Teraz jest 12 wrz 2025, 12:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
Post Re: Gimnastyka umysłu
no to uff :lol:

z innej beczki:
powtarzam sobie robienie tabelek (te same, które już tyle razy były tutaj wałkowane :lol: ) i mam wątpliwość w zadaniu z palantem:

Na szkolnych zawodach w rzucie piłka palantową startowali uczniowie i uczennice pewnego gimnazjum, których odrębnie podzielono na 2 grupy wiekowe: młodszą – klasy 1 i 2 oraz starszą – klasę 3. Największą niespodziankę sprawili uczniowie z młodszej grupy, których aż 73 % rzuciło powyżej 18 m. Z klasy 3 wynik ten osiągnęło jedynie 54 % uczniów. Rówieśniczek tych ostatnich rzucających powyżej ww. granicy było jedynie 5% w swojej grupie. Najgorzej wypadły dziewczęta
z klasy najstarszej, których aż 58% rzuciło poniżej 13 m. W grupach starszych wystąpiła rzadko spotykana na takich zawodach sytuacja, zarówno dziewcząt, jak i chłopców rzucających w przedziale 13-18 m było procentowo tyle samo tj. po 37%. Chłopców z grupy starszej, którzy rzucili poniżej 13 m było sześć razy mniej, niż tych którzy rzucili powyżej 18 m.

wychodzi mi następująca tabelka:

>18                  13>18               <13                 Razem
młodsi chłopcy            73                                          
starsi chłopcy             54                     37                    18                   109%
starsze dziewczynki      5                      37                    58                   100%

No i mam zgrzyt co do starszych chłopców: z treści zadania wynika, że tych, którzy rzucili poniżej 13m było 18%, ale to oznacza, że w sumie tych chłopców było więcej niż 100%. Czy ja gdzieś robię błąd czy w zadaniu jest pomyłka? nie wiem zresztą, jak to się stało, że dopiero teraz to wyszło :mur:

Ostatnio edytowano 28 cze 2012, 08:25 przez nihiru, łącznie edytowano 1 raz

28 cze 2012, 07:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 cze 2012, 06:03

POSTY        12
do trudniejszych
1 - E ,bo każdy z obrazków składa się z 4 odcinków, w każdym wierszu w kolejnych obrazkach wszystkie odcinki obracają się w prawo w okół własnej osi
2 - B
3 - B

Ostatnio edytowano 28 cze 2012, 08:35 przez maksimini, łącznie edytowano 3 razy

28 cze 2012, 08:21
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:32

POSTY        8
W tych trudniejszych Ravenach w 3 zadaniu obstawiam
odp. B
jeśli będzie to dobra odpowiedź postaram się wrzucić uzasadnienie, ale jeśli zła, to nie chcę wam mieszać w głowach moim tokiem rozumowania  :D
Też próbuję swoich szans w sobotę, ale niestety nie mam dość czasu żeby udzielać się na forum, dziękuję wszystkim za wrzucane zadanka i testy. Wszystkim życzę powodzenia!!!!

28 cze 2012, 08:28
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
No więc, zgodnie z tym co piszesz - nie może być E, bo środkowa linia się nie obraca

28 cze 2012, 08:29
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 cze 2010, 18:35

POSTY        4
nihiru                    

z innej beczki:
powtarzam sobie robienie tabelek (te same, które już tyle razy były tutaj wałkowane :lol: ) i mam wątpliwość w zadaniu z palantem:

Na szkolnych zawodach w rzucie piłka palantową startowali uczniowie i uczennice pewnego gimnazjum, których odrębnie podzielono na 2 grupy wiekowe: młodszą – klasy 1 i 2 oraz starszą – klasę 3. Największą niespodziankę sprawili uczniowie z młodszej grupy, których aż 73 % rzuciło powyżej 18 m. Z klasy 3 wynik ten osiągnęło jedynie 54 % uczniów. Rówieśniczek tych ostatnich rzucających powyżej ww. granicy było jedynie 5% w swojej grupie. Najgorzej wypadły dziewczęta
z klasy najstarszej, których aż 58% rzuciło poniżej 13 m. W grupach starszych wystąpiła rzadko spotykana na takich zawodach sytuacja, zarówno dziewcząt, jak i chłopców rzucających w przedziale 13-18 m było procentowo tyle samo tj. po 37%. Chłopców z grupy starszej, którzy rzucili poniżej 13 m było sześć razy mniej, niż tych którzy rzucili powyżej 18 m.

starsi chłopcy             54                     37                    18                   109%
starsze dziewczynki      5                      37                    58                   100%

No i mam zgrzyt co do starszych chłopców: z treści zadania wynika, że tych, którzy rzucili poniżej 13m było 18%, ale to oznacza, że w sumie tych chłopców było więcej niż 100%. Czy ja gdzieś robię błąd czy w zadaniu jest pomyłka? nie wiem zresztą, jak to się stało, że dopiero teraz to wyszło :mur:

Według mnie  chłopców < 13 nie może być 18 ponieważ wszystkich starszych chłopców jest 100%, więc powinno ich być 9.

28 cze 2012, 08:35
Amator
Własny awatar

POSTY        12
nihiru                    

No więc, zgodnie z tym co piszesz - nie może być E, bo środkowa linia się nie obraca

w trzecim wierszu nie patrz na środkową linie jak na całość, popatrz na nią jak na dwa oddzielne odcinki

28 cze 2012, 08:39
Znawca

REJESTRACJA15 gru 2011, 20:47

POSTY        186
klicus                    

nihiru                    

z innej beczki:

Według mnie  chłopców < 13 nie może być 18 ponieważ wszystkich starszych chłopców jest 100%, więc powinno ich być 9.

Bo to jest 6 razy mniej niż 54. Patrz ostatnie zdanie :)

28 cze 2012, 08:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
klicus                    

Otóż to! Ale 9 z 54 daje 6, a nie 3, więc gdzie jest błąd grzecznie się pytam :lol:

Edit: O rany Edyta - dzięki! Jak to się stało, że patrzę na sześć i czytam trzy?! :mur:  :lol:
I to w wielokrotnie robionym zadaniu?! Niezła prognoza na egzamin <_<

28 cze 2012, 08:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 gru 2011, 13:06

POSTY        47
nihiru                    

klicus                    

Otóż to! Ale 9 z 54 daje 6, a nie 3, więc gdzie jest błąd grzecznie się pytam :lol:

Zamiast 18 w tabelce powinno być 9.
W zadaniu pisze 6 razy mniej, 54 / 6 = 9

nihiru                    

I to w wielokrotnie robionym zadaniu?! Niezła prognoza na egzamin <_<

Na egzaminie mózg wejdzie w takie obroty, że od tej wiedzy zaczniemy unosić się w powietrzu, a takie zadania to będzie pryszcz  :zeby:

28 cze 2012, 08:52
Znawca

REJESTRACJA30 sty 2012, 20:12

POSTY        272
Dokładnie tak :) Ktoś mnie ubiegł i nie zdążyłam wkleić mojej pięknej tabelki :P

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 cze 2012, 08:56
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
maksimini                    

nihiru                    

w trzecim wierszu nie patrz na środkową linie jak na całość, popatrz na nią jak na dwa oddzielne odcinki

Przyznaję się bez bicia - kompletnie nie widzę, jakim sposobem te linie miałyby obracać się wokół swojej osi <_<
Na wszystkich obrazkach obracają się dookoła swojego końca (dokładnie jak wskazówki zegara :D )

CAERBANOG - chciałabym żeby tak było, ale doświadczenie wskazuje na coś dokładnie odwrotnego:).

28 cze 2012, 08:59
Amator
Własny awatar

POSTY        12
Ok, spróbuję narysować

do trzeciej tablicy z B zmieniam na F

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 cze 2012, 09:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 gru 2011, 13:06

POSTY        47
maksimini                    

do trudniejszych
1 - E ,bo każdy z obrazków składa się z 4 odcinków, w każdym wierszu w kolejnych obrazkach wszystkie odcinki obracają się w prawo w okół własnej osi
2 - B
3 - B

Jesteś bardzo blisko, niestety wszystko do poprawki.
Co do pierwszego masz rację z dłuższymi odcinkami, przy krótszych określ punkt w około którego się obracają.

28 cze 2012, 09:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
maksimini                    

Ok, spróbuję narysować

do trzeciej tablicy z B zmieniam na F

Dzięki - rozjaśniłeś mi, ale nadal obstaję przy swojej wersji :lol: : linie obracają się zawsze wokół kropek ze środkowego rzędu. W Twojej wersji każda linia obraca się wokół kropek z innego rzędu. Mogłoby tak być, ale to się nie zgadza z dwoma pierwszymi rzędami.

a trzeciej nie jestem w stanie rozgryźć, więc czekam na Wasze podpowiedzi :P

28 cze 2012, 09:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385 ... 793  Następna strona