Teraz jest 04 wrz 2025, 12:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Postępowanie spadkowe z urzędu 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Post Postępowanie spadkowe z urzędu
Witam, czy ktoś wykonywał już postępowanie spadkowe jako wierzyciel? Zobowiązany zmarł, mieszkał sam. Wiem, że powinno się najpierw wysyłać do sądu zapytanie o prowadzone postępowanie spadkowe. Wrzuci ktoś wzór takiego zapytania?
Jeśli sąd nie wie nic o przeprowadzonym postępowaniu spadkowym, to jak przeprowadzić postępowanie spadkowe? Najpierw wyciągnąć z USC informacje o krewnych, a co dalej?

12 lis 2016, 11:34
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2010, 09:22

POSTY        1
Post Re: Postępowanie spadkowe z urzędu
Zajmuję się tym w "moim" urzędzie -dział OP. Zadzwoń do mnie na komórkę 530-810-816. Pomogę.

14 lis 2016, 12:06
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2006, 07:31

POSTY        1
Musisz ustalić czy było przeprowadzone postępowanie spadkowe więc:
1. pismo do sądu czy takie postępowanie było przeprowadzone
2. sprawdzenie czy czasami postępowanie spadkowe nie zostało "załatwione" u notariusza. Tutaj możesz to sprawdzić https://rejestry-notarialne.pl/37  

Trzeba też ustalić krąg spadkobierców ustawowych i pozyskać z USC skrócone odpisy aktu urodzenia spadkobierców - można to załatwić elektronicznie przez epuap. Niezbędny też będzie z USC skrócony odpis zgonu spadkodawcy.

Jak będzie zebrane to wszystko wysyłasz do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku wraz ze skróconymi aktami - zgonu spadkodawcy i urodzeń spadkobierców.

Sąd wyznacza termin rozprawy, informuje spadkobierców i wydaje postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku. Udział przedstawiciela US (wnioskodawcy) na rozprawach sądowych nie jest konieczny.

Po uprawomocnieniu się postanowienia sąd przysyła odpis do urzędu.

To chyba tyle - jak coś to pytaj.  :D

U mnie w US zajmuje się tym PP  ;)

15 lis 2016, 08:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Może najpierw sprawdź w dziale podatków majątkowych i aplikacji CZM czy te postanowienie bądź oświadczenia nie znajdują się w twoim US (bądź w US ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy).

16 lis 2016, 08:44
Zaawansowany

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Dziękuje wam bardzo :) Dużo o tym czytałem, ale wolałem usłyszeć od kogoś kto praktykuje.
Mam pytanie: jak z tym pokrewieństwem? Wyszukuje tylko najbliższych- żona+dzieci?, czy rodzeństwo też? W przypadku małżeństwa zmarłego, muszę też wyciągnąć akt małżeństwa z USC?

16 lis 2016, 10:22
Zaawansowany

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
U nas w urzędzie był powołany z urzędu kurator, który przeprowadził sprawę spadkową. Nie pamiętam czy to była dokładnie taka sytuacja bo nie ja to robiłam i było to lata temu. Oczywiście powołanie kuratora to koszty dla US...

17 lis 2016, 20:41
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
wojtek87                    

Dziękuje wam bardzo :) Dużo o tym czytałem, ale wolałem usłyszeć od kogoś kto praktykuje.
Mam pytanie: jak z tym pokrewieństwem? Wyszukuje tylko najbliższych- żona+dzieci?, czy rodzeństwo też? W przypadku małżeństwa zmarłego, muszę też wyciągnąć akt małżeństwa z USC?

Jeżeli są (żyją) dzieci i małżonek to nikogo więcej nie szukasz. Może zacznij zgłębianie tematu od lektury art. 213 – 235 k.c. oraz 97 – 106 o.p. Akt małżeństwa zmarłego nie będzie potrzebny, małżonek spadkodawcy uwidoczniony jest bowiem w akcie zgonu.

18 lis 2016, 07:54
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
jot_G                    

U nas w urzędzie był powołany z urzędu kurator, który przeprowadził sprawę spadkową. Nie pamiętam czy to była dokładnie taka sytuacja bo nie ja to robiłam i było to lata temu. Oczywiście powołanie kuratora to koszty dla US...

Moim zdaniem kurator w postaci pracownika urzędu to nienajlepszy pomysł, może bowiem zawsze ktoś zarzucić brak bezstronności/stronniczość takiej osoby, bo jak wiadomo pracownik dba przede wszystkim o interesy swojego urzędu, nie zaś spadkobierców.

18 lis 2016, 08:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Ponieważ część odpowiedzi jest bez sensu

u nas w urzędzie był powołany z urzędu kurator
lub

Może zacznij zgłębianie tematu od lektury art. 213 – 235 k.c
bo kurator jest powoływany w przypadku spadków nieobjętych, a przepisy 213 – 235 k.c dotyczą zniesienia współwłasności, podpowiem ci:
1.ustalasz właściwość miejscową ( art. 17b § 2 ordynacji podatkowej)
2. ustalasz właściwość miejscową sądu (art. 628 k.p.c.  i poczytaj sobie następne przepisy)
3. jak już wyżej ci wskazano kompletujesz spadkobierców zgodnie z porządkiem dziedziczenia (art. 931-940k.c. i poczytaj sobie następne przepisy),
4. załatwiasz odpisy aktów z USC
5. piszesz do sądu:

Wnioskodawca:        Skarb Państwa - Naczelnik US w XXXXXX
Uczestnicy:XXXXXXX
Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku
       Naczelnik Us w X wnosi o stwierdzenie, że spadek po zmarłym xxx, nabyły XXX
Uzasadnienie
W dniu xx zmarł xx, ostatnio zamieszkały w xx.
Dowód: odpis skrócony aktu zgonu.
Zmarły nie pozostawił testamentu. Zmarły ze spadkobierców ustawowych pozostawił; XXX
Dowód: odpisy skrócone aktów urodzenia.
Wnioskodawca ma interes prawny w niniejszej sprawie, gdyż stwierdzenie nabycia spadku jest niezbędne do YYYY
     Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku jest w tym stanie sprawy uzasadniony.
Załączniki:
1. Odpis aktu zgonu xxxx
2. Odpisy aktów urodzenia spadkobierców (x szt.).
3. Odpisy wniosku dla uczestników postępowania.

Wysyłasz do sądu i czekasz na odzew.

Nie rozumiem tego, co napisałeś

czy ktoś wykonywał już postępowanie spadkowe jako wierzyciel? Zobowiązany zmarł
. Wskazywało by to na to, że pracujesz w egzekucji i za bardzo nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi. Bo jeśli spadkobiercy mają odpowiadać za zaległości podatkowe spadkodawcy, to komórka wymiarowa najpierw musi w odrębnym postępowaniu (97-104 o.p.) przenieść odpowiedzialność na spadkobierców, ale to dopiero po tym jak będzie prawomocne postanowienie sądu o nabyciu spadku. I dopiero potem będziesz mógł ścigać spadkobierców. Więc najlepiej chyba bedzie jak przekażesz sprawę w urzędzie tej komórce co robi takie postępowania, bo nawet jeśli Ty jako pracownik egzekucji uzyskasz z Sądu nabycie spadku, to bez przeniesienia odpowiedzialności, nic ci to nie da.

18 lis 2016, 10:49
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
mgoral                    

bo kurator jest powoływany w przypadku spadków nieobjętych

kurator jest także powoływany w przypadku, gdy miejsce pobytu spadkobiercy nie jest znane - art. 143 i następne kpc;

mgoral                    

a przepisy 213 – 235 k.c dotyczą zniesienia współwłasności,

przepraszam, właściwe są przepisy - art. 931 - 940 kc

18 lis 2016, 11:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]