Teraz jest 06 wrz 2025, 21:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
zmiana podstawy wpisu hipoteki 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2006, 17:14

POSTY        7
Ciekaw jestem czy ktoś ma doświadczenia z sądami w takim stanie faktycznym. Wpisu hipoteki dokonuje w imieniu wierzyciela Skarbu Państwa - NUS Kozie Trąbki na podstawie decyzji (i zarządzenia)_ o zabezpieczeniu na kwote np 100.000zł. Sad to wpisuje. Nastepnie ten sam NUS wydaje decyzję okreslającą i wystaiw tytuł wykonawczy na np 101.000. Czy NUS powinien "wykreslić" hipoteke wpisana na podstawie decyzji o zabezpieczeniu i "wpisać" nową na podstawie tytułu wykonawczego czy tylko "zaktualizować" (wiem że słowo zaktualizować brzmi tu dziwnie ale nie mam innego pomysłu) poprzedni wpis.
A może po prostu nic nie ruszać?.....

Ostatnio edytowano 02 lip 2007, 21:32 przez jimmy, łącznie edytowano 1 raz

02 lip 2007, 21:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2007, 06:22

POSTY        4
Hipoteka przymusowa powstaje z chwilą wpisu do księgi wieczystej. Nie znalazłem możliwości zwiększenia kwoty zabezpieczenia dodając adnotacje w KW. Możliwe jest wpisanie danej kwoty pod kwotą pierwotną, a dalej skreślenie jej i umniejszenie w wysokości nowej kwoty. Ustawa jednak nic nie wspomina o zwięszeniu kwoty wpisu, dlatego najbardziej sensownym jest wnioskowanie do sądu o ustanowienie hipoteki w wyższej kwocie.

Ostatnio edytowano 05 lip 2007, 07:08 przez Majlosz, łącznie edytowano 1 raz

05 lip 2007, 07:08
Własny awatar
Proponowałbym w takiej sytuacji, wybrać się do sądu osobiście i przed złożeniem wniosków o wykreślenie hipoteki wpisanej na podstawie decyzji o zabezpieczeniu i wniosku o wpisanie hipoteki na podstawie decyzji wymiarowej (bądź tytułu) sprawdzić w księdze wieczystej, czy w międzyczasie nie "wcisnął" się ze swoją hipoteką jakiś inny wierzyciel (zwłaszcza podatkowy/ZUSowski), czy ktoś (komornik sądowy na przykład) nie wszczął egzekucji z tej nieruchomości, a przede wszystkim czy przypadkiem zobowiązany nie przestał być jej właścicielem (wzmianki o wnioskach!). Tak z ostrożności, nie lekceważmy przeciwnika...

27 sie 2007, 21:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]