[font=Times New Roman][size=7] witam wszystkich poborcow- mam prośbę o wyjaśnienie pewnej gesti i problemów które z tego wynikają a z którymi napewno nie raz już mieliście styczność-jestem nowym poborcą i coraz częściej spotykam się w terenie z sytuacjami gdzie idąc z tytułem do zobowiązanego (np X-i Marian)spotykam tylko jego żonę, która twierdzi ze nie będzie za swego męża płącic ,nic podpisywać a najchętniej wyrzuciłąby mnie zdomu bo to męża problem, nie ma przyznanej ani notarialnie a ni sądownie rozdzielności majątkowej, intercyzy- zatem proszę o poradę jak w takiej sytuacji należy postąpić włąściwie?to co w domu zajmować ?jak postąpić w przypadku gdzie pojazd jest zarestrowany na męza a zobowiązanie ejst na żonę?jak postąpić gdy pojazd jest na żonę i tak ejst wdokumentach- wdowodzie rejestracyjnym a zobowiązanie na męza? czy też należy zając pojazd męza na zobowiązania żony czy wt ym przypadku jest to juz współwłąsność?(1/2 męża i 1/2 żony?) pozdrawiam poborcy wszytskich stanów łączcie się
25 lis 2007, 10:03
Zajmuj wszystko. A poważnie chyba musisz porządnie przejrzeć parę ustaw ( najlepiej z komentarzami )
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 25 lis 2007, 11:32 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
25 lis 2007, 11:30
jakie to mialyby byc ustawy???
04 gru 2007, 16:57
chociażby ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji <_<
04 gru 2007, 19:36
Maciek, zmień pracę, co ty robisz w egzekucji. Masakra, a gdzie twój przełożony, jak ty dostałeś tę robotę, następny wciśnięty na siłę.
05 gru 2007, 09:20
Joelka
Maciek, zmień pracę, co ty robisz w egzekucji. Masakra, a gdzie twój przełożony, jak ty dostałeś tę robotę, następny wciśnięty na siłę.
Zapomniał wół jak cielęciem był, jak możesz tak traktować Maciusia, który pracuje trzy dni z dojazdem. Ten chłopak chce się czegoś nauczyć, poznać, a z czym się spotyka? Potrzebujesz mocnych wrażeń, proszę bardzo, jestem gotowy Ci ich dostarczyć. Wciśnięty na siłę? A Ty to jakiego konkursu jesteś laureatem?
Maciuś, pisz na PW, Zielonka ci podpowie, no chyba że mnie …
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
05 gru 2007, 23:01
witam jasnie wielmożną szlache z egzekucji chcialem rozpocząc ten wątek byście mogli sami opisac swoje sytuacje z zycia wziete i porady jak sobie radzicie ale z tego wynika ze jestescie zupełnie rewelacyjni pod każdym względem- ustawe i wszystkie punkty wykute macie na blache i robicie dokładnie to co przewiduje ustawa zawsze i wszedzie i nigdy nie macie problemów z zobowiązanymi bo wszyscy czekają na was z otwartymi rekoma i drzwiami i oddają sami wam wszelki swój dobytek a wy za grosze sprzedajecie na ;licytacjach z wolnej ręki za grosze - widze ze zielonka jest profesjonalistą w tym temacie i z jego rad nalezy czerpac dalsze wnioski pozdrawiam wszystkich normalnych
06 gru 2007, 11:54
Masz rację , ja też jestem początkujący i wszystkiego nie wiem a widzę że oczywiście po pierwszym dniu pracy powinienem wiedzieć wszystko a jak coś prostego bym się zapytał to by mnie wyśmiali!!!
06 gru 2007, 18:09
witaj joy miło ze tu zajrzałes bo juz myslalem ze tu jest zachcianek tego ogolnodostepnego forum dla skarbowcow ale czy tak jak jedna z uczestniczek na tym forum napisala dostales sie bo ktos cie wepchnoł na siłe do braci egzekutorów?chyba bedziemy musieli sami wymeiniac swoje spostrzeżenia bo wszyscy tu są tacy zagdani na inne tematy o wiele ważniejsze- czy będzie prowizja czy nie i jak duzo każdy znich zarabia i czym jeżdzi - niech sobie ludzie jak i pracownicy poszczególnych komórek sobie wyobrażają jak poborcy mają fajnie i jak wiele dostają na pasku.............
06 gru 2007, 20:25
@macius musisz być twardy, w końcu pracujesz w egzekucji:) A tak na poważnie, myślę że warto zacząć od przeczytania ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji Dz. U. nr 229 poz. 1954 z 2005. Warto też zajrzeć do ordynacji podatkowej a szczególnie art. 29 dowiesz się trochę o wspólności majątkowej no i art. 70 przedawnienia podatkowe.
Z tego co wiem poborcy przechodzą szkolenie (przynajmniej u mnie) miesiąc w terenie z innym poborcom.
Jeżeli masz jakieś pytania pisz, tylko bardziej konkretnie i bez błędów.
07 gru 2007, 08:35
hey dzieki za wypasione odpowiedzi a jak tam w urzedach kwesytia ekwiwalentu za brak umundurowania?
29 gru 2007, 15:44
Czasami sprawa wspólności majątkowej nie jest taka prosta jak jest napisane w ustawie są jeszcze dobra nabyte przez małżonków przed ślubem jak równiż różne spadki darowizny itp to tylko z pozoru wyglda tak łatwo bez dowiadczenia lub starszych w fachu klegów ani rusz
Ostatnio edytowano 30 gru 2007, 13:21 przez uma, łącznie edytowano 1 raz
30 gru 2007, 13:19
macius
hey dzieki za wypasione odpowiedzi a jak tam w urzedach kwesytia ekwiwalentu za brak umundurowania?
Może zajrzyj tu <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=351" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...p?showtopic=351</a> a przy okazji do regulaminu forum ( np. par.: 9, 16 ) :nonono:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
30 gru 2007, 14:08
tak dokladnie bez doswiadczenia starszych kolegow ani rusz - ale oni tez naruszają ustawę o egzekucji w administracji - ogolnikowo wyglodaloby to tak jak mowi ustawa ze kazdy majątek wspolny to 1/2 telewizora pani k---niewskiej, 1/2 telewizora pana k...iego. czyli zajmowac nalezy 1/2 na zobowiazanie zobowiazanego, a na 1/2 majątku współwłaściciela nalezy miec zgodę na zajęcie tej częsci by pozniej nie bylo problemu przy sprzedaży tej zajetej wcześniej ruchomości czekam na głębsze refle ksje na łamach tej stronki- piszcie o swoich problemach z tym zwiazanych i sytuacjach ktore wystepowały podczas zajmowania ruchomości