Witam, mam pytanie i proszę o pomoc. Jest zaległość, ktora może być egzekwowana tylko z przedmiotu hipoteki i jest 10 razy większa od wartości udziału dłużnika. Czy można ograniczyć hipotekę od wartości udziału dłużnika, a pozostałą zaległość odpisać jako przedawnioną.
06 lis 2015, 09:57
Re: Hipoteka, zaległość przedawniona
A jaki sens ma takie ograniczanie?
06 lis 2015, 10:19
Zmniejszenie zaległości, która i tak nie bedzie w przyszłości ściągnięta a dotyczy lat 1998-2003
06 lis 2015, 10:22
Re: Hipoteka, zaległosć przedawniona
Ale nadal nie rozumiem jaki to ma cel? Czy chodzi o to, by ograniczyć ewentualne koszty egzekucyjne, bo jeśli nie, to ja bym wpisał całość na hipotekę i dopiero gdy rzeczywiście całe zadłużenie nie zostanie zaspokojone odpisałbym resztę jako przedawnioną. Poza tym skąd wiadomo za ile uda sprzedać się nieruchomość?
06 lis 2015, 10:59
pewnie chodzi o mierniki:) jednak wydaje mi się ze takim sposobem możemy przedawnić kwotę która jednak przy ewentualnej sprzedaży nieruchomości mogła być uzyskana. nie da się dokładnie oszacować za ile nieruchomość zostanie wylicytowana. Ja bym nie ryzykowała