Teraz jest 05 wrz 2025, 22:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Porozumienie wójta z naczelnikiem urzędu skarbowego 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 sie 2014, 16:39

POSTY        8
Post Porozumienie wójta z naczelnikiem urzędu skarbowego
Proszę o informację czy któryś urząd podpisał bądź podpisze porozumienie z naczelnikiem urzędu skarbowego w sprawie pozostawienia egzekucji za odpady komunalne w gminie? Czy naczelnik skarbówki wyraził zgodę na porozumienie z konieczną na ten cel dotacją w myśl art. 8 ustawy samorządowej? Z informacji uzyskanych z wielu gmin wynika, że przepis o możliwości zawarcia porozumień to fikcja bo skarbówki nie chcą dawać dotacji a bez tego nie możemy prowadzić egzekucji w gminach i tu droga nasza się zamyka. Zastosowano świetny wybieg aby uśpić czujność  gmin, które mają świetną ściągalność i które boją się oddać egzekucję do skarbówki bo ściągalność skarbówki jest dużo niższa niż wójta.

20 mar 2015, 22:20
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Porozumienie wójta z naczelnikiem urzędu skarbowego
Ile wynosi ta dotacja .Może się jednak opłaca oddać do gminy ?

22 mar 2015, 11:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
"ewciaewcia" a skąd wiesz jaka jest ściągalność w Gminach. Podaj źródło. Ponadto, co tu porównywać, skoro tych należności OE AP nie egzekwowały!

22 mar 2015, 15:04
Początkujący

REJESTRACJA20 mar 2015, 21:52

POSTY        8
Witam
Robiłam mały rekonesans i wystosowałam zapytania zarówno do urzędu skarbowego jak i izby skarbowej (z racji reorganizacji) i nie uzyskałam żadnej konkretnej odpowiedzi, tylko "zwrócimy wam wszystkie tytuły wykonawcze" na pytanie dlaczego ? - odp. "brak wytycznych". Co do porównywania ściągalności, to również przeprowadziłam małą analizę - za okres 3 miesięcy (osoby fizyczne - podatki lokalne kontra odpady)  i muszę wskazać, że ściągalność była praktycznie na tym samym poziomie zarówno w kwotach jak i w ilości zobowiązanych. Z racji braku konkretnych odpowiedzi na dzień dzisiejszy rezygnujemy z egzekucji, a szkoda zwłaszcza człowieka, którego musieliśmy zatrudnić, a teraz mu podziękować.

22 mar 2015, 15:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
a czy nie może być zawarte porozumienie z NUS bez udzielenia dotacji? wiem, że dużo gmin w taki sposób zawiera porozumienie.

22 mar 2015, 20:04
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
tranqilo                    

Ile wynosi ta dotacja .Może się jednak opłaca oddać do gminy ?
Opłaca się. NUS przekaże ale tylko za darmo :)
Kamiss2010                    

a czy nie może być zawarte porozumienie z NUS bez udzielenia dotacji? wiem, że dużo gmin w taki sposób zawiera porozumienie.
W porozumieniu "na brudno" pisanym przez radcę, zawarliśmy zapis, że będzie nieodpłatne. Póki co czekamy na odzew z US bo nic nie wiedzą :P

22 mar 2015, 20:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]