Teraz jest 04 wrz 2025, 07:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Dochodzenie należności przez obce państwo 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:42

POSTY        10
Czy może ktoś podać procedurę jaką trzeba zastosować przy kierowniu wniosku do Ministra Finansów o dochodzenie należności, a w szczególności: jaki trzeba sporządzić wniosek?, czy trzeba podawać dokładny adres zagraniczny zobowiązanego?, czy postępowanie egzekucyjne musi być wszczęte (doręczony odpis TW)?, czy wniosek sporządza wierzyciel, czy organ egzekucyjny?, czy DIS pośredniczy w doręczeniu wniosku ? itp.
W ustawie opoewa i rozporządzeniu jest niby to napisane ale pewnie w praktyce wygląda to z goła inaczej.

23 maja 2007, 11:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2007, 21:09

POSTY        17
no właśnie... niech ktoś opisze tę procedurę. są w Polsce US, w których wogóle nie miała miejsce współpraca z innymi państwami w dochodzeniu należności :)
a w rozporządzeniu jest też mowa chyba tylko o Vat?
a co z dochodzeniem innych podatków??? niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu, bo to chyba tylko tak niefortunnie "ustawodawca " coś napisał....

17 lip 2007, 16:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
z tego co mi wiadomo cała akcja odbywa się w kolejności NUS- DIS- MF, gdzie każda jednostka ocenia sporządzony wniosek i na pewno nie są to tylko nalezności vatowskie

18 lip 2007, 20:41
Amator
Własny awatar

POSTY        17
czy podatek od spadków wchodzi w grę? pierwszy spadkobierca mieszka obecnie we Francji, a drugi w Niemczech (osobne sprawy)

19 lip 2007, 16:18
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 19:48

POSTY        9
Na jakiej podstawie oparte jest twierdzenie, że dochodzić można jedynie podatek VAT?

28 sie 2007, 19:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 sie 2007, 12:29

POSTY        5
Na razie skierowałem wnioski o dochodzenie VAT-u, ale wg mnie nie ma przeszkod aby dochodzić innych podatków. Miałem przypadek z PCC ale zapłacili i nie było takiej konieczniści

31 sie 2007, 07:23
Amator
Własny awatar

POSTY        17
A jednak są jakieś problemy skoro niektóre urzędy "boją się" wystawiać takie tytuły wykonanwcze, bo nie wiedzą jak i nie wiedzą czy mogą. Kto mi wskaże w ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w którym miejscu można np. podpiąć podatek od spadków i darowizn lub pcc? :

Przepisy przewidują 3 formy pomocy:

-      udzielanie informacji,

-      powiadamianie zainteresowanej osoby o piśmie lub orzeczeniu jej dotyczącym,

-      prowadzenie egzekucji lub dokonanie zabezpieczeń w zakresie należności pieniężnych wymienionych w art. 2 a i 2b, tj.:

a) zwrotów, interwencji i innych środków będących częścią systemu całkowitego lub częściowego finansowania Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji dla Rolnictwa, łącznie z sumami, które mają być pobrane w związku z tymi działaniami,
b) danin, premii, kwot dodatkowych lub wyrównawczych i innych obowiązków nakładanych w handlu prowadzonym z państwami nienależącymi do Unii Europejskiej w zakresie wspólnej polityki rolnej, a także wpłat i innych obowiązków przewidzianych w systemie organizacji rynków cukru państw - członków Unii Europejskiej,
c) ceł ustalonych według stawek wspólnych obowiązujących państwa - członków Unii Europejskiej oraz ceł i innych obowiązków przewidzianych w handlu z państwami nienależącymi do Unii Europejskiej,
d) podatku od towarów i usług,
e) naruszenia zasad ruchu wewnętrznego wewnątrz Unii Europejskiej towarów wysyłanych z jednego państwa członkowskiego do czasowego użytku w jednym lub kilku państwach członkowskich,
f) odsetek i kosztów dodatkowych, związanych z zaspokajaniem należności, o których mowa w lit. a-e,
g) należności przekazanych do egzekucji administracyjnej na podstawie ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska.

Jak taki tytuł wykonawczy wystawić? jaki organ egzekucyjny wskazać? kto wystawiał takie TW już? proszę o info. Może być priv

05 wrz 2007, 14:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 paź 2007, 17:28

POSTY        41

Czy może ktoś podać procedurę jaką trzeba zastosować przy kierowniu wniosku do Ministra Finansów o dochodzenie należności, a w szczególności: jaki trzeba sporządzić wniosek?, czy trzeba podawać dokładny adres zagraniczny zobowiązanego?, czy postępowanie egzekucyjne musi być wszczęte (doręczony odpis TW)?, czy wniosek sporządza wierzyciel, czy organ egzekucyjny?, czy DIS pośredniczy w doręczeniu wniosku ? itp.
W ustawie opoewa i rozporządzeniu jest niby to napisane ale pewnie w praktyce wygląda to z goła inaczej.

Najpierw to musisz wyslac upomnienie wystawione na osobę zagraniczną za pośrednictwem MF na wniosku zgodnie z zarządzeniem z paxdzernika 2006 r,

05 lis 2007, 17:23
Amator
Własny awatar

POSTY        10
Mam problem dotyczący wniosku do Ministra Finansów o wystąpienie do obcego państwa o dochodzenie należności pieniężnych. Chodzi mi w szczególności o takie kwestie:
1. Czy wniosek sporządza sie oddzielnie do każdego tytułu, w sytuacji gdy tytułów wykonawczych, wystawionych na konkretnego zobowiązanego, jest kilkadziesiąt?
2. Co oznacza tytuł podany w kolumnie nr 9 na stronie trzeciej wniosku: " Termin od którego można dochodzić nalezność"?
3. Co trzeba wskazać w kolumnie nr 11 wniosku: "Szczegółowe informacje o załączonych dokumentach"?
4. Co trzeba rozumiec pod pojęciem "urzędowy odpis tytułu wykonawczego"?

Ostatnio edytowano 11 gru 2007, 09:59 przez firefarter, łącznie edytowano 1 raz

11 gru 2007, 09:58
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5

Mam problem dotyczący wniosku do Ministra Finansów o wystąpienie do obcego państwa o dochodzenie należności pieniężnych. Chodzi mi w szczególności o takie kwestie:
1. Czy wniosek sporządza sie oddzielnie do każdego tytułu, w sytuacji gdy tytułów wykonawczych, wystawionych na konkretnego zobowiązanego, jest kilkadziesiąt?
2. Co oznacza tytuł podany w kolumnie nr 9 na stronie trzeciej wniosku: " Termin od którego można dochodzić nalezność"?
3. Co trzeba wskazać w kolumnie nr 11 wniosku: "Szczegółowe informacje o załączonych dokumentach"?

1. na jednym możesz umieścić śmiało wszystkie
2. termin od którego naliczane są odsetki (masz na tytule)
3. jeśli nic szczególnego sie nie działo no to -
4. xero tytułu (ze zwrotkami) i na kazej stronie za zgodność, data, podpis no i w ten sposób otrzymujesz urzędowy odpis tytułu wykonawczego

12 gru 2007, 07:36
Amator
Własny awatar

POSTY        10

<!--quoteo(post=20469:date=11. 12. 2007 g. 08:58:name=FireFarter)--><div class='quotetop'>(FireFarter @ 11. 12. 2007 g. 08:58) [snapback]20469[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

4. xero tytułu (ze zwrotkami) i na kazej stronie za zgodność, data, podpis no i w ten sposób otrzymujesz urzędowy odpis tytułu wykonawczego
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Co w takim razie oznacza tytuł podany w kolumnie nr 7 na stronie trzeciej wniosku: " Termin od którego można dochodzić należność"? :angry2:

Ostatnio edytowano 12 gru 2007, 14:58 przez firefarter, łącznie edytowano 1 raz

12 gru 2007, 14:58
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5

<!--quoteo(post=20529:date=12. 12. 2007 g. 07:36:name=Maniek1410)--><div class='quotetop'>(Maniek1410 @ 12. 12. 2007 g. 07:36) [snapback]20529[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=20469:date=11. 12. 2007 g. 08:58:name=FireFarter)--><div class='quotetop'>(FireFarter @ 11. 12. 2007 g. 08:58) [snapback]20469[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Co w takim razie oznacza tytuł podany w kolumnie nr 7 na stronie trzeciej wniosku: " Termin od którego można dochodzić należność"? :angry2:

7 - od którego można dochodzić należności
9 - wg mnie do którego można dochodzić należności (wydaje mi sie że we wniosku jest błąd). ja przyjmowałem date do którego mozna dochodzić należności czyli datę po której należność się przedawnia

12 gru 2007, 15:08
Amator
Własny awatar

POSTY        10

[/quote]

7 - od którego można dochodzić należności
9 - wg mnie do którego można dochodzić należności (wydaje mi sie że we wniosku jest błąd). ja przyjmowałem date do którego mozna dochodzić należności czyli datę po której należność się przedawnia
[/quote]

Też tak myślę, ale......

W każdym bądź razie serdeczne dzięki. W kolumnie 9 wykażę termin, w którym przedawnia sie dana zaległość i........ niech sie dzieje co chce.  :rolleyes:

12 gru 2007, 15:27

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

W każdym bądź razie serdeczne dzięki. W kolumnie 9 wykażę termin, w którym przedawnia sie dana zaległość i........ niech sie dzieje co chce.  :rolleyes:

Miejmy nadzieję, że nie będą się z realizacją Twojego wniosku wstrzymywać do tego terminu  :D

12 gru 2007, 21:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona