Czy ma ktoś jakieś informacje na temat nowego rozporządzenia w sprawie podstawy prawnej braku obowiązku doręczenia? Wiecie kiedy się można czegoś spodziewać? Bo mandaty już piąty miesiąc nie przychodzą ;/ Pzdr.
08 paź 2014, 16:12
Re: Mandaty
egzekutor11
Czy ma ktoś jakieś informacje na temat nowego rozporządzenia w sprawie podstawy prawnej braku obowiązku doręczenia? Wiecie kiedy się można czegoś spodziewać? Bo mandaty już piąty miesiąc nie przychodzą ;/ Pzdr.
Może coś więcej napisz bo nie każdy łapie w czym dzieło.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011371541 - poszukuję następcy tego Rozporządzenia
Chyba musisz uzbroić się w cierpliwość. Miejsce pobytu nieznane. Nie wiem tylko, czym się martwisz? Mało masz tytułów wykonawczych?
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
Qubap - dzięki za info Chociaż przyznam, że średnio się na tym znam ... niby przed ostatni etap, ale ile to może potrwać to nie mam pojęcia.
Mera - oczywiście, że tytułów jest dużo W pierwszym poście napisałem, że od pięciu miesięcy nie ma mandatów - oczywiście skrót myślowy - miałem na myśli "mandaty" jako "najprostsze do analizy tytuły wykonawcze" (praktycznie analizuje się tylko pierwszą stronę, na drugiej jest niewiele istotnych kwestii). Tytuły na mandaty przychodzą, ale kwestia upomnień to dodatkowy czas przy analizie :>
09 paź 2014, 16:00
egzekutor11
Qubap - dzięki za info Chociaż przyznam, że średnio się na tym znam ... niby przed ostatni etap, ale ile to może potrwać to nie mam pojęcia.
Niektóre akty prawne "znikają" na kilka lat. Inne uchwalane i publikowane są w ciągu kilkudziesięciu godzin. Sorry takie mamy teoretyczne państwo
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
No wieć już od przyszłego tygodnia zostaniemy dosłownie zasypania tytułami wykonawczymi od Wojewody...
Swoją drogą, ciekawe dlaczego mandaty bez upomnienia mają być tylko do końca 2015 roku? Ptaszki ćwierkają, że później funkcję wierzyciela przy mandatach mają przejąć... Urzędy Skarbowe. Haha, ciekawe kto to będzie robił? No ale chociaż "mientka egzekucja" będzie miała do kogo esemesować.
31 paź 2014, 23:31
eraser
Swoją drogą, ciekawe dlaczego mandaty bez upomnienia mają być tylko do końca 2015 roku?
Można o tym przeczytać w uzasadnieniu
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
01 lis 2014, 13:32
Proszę o pomoc. Czy występuje obowiązek wysyłania upomnień zobowiązanym, którzy nie zapłacili mandatu karnego kredytowanego w terminie?
29 mar 2015, 19:04
egz316
Proszę o pomoc. Czy występuje obowiązek wysyłania upomnień zobowiązanym, którzy nie zapłacili mandatu karnego kredytowanego w terminie?
Do końca tego roku - nie.
30 mar 2015, 09:32
Proszę Was o pomoc w wypełnieniu tytułu wykonawczego odnośnie mandatów straży miejskiej. Czy w bloku E głównym, w pkt.3 zaznaczyć punkt 1. z mocy prawa, czy pkt 3. orzeczenie? Na szkoleniu mówiono, że z mocy prawa, czyli 1,, a w pracy mam systemowo pkt.3 orzeczenie. Czy to ma w ogóle znaczenie? A czy w pkt.4. identyfikacja podstaw prawnej obowiązku ma być nr mandatu, czy nr decyzji, którą księguję ten mandat? I jeszcze pytanie, czy w E.1. pkt 4. musi być koniecznie data do której mandat może być dochodzony? Czy bez tego nie zostanie mandat przyjęty?.
31 mar 2015, 07:30
Rewa
Proszę Was o pomoc w wypełnieniu tytułu wykonawczego odnośnie mandatów straży miejskiej. Czy w bloku E głównym, w pkt.3 zaznaczyć punkt 1. z mocy prawa, czy pkt 3. orzeczenie? Na szkoleniu mówiono, że z mocy prawa, czyli 1,, a w pracy mam systemowo pkt.3 orzeczenie. Czy to ma w ogóle znaczenie? A czy w pkt.4. identyfikacja podstaw prawnej obowiązku ma być nr mandatu, czy nr decyzji, którą księguję ten mandat? I jeszcze pytanie, czy w E.1. pkt 4. musi być koniecznie data do której mandat może być dochodzony? Czy bez tego nie zostanie mandat przyjęty?.
orzeczenie, nr mandatu, data powinna być
31 mar 2015, 08:52
Proszę jeszcze o informację, co w przypadku, gdy na jednym tytule umieszczam kilka mandatów, to co mam napisać w E głównym 4. i 5. ? Numery wszystkich mandatów, czy wystarczy jeden? Bo z systemu wkleja się tylko pierwszy, a reszta w E. szczegółowym pokazuje się już jako tylko kwoty i okres.