Re: Tytuły wykonawcze z Poczty Polskiej
Pragnę się odrobinę wtrącić do dyskusji
Zgodnie z UOPEA nie ma czegoś takiego jak zwrot tytułu.
Jeśli na TW mamy zły PESEL, imię, nazwisko, adres to TW nie spełnia wymogów art. 27 i wystawiamy zawiadomienie z 29.2 o nieprzystąpieniu do egzekucji.
Z oceną czy adres (w szczególności ulica i numer domu) na TW jest prawidłowa jest nieco gorzej.
Nie wystarczy porównanie z danymi w POLTAX/SERCE – te rejestry nie korzystają z domniemania prawdy (tak orzeka min. WSA w Gliwicach). Poborca powinien iść i ustalić stan faktyczny. Dopiero jak dysponujemy takim materiałem dowodowym potwierdzającym że Zobowiązany nie mieszka pod adresem z TW mamy prawo wystawić zawiadomienie o nieprzystąpieniu do egzekucji (jeśli później będziemy na wniosek wydawać postanowienie to na pewno IS utrzyma i Sąd też – mieliśmy kilka takich spraw w zeszłym roku). Oczywiście nie znamy aktualnego miejsca pobytu zobowiązanego.
Tyle teorii
W praktyce bywa różnie i zazwyczaj daleko do teorii – my porównujemy tylko z bazą danych i wystawiamy zawiadomienia jak dane są niezgodne. TW zostają u nas. Nie jesteśmy fizycznie w stanie sprawdzić wszystkich niezgodnych adresów w terenie z TW z abonamentów i mandatów. (dodam na marginesie, że tak rygorystycznie weryfikujemy TW z abonamentów, mandaty od wojewodów z różnymi ulicami bierzemy – trzeba ocenić ryzyko zarzutów

).
Sprawdzamy w terenie przed wydaniem zawiadomienia TW innych wierzycieli, a w szczególności jak wierzyciel załączy do TW kopie potwierdzenia odbioru upomnienia – wtedy jest sygnał, że Zobowiązany tam mieszka – ale z uwagi na brak obowiązku załączania tego to TW to rzadkość.
Wiem wiem – praktyka odbiega od przepisów.