Porozumienie wójta z naczelnikiem urzędu skarbowego
Autor
Treść postu
Porozumienie wójta z naczelnikiem urzędu skarbowego
Proszę o informację czy któryś urząd podpisał bądź podpisze porozumienie z naczelnikiem urzędu skarbowego w sprawie pozostawienia egzekucji za odpady komunalne w gminie? Czy naczelnik skarbówki wyraził zgodę na porozumienie z konieczną na ten cel dotacją w myśl art. 8 ustawy samorządowej? Z informacji uzyskanych z wielu gmin wynika, że przepis o możliwości zawarcia porozumień to fikcja bo skarbówki nie chcą dawać dotacji a bez tego nie możemy prowadzić egzekucji w gminach i tu droga nasza się zamyka. Zastosowano świetny wybieg aby uśpić czujność gmin, które mają świetną ściągalność i które boją się oddać egzekucję do skarbówki bo ściągalność skarbówki jest dużo niższa niż wójta.
20 mar 2015, 22:20
Re: Porozumienie wójta z naczelnikiem urzędu skarbowego
Ile wynosi ta dotacja .Może się jednak opłaca oddać do gminy ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
22 mar 2015, 11:58
"ewciaewcia" a skąd wiesz jaka jest ściągalność w Gminach. Podaj źródło. Ponadto, co tu porównywać, skoro tych należności OE AP nie egzekwowały!
22 mar 2015, 15:04
Witam Robiłam mały rekonesans i wystosowałam zapytania zarówno do urzędu skarbowego jak i izby skarbowej (z racji reorganizacji) i nie uzyskałam żadnej konkretnej odpowiedzi, tylko "zwrócimy wam wszystkie tytuły wykonawcze" na pytanie dlaczego ? - odp. "brak wytycznych". Co do porównywania ściągalności, to również przeprowadziłam małą analizę - za okres 3 miesięcy (osoby fizyczne - podatki lokalne kontra odpady) i muszę wskazać, że ściągalność była praktycznie na tym samym poziomie zarówno w kwotach jak i w ilości zobowiązanych. Z racji braku konkretnych odpowiedzi na dzień dzisiejszy rezygnujemy z egzekucji, a szkoda zwłaszcza człowieka, którego musieliśmy zatrudnić, a teraz mu podziękować.
____________________________________ Ala
22 mar 2015, 15:58
a czy nie może być zawarte porozumienie z NUS bez udzielenia dotacji? wiem, że dużo gmin w taki sposób zawiera porozumienie.
22 mar 2015, 20:04
tranqilo
Ile wynosi ta dotacja .Może się jednak opłaca oddać do gminy ?
Opłaca się. NUS przekaże ale tylko za darmo
Kamiss2010
a czy nie może być zawarte porozumienie z NUS bez udzielenia dotacji? wiem, że dużo gmin w taki sposób zawiera porozumienie.
W porozumieniu "na brudno" pisanym przez radcę, zawarliśmy zapis, że będzie nieodpłatne. Póki co czekamy na odzew z US bo nic nie wiedzą