Teraz jest 04 wrz 2025, 12:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Odsetki na tytule wykonawczym 
Autor Treść postu
Nowicjusz

REJESTRACJA22 wrz 2017, 17:58

POSTY        2
Post Odsetki na tytule wykonawczym
Czy prawidłowe jest wykazanie na tytule wykonawczym kwoty odsetek na dzień wystawienia tytułu wykonawczego E.1. 3 i terminu od kiedy nalicza się te odsetki np 31.07.2017r? Czy jest wówczas możliwe aby odsetki zostały pobrane dwukrotnie? Czy można nie wpisywać kwoty odsetek naliczonych na dzień wystawienia tytułu wykonawczego?

23 lut 2018, 17:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Post Re: Odsetki na tytule wykonawczym
Miwona1                    

Czy prawidłowe jest wykazanie na tytule wykonawczym kwoty odsetek na dzień wystawienia tytułu wykonawczego E.1. 3 i terminu od kiedy nalicza się te odsetki np 31.07.2017r? Czy jest wówczas możliwe aby odsetki zostały pobrane dwukrotnie? Czy można nie wpisywać kwoty odsetek naliczonych na dzień wystawienia tytułu wykonawczego?

Ja wykazuje termin od kiedy nalicza się odsetki, bo musi być. Samej kwoty odsetek nie musisz wykazywać - ja przez 3 lata nie wykazywałem i nie było problemów - organ egzekucyjny i tak je naliczy wg swojego uznania. Niektórzy też wpisują nawet najmniejsze odsetki na dzień wystawienia tytułu wykonawczego - podobno też nie jest to błędem.

25 lut 2018, 20:27
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA11 paź 2009, 20:47

POSTY        1
Post Re: Odsetki na tytule wykonawczym
MIWONA1- tą kwestię reguluje rozporządzenie w sprawie określenia wzorów tytułów wykonawczych stosowanych w egzekucji- " Poz. 3- wypełnia się w szczególności, gdy przed wystawieniem tytułu wykonawczego wystąpiły przerwy w naliczaniu odsetek. Dalsze odsetki będą pobierane zgodnie ze wskazaniem wynikającym z zakreślenia kwadratu w poz. 6 części E od dnia następnego po dniu wystawienia tytułu wykonawczego". Jeśli wypełnisz  poz. 2 ( data, od której nalicza się odsetki ) a nie wypełnisz poz. 3, to jest jak najbardziej prawidłowo. Jeśli wypełnisz poz. 3 to organ egzekucyjny wprowadza kwotę odsetek na dzień wystawienia tytułu a w rubryce" data od której nalicza się odsetki" zgodnie z w/w rozporządzeniem powinien wpisać datę następną po wystawieniu tytułu. ( czyli jeśli tytuł był wystawiony 23.02.2018 , to naliczać będzie się odsetki od  24.02.2018r). Największym błędem wierzycieli jest wprowadzanie w poz. 3 kwoty 0 pomimo że tam powinny być wpisane odsetki. Mam nadzieję, że jest dość czytelnie opisane ;) pozdrawiam

26 lut 2018, 16:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]