Teraz jest 04 wrz 2025, 07:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Upadłość a egzekucja 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 mar 2017, 13:00

POSTY        33
Post Upadłość a egzekucja
Drodzy skarbowcy :) mam do Was pytanie, ze względu na różne opinie nie jestem do końca przekonana, czy po ogłoszeniu upadłości układowej można prowadzić egzekucje, tzn. czy można wystawić nowy TW? Dziękuje za odpowiedź :)

24 mar 2017, 07:17
Znawca

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Post Re: Upadłość a egzekucja
Zależy czy należność podatkowa była zabezpieczona rzeczowo czy nie oraz czy z przedmiotu zabezpieczenia jest szansa uzyskania jakiegoś zaspokojenia. I najważniejsze kiedy był zgłoszony wniosek o ogłoszenie upadłości ?

26 mar 2017, 10:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        33
Upadłość układowa była ogłoszona 12/2013r., zaległości były z 2012r. jednak deklaracje wpłynęły dopiero za poszczególne kwartały w 2014r., zostało to także zgłoszone do masy upadłości. Nie ustanowiono na tym zastawu ani hipoteki. I moje pytanie brzmi czy można było na te zaległości wystawić TW? Zgodnie z przepisami prowadzona egzekucja zostaje umorzona jednak brak przepisu mówiącego czy można wszcząć nowe postępowanie egzekucyjne.

28 mar 2017, 12:44
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Można do wierzytelności, które nie zostały objęte układem.

28 mar 2017, 19:16
Znawca

POSTY        171
@biedronka nie były objęte układem ponieważ nie były zabezpieczone rzeczowo, więc nie mogły w części zabezpieczonej znaleźć pokrycia. Umorzenie postępowań egzekucyjnych były z mocy prawa tylko w sytuacji ogłoszenie upadłości z likwidacja majątku. Tak więc można było prowadzić egzekucje i nadal można, chyba ze sąd zawiesił postępowanie egzekucyjne w ramach zabezpieczenia postępowania upadłościowego z możliwością zawarcia układu.

28 mar 2017, 19:33
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        33
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, jeśli nie ma zastawu ani hipoteki to nie można zgłosić do masy w przypadku upadłości układowej?

29 mar 2017, 06:33
Znawca

POSTY        171
Układ nie obejmuje wierzytelności zabezpieczonej zastawem hipoteka w części znajdującej pokrycie w przedmiocie zabezpieczenia. Co nie oznacza, że nie można zgłosić wierzytelności to są zupełnie dwa rożne problemy.

31 mar 2017, 17:51
Amator

REJESTRACJA20 kwi 2016, 15:14

POSTY        13
Koleżanki/Koledzy
a co w sytuacji gdy została ogłoszona upadłość a dwa dni później wierzyciel skierował tw do egzekucji (wystawiony dokładnie w dniu ogłoszenia upadłości? Co zrobić z tytułem - zawiesić postępowanie, zwrócić wierzycielowi czy skierować egzekucję do majątku nie wchodzącego w skład masy?
Dzięki za odp.

15 lis 2017, 12:35
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
milito                    

Koleżanki/Koledzy
a co w sytuacji gdy została ogłoszona upadłość a dwa dni później wierzyciel skierował tw do egzekucji (wystawiony dokładnie w dniu ogłoszenia upadłości? Co zrobić z tytułem - zawiesić postępowanie, zwrócić wierzycielowi czy skierować egzekucję do majątku nie wchodzącego w skład masy?
Dzięki za odp.

Po ogłoszeniu upadłości egzekucja w stosunku do zobowiązanego jest niedopuszczalna. Nie przystąpiłabym do egzekucji.
Postępowanie egzekucyjne zawiesza się z mocy prawa, jeżeli było wszczęte przed ogłoszeniem upadłości. W chwili otrzymania tytułu wykonawczego upadłość była już ogłoszona.
Znasz majątek, który nie wchodzi w skład masy, a z ktorego egzekucja byłaby skuteczna? Z reguły cały majątek zobowiązanego stanowi masę upadlościową.

Ostatnio edytowano 15 lis 2017, 23:40 przez mera, łącznie edytowano 2 razy

15 lis 2017, 23:38
Amator

POSTY        13
Właśnie nieprzystąpienie chodzi mi po głowie... Tylko w upea są wskazane konkretne przypadki kiedy organ nie przystępuje do egzekucji i w tym wypadku pasuje mi tylko uprawdopodobnienie ze nie uzyska się nawet wydatków, właśnie dlatego że cały majątek stanowi (z reguły) skład masy. Ewentualnie pozostaje majątek który jest wyłączony spod egzekucji :]

16 lis 2017, 07:31
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Art. 146 ust. 1 i 3 prawo upadłościowe.

16 lis 2017, 11:50
Amator

POSTY        13
Znam treść tych przepisów tylko tam jest mowa o post. egzekuc. wszczętym przed ogłoszeniem upadłości, a ja się zastanawiam co zrobić z tytułem przesłanym PO jej ogłoszeniu... W teorii można wszcząć egzekucje do majątku nie wchodzącego w skład masy.

16 lis 2017, 12:22
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:25

POSTY        9
146. ust. 3. PO DNIU OGŁOSZENIA UPADŁOŚCI NIEDOPUSZCZALNE JEST SKIEROWANIE EGZEKUCJI do majątku wchodzącego w skład MASY UPADŁOŚCI oraz wykonanie postanowienia o zabezpieczeniu lub zarządzenia zabezpieczenia na majątku upadłego, z wyjątkiem zabezpieczenia roszczeń alimentacyjnych oraz roszczeń o rentę z tytułu odszkodowania za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci oraz o zamianę uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę.

Art. 61. Z dniem ogłoszenia upadłości MAJĄTEK upadłego staje się MASĄ UPADŁOŚCI, która służy zaspokojeniu wierzycieli upadłego.

Jeżeli ogłoszono upadłość likwidacyjną to cały majątek wchodzi do masy. Nie ma zatem majątku do którego można skierować egzekucję i nie można prowadzić jakiejkolwiek egzekucji - czy to kontynuowania wszczętej przed upadłością, czy też wszczynania nowej.
Można się też zastanowić, czy nie poinformować wierzyciela o tej przeszkodzie (prawdopodobnie nie wie o upadłości) i wstrzymać się z dalszymi działaniami (nieprzystąpienie do egzekucji) do czasu uprawomocnienia się postanowienia o upadłości. Teoretycznie nie ma gwarancji, że upadłość będzie, więc po ewentualnym uchyleniu postanowienia o upadłości można będzie podjąć egzekucję na podstawie tego TW (o ile już nie zawiadomiliśmy o nieprzystąpieniu). W takiej sytuacji szybciej też będzie można podjąć egzekucję, a i interes wierzyciela wydaje się wówczas lepiej zabezpieczony (nie będzie zwłoki jak przy podjęciu egzekucji na podstawie nowego TW). Z kolei dla zobowiązanego i NU to obojętne, bo egzekucji i tak nie wszczynamy czekając na uprawomocnienie lub uchylenie upadłości.

16 lis 2017, 14:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2016, 13:33

POSTY        19
A jak odnieślibyście się do ewentualnej możliwości prowadzenia postępowania egzekucyjnego z wynagrodzenia w części niepodlegającej zajęciu, chodzi o upadłość konsumencką. Do masy upadłości nie wchodzi wynagrodzenie za pracę upadłego konsumenta w części niepodlegającej zajęciu zgodnie z art. 87  Kodeksu pracy.

16 lis 2017, 19:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona