Chciałabym zabezpieczyć zaległości z tyt. podatku od nieruchomości hipoteką przymusową, ale nie do końca wiem, jak się za to zabrać, bo ciągle znajduję jakieś przeszkody. We wrześniu 2016 r. wróciłam do pracy po prawie 2 latach nieobecności (ciąża + macierzyński). W tym czasie moje stanowisko prowadziła osoba na zastępstwie. Do tego dochodzą zmiany formularzy tytułów wykonawczych.
Dłużnikami są małżonkowie zobowiązani solidarnie, jako współwłaściciele nieruchomości podlegającej opodatkowaniu. W 2014 r. wystawiłam tytuły wykonawcze zgodnie z wówczas obowiązującym wzorem na oboje współmałżonków. Następnie w 2015 dziewczyna na zastępstwie wystawiła dwa tytuły na wówczas aktualnym formularzu, ale męża wpisała w części B - dane małżonka odpowiedzialnego majątkiem wspólnym. Z kolei w tytułach z 2016 r. wpisana jest już tylko żona. Wszystkie te tytuły są obecnie w egzekucji, ale jak dotąd nie wpłynęły żadne wpłaty z us.
Rozumiem, że do tych tytułów z 2014 r. powinnam sporządzić odpisy. Zastanawiam się jednak, czy to oznacza, że w polu "data sporządzenia" powinnam wpisać datę aktualną, czy jednak datę oryginału, a dodatkowo gdzieś dopisać, ze to odpis z dzisiaj. Wyczytałam, że do nowszych TW, w tym z 2015 r., powinnam wystawić dalsze tytuły wykonawcze. Niby jasne, ale program, na którym pracuję tego nie zrobi, bo mamy go dopiero od 2016 r., więc ma wpisaną tylko informację, że tytuł jest, a nie ma dokładnych danych. Próbowałam znaleźć w internecie aktywne formularze, które udostępniało Ministerstwo Finansów, ale obecnie na stronie jest już tylko jeden, najnowszy formularz. Może po prostu wystawić dalsze TW na nowym formularzu? No i pozostaje jeszcze wątpliwość, co zrobić z tą współodpowiedzialnością. Nie mogę przecież wystawić dalszych tytułów wykonawczych na oboje, skoro w pierwotnym jest tylko żona. Myślałam też, żeby złożyć wniosek o umorzenie tej egzekucji lub zadzwonić i poprosić o jej umorzenie ze względu na bezskuteczność i wtedy wystawić nowe, ale wydaje mi się, że z tymi nowymi to nie do końca wyłoby właściwie. Jak wybrnąć z tej sytuacji? Jak znam życie, to problem będzie się powtarzał u innych podatników, dlatego zależy mi na obraniu jakiejś ścieżki postępowania, którą będę mogła zastosować jeszcze w przyszłości.
10 lip 2017, 10:49
Re: Wpis hipoteki - błędy w TW
Ktoś się wypowie?
Mam identyczną sytuację...gdzie zakres czynności egzekucji administracyjnej co roku prowadziła inna osoba, co rok inaczej wystawiane TW. Raz na oboje (poz. A1 i A2 w TW)...raz na samego męża. Ja ze swojej strony dopowiem, że na szkoleniu mówiono aby w takich sytuacjach umarzać postępowanie na błędnie sporządzone TW i wystawiać je tak jak powinno być. Tylko, że to nie praktyczne... TW z 2014 czy 2015r wystawione tylko na jednego małżonka i mam teraz wnioskować o umorzenie postępowania egzekucyjnego? Obciążą wierzyciela kosztami egzekucyjnymi. Wystawię nowe TW na oboje małżonków powiedzmy na zaległości z 2013r. (pozostaje tylko rok do przedawnienia). Jest mała szansa, że zostaną wyegzekwowane, ale jako podstawa do wpisu na hipotekę przymusową się przydadzą! Czekam na odpowiedź na sytuację koleżanki.
11 lip 2017, 19:12
Proponuję:
-wystąpić do organu egzekucyjnego o umorzenie postępowania egzekucyjnego w stosunku do TW wystawionych w 2015 i 2016 roku - na żądanie wierzyciela - art. 59 § pkt 9 uopea (jest to konieczne, bowiem obecnie funkcjonujące w obrocie prawnym TW nie zapewniają wierzycielowi dostatecznego zabezpieczenia roszczeń) -wystawić prawidłowe TW oraz dalsze TW za lata 2014-2016 (art.26c uopea wprowadzono na mocy nowelizacji z 2013 roku, co oznacza, że za wskazane lata wystawić należy dalsze TW, również za 2014 rok) -prawidłowe TW skierować do organu egzekucyjnego celem realizacji, a dalsze TW będą stanowiły podstawę wniosku o wpis hipoteki przymusowej.
Dalsze TW poza wymogami, o których mowa w art. 27 uopea, muszą zawierać także numer porządkowy oraz oznaczenie celu, dla którego zostały wydane, czyli w tym przypadku nr dalszego TW - 1, a cel - wpis hipoteki przymusowej.
Ostatnio edytowano 11 lip 2017, 19:55 przez Ksiegowiec, łącznie edytowano 1 raz
11 lip 2017, 19:53
Brzmi to rozsądnie, przemawia do mnie. Zapytałam jeszcze naszego prawnika, który zalecił 2015 rok zostawić jak jest, bo tytuł w takiej postaci umożliwi dokonanie zabezpieczenia hipotecznego, a w przypadku 2016 r. - wystawić po prostu tytuły wykonawcze z te same raty na współmałżonka. Wczoraj wysłałam to wszystko do lokalnego us z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności, dam znać, co odpowiedzą. W przypadku kolejnego podatnika szykuję wniosek o umorzenie. Tej drogi też spróbuję.
Mam jeszcze jeden problem. U innego dłużnika postępowanie egzekucyjne zostało umorzone w styczniu tego roku ze względu na bezskuteczność. Zdziwiłam się, że jednocześnie nie zwrócili mi tytułów, bo kiedyś zwracali przy umorzeniu. Przydałyby mi się teraz do wpisania hipoteki. W art. 61 upea jest o wszczęciu ponownej egzekucji, ale zastanawiam się, czy us sam ją ponowi na podstawie tytułów, które przecież zatrzymał pomimo umorzenia postępowania, czy to wierzyciel musi wnioskować, czy może dopuszczalna jest i jedna i druga możliwość. Przydałoby mi się szkolenie, ale najbliższe są w Poznaniu, a nie mogę sobie teraz pozwolić na powrót do domu o 19. Wracając do sprawy - na III i IV ratę 2016 nie miałam wystawionych tytułów. Ze względu na umorzenie, urząd skarbowy odmówi mi wszczęcia egzekucji na podstawie nowych TW. Czy aby zabezpieczyć na hipotece te raty mam wystawić po prostu tytuły i wnioskować o nadanie klauzuli wykonalności, czy zostawić TW w aktach, a wystawić dalszy TW i dopiero ten wysłać do us?
12 lip 2017, 12:38
Sameera
Wracając do sprawy - na III i IV ratę 2016 nie miałam wystawionych tytułów. Ze względu na umorzenie, urząd skarbowy odmówi mi wszczęcia egzekucji na podstawie nowych TW. Czy aby zabezpieczyć na hipotece te raty mam wystawić po prostu tytuły i wnioskować o nadanie klauzuli wykonalności, czy zostawić TW w aktach, a wystawić dalszy TW i dopiero ten wysłać do us?
Przecież możesz wnioskować o nadanie klauzuli wykonalności nawet nie tytuły, dla których nie zostało wszczęte postępowanie. Zatem ja bym tylko wystawił TW na 3-4 ratę w celu zabezpieczenia zaległości.
15 lip 2017, 13:13
A może zostawić tytuł w spokoju i wpisać na podstawie doręczonej decyzji?
16 lip 2017, 18:21
woyt1
A może zostawić tytuł w spokoju i wpisać na podstawie doręczonej decyzji?
Ja tak robię. Kopiuje decyzje i zwrotki. Potwierdzam zgodność kopii z oryginałem i wpisuje do księgi. Najłatwiej i najszybciej. Jeszcze mi sąd nie odmówił wpisu
31 lip 2017, 14:56
beatas17
Ja tak robię. Kopiuje decyzje i zwrotki. Potwierdzam zgodność kopii z oryginałem i wpisuje do księgi. Najłatwiej i najszybciej. Jeszcze mi sąd nie odmówił wpisu
Ale w ten sposób nie zabezpieczasz w ogóle odsetek?
01 sie 2017, 07:01
kompstar
beatas17
Ale w ten sposób nie zabezpieczasz w ogóle odsetek?
Ależ pewnie że zabezpieczam:)
Piszę taką formułkę: Na podstawie {podstawa prawna} Wójt/Burmistrz/Prezydent .............. wnosi o wpisanie hipoteki w dziale IV księgi wieczystej KW– ............ założonej dla nieruchomości zabudowanej w miejscowości ........ stanowiącej własność Pana .............. Hipoteka wynosi 1290,00 na którą składa się suma należności głównej z tytułu podatku od nieruchomości za lata 2015 i 2016 w wysokości 800,00 zł i odsetek - 60,00 zł, podwyższona o połowę należności czyli o 430,00 zł.
Do tego potwierdzone kopie decyzji i zwrotek. Sęk w tym że sąd na tej podstawie nie wpisuje kosztów upomnień.
02 sie 2017, 07:07
Mój sąd (fakt było to ładnych kilka lat temu) odmawiał zabezpieczenia należności ubocznych hipoteką na podstawie decyzji. Nawiązując do twojego przykładu - mógłem wtedy wpisać co najwyżej 800 zł. Tak więc od tamtej pory wpisuję hipotekę wyłącznie tytułem wykonawczym.
Chociaż po przeanalizowaniu aktualnych komentarzy do art. 110 (1) ustawy o księgach wieczystych i hipotece myślę, że (znowu nawiązując do twojego przykładu) sąd powinien wpisać 1200 zł (1,5 x 800 zł), zakładając przy tym, że w uzasadnieniu decyzji jest wzmianka o naliczaniu odsetek podatkowych.
02 sie 2017, 08:49
Witam, czy ktoś może pisał wniosek do Ministra Sprawiedliwości o wyrażenie zgody na wielokrotne, nieograniczone w czasie wyszukiwanie ksiąg wieczystych w centralnej basie danych ksiąg wieczystych? Mam problem ze wskazaniem zadań ustawowych a także powołaniem konkretnych przepisów prawa. Na szkoleniu powiedziano nam, że wystarczy jedynie wskazać, że " Informacje te są niezbędne do postępowań podatkowych, egzekucyjnych oraz geodezyjnych". Niestety wniosek został cofnięty do uzupełnienia.