Teraz jest 04 wrz 2025, 07:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Upomnienie a przedstawiciel (kurator, adwokat) 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 kwi 2018, 11:58

POSTY        3
Post Upomnienie a przedstawiciel (kurator, adwokat)
Witam, w jednostce wystawiamy tytuły wykonawcze  dotyczące kosztów, które są związane z przechowywaniem pojazdów na parkingu strzeżonym. Aktualnie mam taką sytuację, że muszę wystawić upomnienie, ale nie jest mi znane miejsce pobytu dłużnika. Były pisane pisma do UM, do MSWiA o dane ale nigdzie nie ma informacji o zameldowaniu i żadne poprzednie wystawione pismo nie zostało odebrane  pod adresem, które było na dokumentacji z policji.  Dla osoby został ustanowiony przedstawiciel. W tym przypadku był to adwokat, ale celem jego ustanowienia było zrealizowanie zasady czynnego udziału strony w postępowaniu administracyjnym. I teraz moje pytanie, czy upomnienie wysyłam na przedstawiciela, czy  na ten znany  mi adres dłużnika mimo iż wiem,  że pod nim nie przebywa i dostanę zwrotkę? Proszę o odpowiedź i dziękuję.

08 maja 2018, 12:00
Znawca

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Post Re: Upomnienie a przedstawiciel (kurator, adwokat)
Rozumiem, że ten adwokat jest kuratorem osoby nieobecnej ustanowionym na podstawie przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Wtedy wszystko zależy od zakresu kurateli, bo ten adwokat mógł zostać powołany na kuratora np. tylko do celów podatkowych i wtedy nie będzie przedstawicielem w Twojej sprawie.

Procedura ustanawiania kuratora dla osoby nieobecnej jest w Kodeksie rodzinnym (od art. 178) i w KPC (Rozdział 3
Sprawy z zakresu kurateli): Art. 604 KPC W zaświadczeniu dla kuratora sąd określa zakres jego uprawnień.

09 maja 2018, 08:37
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
W postanowieniu z sądu  jest napisane

Sąd postanawia ustanowić adwokat.... przedstawicielem dla nieobecnego.... ostatnio zamieszkałego ..... celem reprezentowania go w postepowaniu administracyjnym ustalenia kosztów związanych z usuwaniem, przechowywaniem, oszacowaniem, sprzedażą lub zniszczeniem pojazdu.

Powołali się w piśmie na artykuł 34 KPA, 184 KR i 601 KPC. Więc z tego co rozumiem to głównym zadaniem przedstawiciela jest zapewnienie temu nieobecnemu czynnego udziału w sprawie. I wydaje mi się, że mnie przy wystawieniu upomnienia już  to nie dotyczy. Tylko też się zastanawiam czy nie powinien być ustanowiony  ponownie przedstawiciel np. do doręczeń.

10 maja 2018, 11:43
Znawca

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Skoro jest napisane "celem reprezentowania go w postępowaniu administracyjnym ustalenia kosztów związanych z ..." to wystawienie upomnienia raczej nie jest dokonywane w tym postępowaniu, a więc nie można doręczyć takiego upomnienia tak ustanowionemu kuratorowi.
Wydaje mi się, że trzeba będzie ustanowić kolejnego, np. "celem reprezentowania w sprawach uregulowanych w ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji". Można by też zastanowić się czy nie można zwrócić się do sądu o zmianę zakresu, ale o czymś takim nie słyszałem.

10 maja 2018, 12:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2018, 10:00

POSTY        14
Kurator ustanowiony na podstawie lub w związku z przepisami kro dla reprezentowania praw osoby nieobecnej, tzw. curator absentis jest ustanawiany w danym postępowaniu. Postępowanie, które masz zamiar wszcząć czyli upominawcze, będące częścią postępowania egzekucyjnego w szerokim rozumieniu, nie jest kontynuacją tamtego - rozpoznawczego, więc nie możesz "wykorzystać" tamtego kuratora jako przedstawiciela strony w Twoim postępowaniu. Nie wspominając już o tym, że ów adwokat raczej niechętnie zapłaci dochodzoną należność więc wysyłanie mu upomnienia nie ma sensu. Już bardziej serio, to nie możesz wysyłać upomnienia przedstawicielowi dłużnika, bowiem zapłata w odpowiedzi na upomnienie jest to czynność, którą tylko zobowiązany może wykonać (pomijam wypadki skuteczności zapłaty przez osobę trzecią , ale to inny temat). Proponuję nie przejmować się brakiem wiedzy o aktualnym miejscu pobytu zobowiązanego (to się przecież często zdarza) i wysłać upomnienie na znany sobie adres. Dalej niech się martwi Egzekucja - na pewno sobie poradzą. Teoretycznie powinni wystąpić o ustanowienie kuratora dla osoby nieobecnej na podstawie tych samych, cytowanych przez Ciebie przepisów, kpa i kro i kpc. Tyle, że to teoria i nikt tak nie postępuje, bo w postępowaniu egzekucyjnym interesuje nas nie osoba zobowiązanego, ale jego majątek, więc jeśli majątku nie ma, ganianie za zobowiązanym po całym kraju albo Europie nie ma sensu - postępowanie po prostu się umarza. Wyjątkiem wynikającym expressis verbis z ustawy jest egzekucja z nieruchomości - pewnie dlatego też, że jest to taki majątek, którego dłużnik nie zabierze, wyruszając w świat. Trzeba zauważyć, że w egzekucji sądowej, w takiej sytuacji kurator powinien być ustanowiony, na wniosek wierzyciela (art 802 kpc ) i to nawet jeśli w postępowaniu rozpoznawczym był już ustanowiony kurator.  T. Kwiecień.

15 maja 2018, 06:37
Znawca

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Babyface                    

nie możesz wysyłać upomnienia przedstawicielowi dłużnika, bowiem zapłata w odpowiedzi na upomnienie jest to czynność, którą tylko zobowiązany może wykonać

Dlaczego nie można doręczyć przedstawicielowi? Przepisy o doręczeniach w KPA na to pozwalają, a w przypadku upomnień nie ma żadnych wyjątków, co oznacza, że stosuje się ogólne przepisy KPA o doręczeniach, w tym także przepis o doręczeniu do kuratora osoby nieobecnej. Gdyby było tak jak piszesz to nie byłoby możliwości doręczenia upomnienia do rodzica osoby małoletniej (taka osoba przecież też jest przedstawicielem).

Babyface                    

Proponuję nie przejmować się brakiem wiedzy o aktualnym miejscu pobytu zobowiązanego (to się przecież często zdarza) i wysłać upomnienie na znany sobie adres.

Sprzeczne z przepisami KPA. Art. 48. § 1. Pisma skierowane do osób nieznanych z miejsca pobytu, dla których sąd nie wyznaczył przedstawiciela, doręcza się przedstawicielowi ustanowionemu w myśl art. 34. Doręczenie na "ostatni znany adres" jest dopuszczalne tylko w konkretnych okolicznościach (np. w przypadku gdy strona postępowania podatkowego, w toku tego postępowania, nie zawiadomi o zmianie adresu).

Babyface                    

Dalej niech się martwi Egzekucja - na pewno sobie poradzą. Teoretycznie powinni wystąpić o ustanowienie kuratora dla osoby nieobecnej na podstawie tych samych, cytowanych przez Ciebie przepisów, kpa i kro i kpc. Tyle, że to teoria i nikt tak nie postępuje, bo w postępowaniu egzekucyjnym interesuje nas nie osoba zobowiązanego, ale jego majątek, więc jeśli majątku nie ma, ganianie za zobowiązanym po całym kraju albo Europie nie ma sensu - postępowanie po prostu się umarza.

Egzekucja się nie będzie martwić, ponieważ stwierdzi, że nie doręczono upomnienia. Brak wiedzy o miejscu pobytu zobowiązanego nie wyklucza egzekucji. Jeśli prawidłowo ustanowiliśmy przedstawiciela osoby nieobecnej to nie potrzebujemy zobowiązanego tylko jego majątku. Tym majątkiem może być nie tylko nieruchomość - z tego co wiem nie ma tu wyjątków.

15 maja 2018, 06:53
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Osoba małoletnia nie pełnej zdolności do czynności prawnych i dlatego w żadnym postępowaniu nie może uczestniczyć bez udziału przedstawicieli ustawowych. Tyle tylko, że wiemy na wstępie, ile kto ma lat , zgadza się ? Natomiast Aguś, nie wie teoretycznie czy jej klient mieszka czy nie mieszka, upomnienie może wystawić nie mając wiedzy o tym co się wcześniej działo, zresztą figurant mógł wrócić na swoje włości. Nie twierdzę, że w przypadku upomnienia ustawa przewiduje jakieś wyjątki. Więc pojawia się odwieczny dylemat administracji : czy chcemy załatwić sprawę, czy maksymalnie ją skomplikować. Powiem szczerze, że ustanawianie kuratora celem doręczenia  upomnienia to dość rzadki wypadek, i chyba byłby to przejaw ekstrawagancji, w dodatku kosztownej, bo kurator zapewne coś będzie chciał "przytulić" . Jak bym po prostu wsadził upomnienie w kopertę i poczekał z jaką wróci adnotacją, jeśli "nie podjęto w terminie", "nie odebrał" to można jechać dalej.  Najpierw jednak może przyjrzeć się czy to upomnienie jest wymagane dla tego rodzaju należności - zakładam, że jest , skoro powstał problem, ale niektórzy wysyłają upomnienia mimo braku takiego obowiązku. Nie jestem też pewien czy egzekucja zwróci tytuł wykonawczy z powodu braku uprzedniego doręczenia upomnienia. - przecież w tytule wykonawczym będzie informacja o doręczeniu, a czy faktycznie było ono skuteczne, czy nie - jest to okoliczność uwzględniana na zarzut zobowiązanego. A jeśli taki zarzut zostanie złożonym, to też dobrze - mamy ptaszka,  i można mu spokojnie upomnienie doręczyć, nawet jeśli przyjdzie umorzyć to pierwsze postępowanie egzekucyjne. Najprędzej jednak Egzekucja stwierdzi, że na ich terenie takiego delikwenta nie ma, jak będą uprzejmi to posprawdzają w bazach, czy coś o nim nie wiadomo, resztę ustali sobie - a w zasadzie nic nie ustali,  Agus sama w trybie art. 36  i sprawę jakoś załatwi.  Oczywiście można się pobawić w kuratora, tylko po co - za św. Pawłem powtórzyć się godzi : mogę wszystko, tylko nie wszystko przynosi mi korzyść. T. Kwiecień.

15 maja 2018, 09:16
Nowicjusz

REJESTRACJA17 sty 2018, 08:51

POSTY        2

LOKALIZACJABydgoszcz
Podpinam się pod temat, bo może ktoś będzie zorientowany...
Jaki jest szacunkowy koszt ustanowienia kuratora dla strony nieznanej z miejsca pobytu w postępowaniu podatkowym

16 maja 2018, 09:52
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Samo ustanowienie to gratis, (Skarb Państwa jest zwolniony z opłat sądowych) , ale sąd może zażądać (choć nie musi) od wnioskodawcy zaliczki na przewidywane wydatki czyli wynagrodzenie kuratora. Za jego "robotę" - odbieranie korespondencji trzeba już zapłacić. Swoją drogą, dobrze jest jeżeli robią tylko tyle - bo niektórzy (zwłaszcza radcy lub adwokaci) skarżą co się da - "na odlew" żeby pobić stawkę honorarium. Inną kwestią jest kto ustala wysokość tego wynagrodzenia (bywa różnie w praktyce) i z czyjego budżetu jest wypłacane (też bywa różnie). W moich sprawach gdzie był kurator gaża nie przekraczała 1000 zł, ale niektórzy domagają się wg stawek adwokackich lub radowskich czyli w stosunku do wartości roszczenia.   TK

16 maja 2018, 11:13
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi :). Na szkoleniu na którym byłam Pani mówiła, że upomnienie i tytuł wykonawczy wysyła się zawsze na zobowiązanego a nigdy na przedstawiciela. Więc posłałam na ostatni znany mi adres.
Mam kolejne pytanie w temacie upomnień. Co chwilę ,,rodzi" sie jakiś nowy problem:). Tym razem mam dłużnika do którego posłałam upomnienie na adres, gdzie wcześniej jedno zawiadomienie zostało odebrane, ale przez kuzyna. Problem w tym, że upomnienie wróciło do mnie z adnotacją ,,wyprowadził się". Czy moge to traktować jako doręczone? Skoro jedne zawiadomienie zostało odebrane to dłużnik powinien wiedzieć o toczącym się postępowaniu. Został w tym piśmie również powiadomiony o  obowiązku zgłaszania zmiany miejsca zamieszkania na podstawie ART. 41 KPA, czego nie zrobił. W związku z powyższym według Was mogę przystąpić do wystawiania tytułu wykonawczego ?

23 maja 2018, 13:52
Znawca

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
agus16                    

Na szkoleniu na którym byłam Pani mówiła, że upomnienie i tytuł wykonawczy wysyła się zawsze na zobowiązanego a nigdy na przedstawiciela.

To jest chyba jakieś uproszczenie, bo nie wydaje mi się, żeby upomnienie i tytuł wysyłać do zobowiązanego który np. nie ma zdolności do czynności prawnych (dziecko czy osoba ubezwłasnowolniona) albo jest osobą nieobecną dla której ustanowiono kuratora. Myślę, że raczej chodziło o to, że upomnienia i tytułu nie można wysłać do pełnomocnika ustanowionego np. w postępowaniu podatkowym albo do pełnomocnika ogólnego.

agus16                    

Tym razem mam dłużnika do którego posłałam upomnienie na adres, gdzie wcześniej jedno zawiadomienie zostało odebrane, ale przez kuzyna. Problem w tym, że upomnienie wróciło do mnie z adnotacją ,,wyprowadził się".

Jeśli dobrze rozumiem to obydwa upomnienia dotyczyły tej samej sprawy (tej samej zaległości?). Jeśli tak to zgodnie z tym art. 41 KPA pismo możesz uznać za doręczone i nie ma tu obowiązku ustanawiania kuratora.

24 maja 2018, 07:28
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:25

POSTY        9
agus16                    

Mam kolejne pytanie w temacie upomnień. Co chwilę ,,rodzi" sie jakiś nowy problem:). Tym razem mam dłużnika do którego posłałam upomnienie na adres, gdzie wcześniej jedno zawiadomienie zostało odebrane, ale przez kuzyna. Problem w tym, że upomnienie wróciło do mnie z adnotacją ,,wyprowadził się". Czy moge to traktować jako doręczone? Skoro jedne zawiadomienie zostało odebrane to dłużnik powinien wiedzieć o toczącym się postępowaniu. Został w tym piśmie również powiadomiony o  obowiązku zgłaszania zmiany miejsca zamieszkania na podstawie ART. 41 KPA, czego nie zrobił. W związku z powyższym według Was mogę przystąpić do wystawiania tytułu wykonawczego ?

Każdy tytuł wykonawczy ma odrębny byt prawny. Jeśli upomnienie wysłano do innej zaległości to taka zwrotka świadczy, że tu nie ma doręczenia. Dłużnik wie o tamtym postępowaniu, ale nie ma podstaw aby przyjąć, że wie również o kolejnym postępowaniu. Ponadto zgodnie z art. 27 § 1 pkt 8 ust. egz. adm. zobowiązany dopiero po otrzymaniu odpisu tytułu wykonawczego zawierającego pouczenie o skutkach niezawiadomienia organu egzekucyjnego o zmianie miejsca pobytu, ma obowiązek zawiadomić organ egzekucyjny o zmianie. Art. 41 kpa nie będzie mieć zastosowania w egzekucji, a skutki z regulacji art. 41 kpa będą tylko w tym postępowaniu w którym zawarto takie pouczenie.

25 maja 2018, 07:13
Amator
Własny awatar

POSTY        14
safelbrus                    

agus16                    

Każdy tytuł wykonawczy ma odrębny byt prawny. Jeśli upomnienie wysłano do innej zaległości to taka zwrotka świadczy, że tu nie ma doręczenia. Dłużnik wie o tamtym postępowaniu, ale nie ma podstaw aby przyjąć, że wie również o kolejnym postępowaniu. Ponadto zgodnie z art. 27 § 1 pkt 8 ust. egz. adm. zobowiązany dopiero po otrzymaniu odpisu tytułu wykonawczego zawierającego pouczenie o skutkach niezawiadomienia organu egzekucyjnego o zmianie miejsca pobytu, ma obowiązek zawiadomić organ egzekucyjny o zmianie. Art. 41 kpa nie będzie mieć zastosowania w egzekucji, a skutki z regulacji art. 41 kpa będą tylko w tym postępowaniu w którym zawarto takie pouczenie.

Z tym pouczeniem, to nie jest tak do końca. Odpis tytułu wykonawczego zawiera stosowną informację, ale jako skutek niepowiadomienia o zmianie miejsca pobytu wymieniana jest możliwość ukarania karą pieniężną, a nie uznanie skuteczności doręczenia na stary adres. Co prawda art. 41 nie mówi wprost o obowiązku pouczenia, ale w orzecznictwie podkreśla się, że obowiązek taki wynika z art. 9. Nie przyłożył się ktoś do tego pouczenia.

agus16                    

Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi :). Na szkoleniu na którym byłam Pani mówiła, że upomnienie i tytuł wykonawczy wysyła się zawsze na zobowiązanego a nigdy na przedstawiciela. Więc posłałam na ostatni znany mi adres.

To prawda co piszą koledzy, że nie można uznać postępowania upominawczego za kontynuację rozpoznawczego i zastosować art.
41kpa . Ale ja bym akurat radził tak zrobić ? Jakie masz wyjście, nie schowasz sprawy do szuflady. Ciężar gatunkowy wadliwości doręczenia upomnienia jest niewielki - co najwyżej, jak odnajdą delikwenta, to złoży zarzuty, umorzą postępowanie, a ryzykiem jest obciążenie wierzyciela opłatą manipulacyjną 1% (po wyroku TK inne opłaty w nieproduktywnej egzekucji można zaskarżać). Ale najprędzej potwierdzą Twoje ustalenia co do braku informacji o miejscu zamieszkania, do tego zrobią rozeznanie co do braku majątku, i będziesz mogła uznać sprawę za jakoś załatwioną.

25 maja 2018, 10:20
Znawca

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Nie widzę przeszkód do zastosowania art. 41 KPA w przypadku gdy podatnik zmienił adres po doręczeniu tytułu, aczkolwiek uznanie za doręczone upomnienia tylko dlatego, że pod tym samym adresem zastępczo doręczono inne upomnienie jest w mojej ocenie nielegalne, a ryzykiem nie jest obciążenie wierzyciela opłatą, tylko brak możliwości spojrzenia na siebie w lustrze. Skoro nasza praca polega na pilnowaniu żeby ludzie przestrzegali przepisów to nie możemy sobie z tych przepisów robić spółki komandytowej z bardzo ograniczoną odpowiedzialnością.

28 maja 2018, 07:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona