Teraz jest 01 wrz 2025, 12:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Wszczęcie egzekucji 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2017, 22:19

POSTY        4
Post Wszczęcie egzekucji
Witam,
Do egzekucji w 2018 został skierowany tw na podatek od nieruchomości,  podatnik od wydanej decyzji wymiarowej odwołał się, więc wymiar poinformował żeby nie wszczynać egzekucji, tzn. Nie wysyłać odpisu tw. Wymiar podatków w 2020 wydał postanowienie o zawieszeniu z urzędu postępowania, oczywiście egzekucja dostała tylko ksero. W styczniu tego roku wnoszą o podjęcie czynności egzekucyjnych. Moje pytanie brzmi, czy po tak długi czasie mogę wszcząć egzekucję? Zrobić zajęcie konta?
Występujemy tutaj jako wierzyciel i organ egzekucji w jednym.
Moim zdaniem wymiar nie powinien sam zawieszać postępowania wiedząc, że już jest tytuł skierowany do egzekucji, ale to było jakby po za nami zrobione, bez konsultacji w ogóle.
Z góry dziękuję za pomoc w  tej sprawie.

06 lut 2023, 12:39
Amator

REJESTRACJA10 lip 2009, 14:49

POSTY        13

LOKALIZACJAStolica
Post Re: Wszczęcie egzekucji
Cześć, wszystko zależy od tego, co działo się z TW przez ten cały czas.
Jak rozumiem, Wymiar zawiesił swoje postępowanie, a Egzekucja na podstawie tego zawiesiła postępowanie egzekucyjne. Jeżeli tak, to można podjąć postępowanie i normalnie wszcząć egzekucję, tj. zrobić zajęcie i wysłać odpis TW. System do mierników będzie widział tylko czas od wpływu TW do zawieszenia oraz od wznowienia do wszczęcia.
Btw, to jeśli był zawieszone na wniosek wierzyciela, to po roku powinniście umorzyć postępowanie egzekucyjne. Teraz wystawiliby nowy tytuł i po problemie.

06 lut 2023, 13:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
Nie mogę zakładać tematów więc napiszę w tym poście: co to ma być?
Co znowu kombinuje MF? Jedna myśl przychodzi mi do głowy rozwalić egzekucję:
"Ministerstwo Finansów szykuje duże zmiany w egzekucji podatków. Dłużnik będzie mógł się dogadać z organem co do sposobu prowadzenia egzekucji. Sam będzie też mógł sprzedać swoją nieruchomość, aby uzyskać jak najwyższą cenę - informuje "Dziennik Gazeta Prawna"."

05 maja 2023, 06:36
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2020, 10:38

POSTY        487
armani01                    

Nie mogę zakładać tematów więc napiszę w tym poście: co to ma być?
Co znowu kombinuje MF? Jedna myśl przychodzi mi do głowy rozwalić egzekucję:
"Ministerstwo Finansów szykuje duże zmiany w egzekucji podatków. Dłużnik będzie mógł się dogadać z organem co do sposobu prowadzenia egzekucji. Sam będzie też mógł sprzedać swoją nieruchomość, aby uzyskać jak najwyższą cenę - informuje "Dziennik Gazeta Prawna"."

Hm, pytanie zasadnicze, co będzie znaczyło że "Sam będzie też mógł sprzedać swoją nieruchomość, aby uzyskać jak najwyższą cenę" ?
Daleka droga....no jak Organ egzekucyjny nie radzi sobie ze sprzedażą to trzeba zwalić problem na dłużnika !!! :brawa:  :brawa:
P.s. Dlaczego US egzekwuje długi cywilne np. za cud dostępu do TV zwany abonamentem, może oddać to komornikom ???

06 maja 2023, 08:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]