Teraz jest 04 wrz 2025, 06:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Post Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Czy ktoś z Was został już "uszczęśliwiony" tytułami wystawionymi przez wójta gminy lub burmistrza miasta na nieuregulowane opłaty za gospodarowanie odpadami. My niestety dostaliśmy pierwszą partię takich tytułów, wystawionych bez żadnej konsultacji z nami i musimy je zwrócić wierzycielowi. Może ktoś miał już taki przypadek i podzieli się doświadczeniami na tym forum.

05 lis 2013, 11:09
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Zgodnie z Art. 6qa. ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach
Wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest organem egzekucyjnym uprawnionym do stosowania wszystkich środków egzekucyjnych, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości, w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

Kretyńskie, ale jednak.
Zwróćcie z czystym sumieniem. Niech sobie zorganizuje komórkę egzekucyjną i sam ściąga te opłaty ;)

05 lis 2013, 18:22
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
biurwa1                    

Kretyńskie, ale jednak.
Zwróćcie z czystym sumieniem. Niech sobie zorganizuje komórkę egzekucyjną i sam ściąga te opłaty ;)

:brawa:  - bzdura lex sed lex  :wysmiewacz:

05 lis 2013, 18:29
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2009, 12:31

POSTY        5
BIURWA1 ma rację. Zapraszam do lektury ... :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

06 lis 2013, 12:45
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Faktycznie, dziwne to jest, ale bardzo dziękuję za podpowiedź. To forum jest nieocenione w takich sprawach. Tylko współczuć małym gminom, w których czasami nawet nie do końca wiedzą jak poprawnie wystawić tytuł, a co dopiero prowadzić egzekucję.

07 lis 2013, 12:22
Amator

REJESTRACJA02 cze 2009, 06:22

POSTY        29
Powstaje, a właściwie powstał nowy rynek pracy dla pracowników egzekucji. Może warto się zastanowić nad zmianą pracodawcy, który nie każe z funduszu płacowego utrzymywać urzędów? Chyba po 11 listopada wybiorę się na rozeznanie sytuacji w moim urzędzie gminy.

08 lis 2013, 07:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Może zatem skoro współczujecie małym gminom to pomożecie w sprawie. Jestem właśnie pracownikiem do sprawy egzekucji w takiej malej gminie i mam problem z tym jak oznaczyć zobowiązanego na tytule wykonawczym. Mam osobę która prowadzi działalność gospodarczą w formie działalności jednoosobowej i jako taka złożyła deklaracje śmieciową. Czy na tytule mam ja oznaczyć jako Jan Kowalski czy Jan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą pod firma XYZ? Chce też zając rachunek bankowy ale czyj ? Kowalskiego czy Kowalskiego jako przedsiębiorcy.
I ostatnie pytanie - mamy u siebie w gminie 3 różne banki czy dokonując zajęcia rachunku,a nie mając danych dotyczących tego w którym banku ten rachunek dana osoba posiada wysyłam do zobowiązanego odpisy wszystkich zajęć wysłanych do 3 banków?I czy mogę je wysłać jednym listem razem z TW opisując na kopercie i zwrotce dokładnie nr pism w środku ?
Niestety wiedza teoretyczna ma niewiele z rzeczywistościa...
z góry dziękuję za odpowiedź

08 sty 2014, 08:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
rozumiem że będziesz korzystał z TYT-1

Generalnie nie ma znaczenia jak określisz zobowiązanego. Ja osobiście wpisałbym dokładnie taką nazwę jaka zadeklarował zobowiązany, czyni np. F.H.P. Jan Kowalski. Rachunek zajmij w pierwszej kolejności ten który jest prowadzony dla działalności. Unikniesz problemów z kwotą wolną na rachunku osobistym.
Wysyłasz wszyskie zajęcia jakie wystawisz wraz z odpisem tytułu, jeśli wcześniej nie został doręczony. Na zwrotce opisujesz numery wszystkich zajęć i numer tytułu wykonawczego.

08 sty 2014, 11:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
będę korzystała z TYT -2 bo zaległości są już za ponad 4 okresy płatności. na razie puszczamy kilka na próbę żeby rozeznać temat

dzieki za podpowiedź :)

problemów jest więcej bo RIO zakazuje np. żądania od ludzi nr PESEL, daty urodzenia czy imion rodziców na deklaracjach. później jest problem z szukaniem delikwenta zwłaszcza jak ma popularne nazwisko ;) Kiedy rozmawiałam z Panią z RIO o tym że mam braki w tytule wykonawczym nie mogąc żądac takich danych a póżniej z sama egzekucją to usłyszałam że to juz nie jest ich problem...

08 sty 2014, 12:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
A czy jako wierzyciel nie masz dostępu do bazy meldunkowej, ewidencji ludności czy czegoś podobnego?

08 sty 2014, 13:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Jako urząd mam dostęp do ewidencji ludności która tu się prowadzi, ale meldunki są tylko dla naszych zameldowanych mieszkańców, a juz mi sie trafiło paru takich którzy meldunek mają gdzie indziej bo w naszej bazie ich nie ma. do centralnej ewidencji dostępu nie mamy i tu kolejny błąd ustawodawcy - dał dostęp sądom ale nowym organom egzekucyjnym w zakresie śmieciówki juz nie

09 sty 2014, 08:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2013, 14:11

POSTY        14
Też mam ten problem. U nas zarządzenie wewnętrzne jest aby upomnienia wysyłać dla osób z zaległościami 3 miesiące. Płatność miesięczną mamy, ale tytuły są na 4 a nie na 3.. I nie mam pojęcia kto ma go podpisać w części G. Czy doliczamy znowu koszt 8,80 jeśli już raz doliczyliśmy za upomnienie? Koszta egzekucji także? U mnie są to śmieszne kwoty 20 zł lub max 120 zł więc koszta z tego co szacowałem te min. 2.50 zł.

09 sty 2014, 10:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
w przypadku tytułów wielopozycyjnych wypełniasz tyle pozycji ile potrzebujesz np. 3, pozostałe pozostawiasz puste.

w czeście G czyli klauzelę wykonalności nadaje kierownik lub uprawniony pracownik organu egzekucyjnego. jest to formalne dopuszczenie do egzekucji tytułu wykonawczego, czyli potwierdzenie, że spełnia ustawowe wymogi.

jeśli na jednym tytule masz zaległości co do których było kilka upomnień to oczywiście sumujesz ich kwotę (pozycja 78) i wpisujesz datę ostatnio doręczonego upomnienia (pozcyja 79).

nie wiem o co chodzi Ci z tymi kosztami egzekucyjnymi?

09 sty 2014, 10:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Miszka to faktycznie masz małe kwoty, u mnie w pierwszej kolejności pościliśmy egzekucje na tych od działalności gospodarczej, wiec są to kwoty od 2000  wzwyż. Wypełniam właśnie zajęcie rachunku bankowego i te zaokrąglenia mnie wykańczają. Jakby nie dało się według jakiejś jednej zasady tylko co innego na TW a co innego na zajęciu, raz ordynacja raz ustawa :(

Szybkie pytanie - jak zaokrąglam na zajęciu kwotę główna i odsetki do tego zaokrągliłam koszty egz. zgodnie z ustawą to kwotę którą ma mi przekazać bank ostatecznie tez mam zaokrąglić? (wyszło mi 1648,20 zł) czy wpisać taką z groszami na końcu ?

mam nadzieje że za takie proste dla Was zapewne pytania mnie nie zlinczujecie  boje--==

w części G podpisałam się ja - mam upoważnienie od Burmistrza do wystawiania TW (choć wystawia je w rzeczywistości osoba która księguje opłaty a podpisuje sam Burmistrz) i do prowadzenia egzekucji

09 sty 2014, 11:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 379  Następna strona