Teraz jest 04 wrz 2025, 12:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Kopie tytułów wykonawczych 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 sty 2015, 21:54

POSTY        3
Post Kopie tytułów wykonawczych
Dłużnik który ma zadłużenie w podatku od 2008 roku (zabezpieczone hipoteką na księdze) żąda ode mnie kopii wszystkich tytułów wykonawczych. Nadmienię że w tym czasie w Urzędzie nastąpiła dwukrotna zmiana systemu komputerowego. Postępowanie egzekucyjne jest prowadzone przez Komornika Sądowego. Na co mogę się powołać (ustawa, rozporządzenie) odnośnie odmowy wydania kopii tytułów?

03 sie 2016, 18:42
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Re: Kopie tytułów wykonawczych
Zobowiązany otrzymał przecież oryginał/wkładka/kopia/odpis TW przy wszczęciu egzekucji. Przynajmniej powinien.
A istnieje jakaś podstawa prawna do wydawania kopii TW na żądanie zobowiązanego?

03 sie 2016, 19:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
moka                    

Dłużnik który ma zadłużenie w podatku od 2008 roku (zabezpieczone hipoteką na księdze) żąda ode mnie kopii wszystkich tytułów wykonawczych. Nadmienię że w tym czasie w Urzędzie nastąpiła dwukrotna zmiana systemu komputerowego. Postępowanie egzekucyjne jest prowadzone przez Komornika Sądowego. Na co mogę się powołać (ustawa, rozporządzenie) odnośnie odmowy wydania kopii tytułów?

Rozumiem, że nie masz kopii tych tytułów. W sumie żadna ustawa nie nakazywała i nie nakazuje wierzycielowi sporządzania ot tak po prostu dla siebie kopii TW, a tym bardziej na jakieś widzimisie dłużnika. Jeżeli jednak on uważa inaczej to niech poda podstawę prawną swojego żądania. Zasadniczo zawsze jeden egzemplarz sporządzany był dla organu egzekucyjnego, a drugi dla dłużnika, a więc dłużnik powinien posiadać "kopie" tych TW, a jeśli ich nie ma (zgubił, doręczono mu w trybie podwójnego awizo, lub nie doręczono w ogóle) to niech wystąpi do komornika sądowego lub do ksiąg wieczystych (jeżeli hipoteka była wpisana na podstawie TW) o odpisy tych TW, albo niech zażąda wglądu do księgi wieczystej lub akt postępowania egzekucyjnego i sam sobie sporządzi odpisy  :D ) Ja po prostu odmówiłbym zwykłym pismem argumentując jak wyżej.

03 sie 2016, 20:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2014, 19:34

POSTY        15
kompstar                    

Jeżeli jednak on uważa inaczej to niech poda podstawę prawną swojego żądania.

A nie jest przypadkiem odwrotnie, że to urząd musi podać podstawę prawną odmowy ? Strona ( dzisiaj zwana nowomodnie klientem, jak u fryzjera :lol: ) nie musi znac żadnych przepisów, niestety. :angry2:
kompstar                    

Ja po prostu odmówiłbym zwykłym pismem argumentując jak wyżej.

Też bym poszedł tym tropem, ale miałbym na uwadze ewentualną skargę.
Tak czy siak, gostek do pogonienia.

05 wrz 2016, 14:35
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
serwus                    

kompstar                    

Jeżeli jednak on uważa inaczej to niech poda podstawę prawną swojego żądania.

A nie jest przypadkiem odwrotnie, że to urząd musi podać podstawę prawną odmowy ? Strona ( dzisiaj zwana nowomodnie klientem, jak u fryzjera :lol: ) nie musi znac żadnych przepisów, niestety. :angry2:

jeżeli nie ma podstawy prawnej do wniosku, to nie istnieje też podstawa prawna do odmowy, jeśli zaś nie zwykłe pismo, to można by się zastanowić nad skorzystaniem z art. 61a kpa

Art.  61a. [Odmowa wszczęcia postępowania]
§  1. Gdy żądanie, o którym mowa w art. 61, zostało wniesione przez osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.

06 wrz 2016, 08:02
Amator
Własny awatar

POSTY        15
kompstar                    

/.../
jeżeli nie ma podstawy prawnej do wniosku, to nie istnieje też podstawa prawna do odmowy, jeśli zaś nie zwykłe pismo, to można by się zastanowić nad skorzystaniem z art. 61a kpa

Art.  61a. [Odmowa wszczęcia postępowania]
§  1. Gdy żądanie, o którym mowa w art. 61, zostało wniesione przez osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.

Chyba mnie nie zrozumiałeś.
Powtarzam - petent nie musi powoływac się na konkretny przepis. To organ , odmawiając - najogólniej ! - uznania pisma, musi podac podstawę prawna takiego postanowienia. Jesli trop z art. 61, to bez "A" ! ten dłuznik jest stroną.
W tym konkretnym przypadku, organ będzie musiał podać, ze nie ma prawnego obowiązku sporządzenia i dosłania kopii. Albo przynajmniej szczegółowo wyjaśnić powód odmowy.
W przypadku pieniacza możesz mieć nie lada kłopot.

07 wrz 2016, 12:18
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
serwus                    

z art. 61, to bez "A" ! ten dłuznik jest stroną.

Dlaczego bez "a"? Przecież przywołany przeze mnie przepis dotyczy również strony.

07 wrz 2016, 12:57
Amator
Własny awatar

POSTY        15
kompstar                    

serwus                    

z art. 61, to bez "A" ! ten dłuznik jest stroną.

Dlaczego bez "a"? Przecież przywołany przeze mnie przepis dotyczy również strony.

A tu akurat masz rację  :brawa:  
Mój błąd... :angry2:

07 wrz 2016, 13:07
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Podsumowując widzę to następująco: skoro żaden przepis nie nakłada na urząd obowiązku sporządzania kopii tytułów wykonawczych i ich wydawania na wniosek dłużnika, to żaden przepis na pewno nam też nie powie jak zachować się w takiej sytuacji, a tym bardziej nie wskaże jaką formę (postanowienie o odmowie wydania tytułów/wszczęcia postępowania podatkowego czy decyzję) powinna przyjąć nasza odmowa, zatem najwłaściwszym wyjściem jest zwykłe pismo.

07 wrz 2016, 14:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2016, 13:33

POSTY        19
kompstar                    

zatem najwłaściwszym wyjściem jest zwykłe pismo.

Raczej najwygodniejszym ;) Takie zwykłe pismo nie ma żadnej mocy prawnej, a co za tym idzie narażasz się na zarzut bezczynności. Ponadto jeżeli podatnik odwoła się od tego pisma musisz je uwzględnić i przekazać sprawę SKO, które widząc twoje zwykłe pismo zrobi mniej więcej tak :rotfl:
Moim zdaniem powinieneś wydać decyzję umarzającą postępowanie ze względu na bezprzedmiotowość art. 208 § 1 Ordynacji podatkowej.

07 wrz 2016, 17:43
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Art. 73 par. 2 k.p.a. (ważny interes strony)
Zobaczcie to: http://www.rp.pl/artykul/1134827-Wglad- ... .html#ap-1
I trzeba pamiętać o opłacie za kserokopię każdej strony i opłacie skarbowej.

08 wrz 2016, 01:03
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Videk                    

/.../
Raczej najwygodniejszym ;) Takie zwykłe pismo nie ma żadnej mocy prawnej, a co za tym idzie narażasz się na zarzut bezczynności. /.../.

Też o tym pisałem !

12 wrz 2016, 09:51
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
mera                    

Art. 73 par. 2 k.p.a. (ważny interes strony)
Zobaczcie to: http://www.rp.pl/artykul/1134827-Wglad- ... .html#ap-1
I trzeba pamiętać o opłacie za kserokopię każdej strony i opłacie skarbowej.

Hm... przepis dotyczy akt powstałych w toku postępowania, mam wątpliwości jednak, czy tytuły wykonawcze sporządzane są w ramach jakiegoś postępowania, wydaję mi się, że sporządzenie tytułu wykonawczego to tzw. czynność materialno-techniczna nie objęta żadnym postępowaniem; na podstawie wspomnianego przez Ciebie przepisu zobowiązany może oglądać sobie tytuły w siedzibie organu egzekucyjnego, który prowadzi postępowanie egzekucyjne, a nie u wierzyciela

13 wrz 2016, 18:21
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Videk                    

Moim zdaniem powinieneś wydać decyzję umarzającą postępowanie ze względu na bezprzedmiotowość art. 208 § 1 Ordynacji podatkowej.

w sprawach związanych z egzekucją nie stosujemy ordynacji podatkowej

13 wrz 2016, 18:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona