się nie zgadza z dwoma pierwszymi rzędami.
a trzeciej nie jestem w stanie rozgryźć, więc czekam na Wasze podpowiedzi
Przekonałaś mnie
28 cze 2012, 09:36
Re: Gimnastyka umysłu
Koszmarne te matryce, ale moje propozycje to
E D F
28 cze 2012, 09:37
matryce
pierwsza i druga już chyba wyjaśnione więc się nie powtarzam trzecia- mam mieszane uczucia: może E - na zasadzie w każdym rzędzie jedna biała kulka i odpowiednio po 3, 2, 1 czarne, czyli brakuje wersji E - bez kulek
28 cze 2012, 09:45
dla mnie w 3 matrycy
odpowiedź E
28 cze 2012, 09:53
Witam, powtórka z analogii:
Czy to są poprawne odp:
historyk do miedwiewisty jak lekarz do gerontologa
moralność do dobra jak wiedza do prawdy
(czy nie powinno być jak wiedza do wartośći?)
28 cze 2012, 10:21
Jagoda11
Witam, powtórka z analogii:
Czy to są poprawne odp:
historyk do miedwiewisty jak lekarz do gerontologa
moralność do dobra jak wiedza do prawdy
(czy nie powinno być jak wiedza do wartośći?)
Zostawiłbym tak jak jest. Wartość w mojej ocenie nie pasuje do wiedzy.
28 cze 2012, 10:24
mnie też wartość nie pasuje.
chciałabym jednak nieśmiało zauważyć, że podawanie "gotowych" analogii, bez wszystkich odpowiedzi do wyboru nie ma wielkiego sensu, bo przy innym zestawie odpowiedzi może być inna odpowiedź właściwa
28 cze 2012, 10:47
Wrzucam analogie, co prawda nie wszystkie odpowiedzi posiadają uzasadnienie, ale zawsze to jakieś solidne przypomnienie
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
28 cze 2012, 11:24
oraz moje skromne jak to określiłam "śmieciuszki" zbierane przez dłuższy okres, może komuś się przydadzą
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
28 cze 2012, 11:35
nihiru
mnie też wartość nie pasuje.
chciałabym jednak nieśmiało zauważyć, że podawanie "gotowych" analogii, bez wszystkich odpowiedzi do wyboru nie ma wielkiego sensu, bo przy innym zestawie odpowiedzi może być inna odpowiedź właściwa
Bardzo dziękuję. Racja:-)
28 cze 2012, 11:52
Rada Ministrów: a) działa jawnie na posiedzeniach b) działa kolegialnie c) składa się z Prezesa Rady Ministrów i ministrów d) składa się wyłącznie z podmiotów będących naczelnymi organami administracji rządowej
28 cze 2012, 11:59
B
28 cze 2012, 12:06
1. Dział administracji rządowej tworzony i znoszony jest w drodze: a) Konstytucji b) ustawy c) rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów d) rozporządzenia Rady Ministrów