A) wyślij skargę do Przewodniczącego Sądu z opisem zaistniałej sytuacji B) wydaj postanowienie, decyzję( niepotrzebne skreślić) o niewykonalności czynności, tj. niemożności likwidacji ze względu na zaistniałą sytuację Wybór należy do Ciebie. Wariant A będzie najskuteczniejszy. Swoją drogą co miełeś przemielić? Może coś się komuś spodobało albo przydało??
05 gru 2006, 20:50
Witam właśnie dzisiaj dostałem wyrok Sądu na zniszczenie wyrobów spirytusowych. Dawniej wszystkie sprawy odsyłane były do Izby Celnej ale teraz Izba powołując się na jakieś pismow z ich Departamentu nie chce przyjąć tych dowodów rzeczowych. Napiszcie co sie dzieje u was i jak postępujecie.
19 kwi 2007, 11:24
Inspektorian
Witam właśnie dzisiaj dostałem wyrok Sądu na zniszczenie wyrobów spirytusowych. Dawniej wszystkie sprawy odsyłane były do Izby Celnej ale teraz Izba powołując się na jakieś pismow z ich Departamentu nie chce przyjąć tych dowodów rzeczowych. Napiszcie co sie dzieje u was i jak postępujecie.
prześlij do mnie ze 30 litrów. ja zlikwiduję. :piwo:
19 kwi 2007, 13:54
Inspektorian
Wiedza moja (z TV) jest wielka . Należy wylać wszystko do oczyszczalni ścieków .Podobno to wręcz pomaga środowisku .
____________________________________ jan
19 kwi 2007, 21:13
majani
...prześlij do mnie ze 30 litrów. ja zlikwiduję. :piwo:
W jakim czasie jesteś w stanie przeprowadzić taką likwidację ? :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
19 kwi 2007, 21:23
1 noc + poprawiny :piwo: :piwo: :piwo: :zeby:
19 kwi 2007, 22:20
hehehe widze że załapaliście temat a człowiek tu w potrzebie pyta poważnie o rozwiązania. :piwo: :czytaj:
20 kwi 2007, 05:40
Albo mandat, albo przepadek przedmiotów wykroczenia skarbowego<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Orzeczenie przez sąd przepadku przedmiotów tytułem środka zabezpieczającego, po uprzednim nałożeniu na sprawcę wykroczenia skarbowego kary grzywny w drodze prawomocnego mandatu karnego, jest niezgodne z konstytucją – orzekł Trybunał Konstytucyjny.
TK rozpoznał pytanie prawne II Wydziału Karnego Sądu Rejonowego w Opolu dotyczące przepadku przedmiotów wykroczenia skarbowego. Orzekł, że art. 47 § 4, art. 137 § 3 oraz art. 138 § 6 ustawy z dnia 10 września 1999 r. – Kodeks karny skarbowy w zakresie, w jakim przewidują możliwość orzeczenia przez sąd przepadku przedmiotów tytułem środka zabezpieczającego, po uprzednim nałożeniu na sprawcę wykroczenia skarbowego kary grzywny w drodze prawomocnego mandatu karnego, są niezgodne z art. 2 i art. 45 ust. 1 konstytucji.
Kwestionowane przepisy umożliwiają nałożenie sankcji karnych skarbowych dwuetapowo, przez dwa różne organy. Najpierw organ postępowania przygotowawczego nakłada karę grzywny w drodze mandatu karnego na sprawcę wykroczenia skarbowego. Następnie organ ten kieruje do sądu wniosek o orzeczenie przepadku przedmiotów, czyli zastosowanie środka karnego, nazwanego środkiem zabezpieczającym. Orzekanie o przepadku przedmiotów, zgodnie z konstytucją, należy bowiem do wyłącznej kompetencji sądu.
W drugim etapie – uzupełniającego postępowania sądowego, sąd orzeka o przepadku przedmiotów w stosunku do sprawcy wykroczenia skarbowego już ukaranego prawomocnym mandatem karnym. Rola sądu ogranicza się do zbadania, czy zostały spełnione wymogi formalne. Co więcej, sąd, orzekając o przepadku przedmiotów, stosuje w istocie nie środek zabezpieczający, ale środek karny.
Zdaniem Trybunału Konstytucyjnego kwestionowane przepisy są nie do pogodzenia z konstytucyjnym zakazem dwukrotnego stosowania środka represyjnego wobec tego samego podmiotu za ten sam czyn zabroniony. Naruszają równocześnie prawo do rzetelnej procedury sądowej, a zatem są sprzeczne z prawem do sądu. Z chwilą wejścia w życie niniejszego wyroku, tj. z dniem ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, niekonstytucyjne przepisy tracą moc obowiązującą w zakresie wskazanym w sentencji wyroku. W konsekwencji oznacza to, że obligatoryjny przepadek przedmiotów stanowić będzie negatywną przesłankę zastosowania postępowania mandatowego.