Teraz jest 05 wrz 2025, 17:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Dalszy tytuł wykonawczy 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Post Dalszy tytuł wykonawczy
Ostatnio mamy same problemowe sprawy. Najnowsza - dalsze tytuły wykonawcze wystawione przez ZUS do zbiegu egzekucji z NUS. Wystawili je tak jak pierowtny tytuł, podpisali z pierwotną datą i przysłali do nas bez klauzuli Dyrektora ZUS, żeby realizować zbieg egzekucji do konta. Zwróciliśmy im do uzupełnienia pisząc, że w takim przypadku klauzulę powinien nadać ten organ egzekucyjny, który zastosował środek egzekucyjny, w wyniku którego doszło do zbiegu (chociaż nowe rozporządzenie niestety nie normuje zbiegu egzekucji administracyjnych, tylko prowadzenie postępowania przez inny organ administracyjny w zakresie pozostałych środków egzekucyjnych oraz zbieg z egzekucją sądową, ale uznaliśmy, że tak jest logicznie na zasadzie analogii ze zbiegiem z egzekucją sądową - par. 14 rozporządzenia, a poza tym tak było powiedziane na szkoleniu prowadzonym przez pracownika MF). Tymczasem pracownik ZUS telefonicznie poinformował, że ich centrala ma wytyczne z MF, w których mają podane, że klauzulę na takich tytułach zawsze nadaje NUS. I co Wy na to? Jak robicie w Waszych US?

04 lip 2014, 10:10
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Dalszy tytuł wykonawczy
Ja to rozumiem tak:
Wierzyciel (w tym wypadku będący jednocześnie organem egzekucyjnym - ZUS) przekazuje dalszy tytuł do organu egzekucyjnego, który jest właściwy do stosowania środków egzekucyjnych (czyli do US na podstawie art. 63) o nadanie klauzuli na dalszym tytule wykonawczym w związku z tym że wierzyciel (będący jednocześnie organem egzekucyjnym - ZUS) nie jest już organem właściwym do stosowania środków egzekucyjnych (w domyśle tych, na których wystąpił zbieg).

§ 13. 1. Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez więcej niż jeden administracyjny organ egzekucyjny,
wierzyciel przekazuje dalszy tytuł wykonawczy do organu egzekucyjnego właściwego do zastosowania środków egzekucyjnych,
do których organ egzekucyjny prowadzący postępowanie egzekucyjne nie jest właściwy, z wnioskiem o nadanie
klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej i zastosowanie środków egzekucyjnych
wskazanych przez wierzyciela.

04 lip 2014, 10:23
Znawca

POSTY        100
Ale ten środek został już zastosowany przez ZUS, a my przecież go tylko będziemy dalej realizować, a więc de facto jedynie rozliczać wpływy. Moim zdaniem par. 13 dotyczy tylko sytuacji, gdy ZUS nam daje dalsze tytuły do realizacji środków, do których oni nie mają uprawnień, czyli np. pobrania w gotówce, czy też egzekucji z ruchomości. A w przypadku zbiegu, raczej będzie miał zastosowanie par. 14, pomimo, że mowa w nim o zbiegu z egzekucją sądową, który mówi, że wierzyciel kieruje dalszy tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu egzekucji (a więc też nie do NUS), z wnioskiem o nadanie klauzuli. Moim zdaniem, skoro Dyrektor ZUS dopuścił tytuł do egekuzji, nadał mu klauzulę i zajął na jego podstawie konto, to powinien też ją nadać, czyli potwierdzić, na dalszym tytule. Dlaczego my mamy badać znowu dopuszczalność tej egzekucji, skoro raz już została zbadana, a my i tak nie możemy na podstawie takiego tytułu zastosować obecnie żadnych nowych środków.
Jak zwykle MF nie doprecyzowało i będą same kłopoty. Każdy interpretuje po swojemu, a powinniśmy wszyscy robić tak samo.

04 lip 2014, 10:41
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Teoretycznie tak, ale jeżeli ZUS nie jest już właściwy do prowadzenia egzekucji z rachunku bankowego to wg mnie z tych zapisów wynika że to NUS powinien nadać klauzule ale może faktycznie Twój tok rozumowania jest słuszniejszy. Tez uważam, że jeżeli to Dyrektor ZUS nadał klauzulę to taka też powinna być na każdym następnym tytule nadana, skoro dotyczy zbiegu egzekucji a nie prowadzenia egzekucji z pozostałych środków egzekucyjnych.
Dopóki nie będzie jakiegoś doprecyzowania do jak zwykle niejasnych przepisów to będą same kłopoty.

04 lip 2014, 11:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 maja 2009, 07:53

POSTY        39
zdaje się, że tok rozumowania QUBAP-a jest właściwy. Dyrektor ZUS występuje tutaj jako Wierzyciel, który po wystawieniu dalszego tytułu wykonawczego - w związku z zbiegiem egzekucji do tego samego prawa, prowadzonej także przez NUS /aoe/ - kieruje go do NUS celem nadania klauzuli i prowadzenia egzekucji /z tego właśnie prawa/

04 lip 2014, 15:10
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Moim zdaniem przy zbiegu egzekucji administracyjnych nie ma zastosowania DTW.
Może się mylę, ale o zbiegu do konkretnego prawa majątkowego jest tylko mowa przy zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej (ugruntowane orzecznictwo).
Przy zbiegu egzekucji administracyjnej ma zastosowanie art. 63, w którym jest mowa o łącznym prowadzeniu egzekucji.
Czyli: ZUS przekazuje tytuły wykonawcze, na podstawie których doszło do zbiegu, do łącznego prowadzenia egzekucji przez NUS.

Co do DTW:
Art. 26c. u.p.e.a.
§ 1. W razie potrzeby prowadzenia egzekucji przez więcej niż jeden organ egzekucyjny lub zabezpieczenia należności pieniężnej hipoteką przymusową, w tym hipoteką morską przymusową, wierzyciel wydaje dalszy tytuł wykonawczy.

§ 13. 1. rozporządzenia.
Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez więcej niż jeden administracyjny organ egzekucyjny, wierzyciel przekazuje dalszy tytuł wykonawczy do organu egzekucyjnego właściwego do zastosowania środków egzekucyjnych, do których organ egzekucyjny prowadzący postępowanie egzekucyjne nie jest właściwy, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej i zastosowanie środków egzekucyjnych wskazanych przez wierzyciela.

Zwróćcie uwagę na zwroty: w razie potrzeby, jeżeli zachodzi konieczność.
Czyli DTW wystawia się wtedy, gdy egzekucję do majątku zobowiązanego muszę w jednym czasie prowadzić dwa administracyjne organy egzekucyjne.
Np.:
Organ egzekucyjny X prowadzi egzekucję z wynagrodzenia zobowiązanego. Zaległość duża, wpływające kwoty niewielkie. Ustalono, że na terenie działania organu egzekucyjnego Y znajduje się wartościowe urządzenie specjalistyczne należące do zobowiązanego. Zachodzi konieczność przeprowadzenia przez organ Y egzekucji z ruchomości. Trzeba wystawić DTW.
Wierzyciel przekazuje DTW do organu egzekucyjnego Y i ten właśnie organ nadaje klauzulę wykonalności i stosuje środek egzekucyjny, czyli zajęcie ruchomości.

§ 14. 1. rozporządzenia.
Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej.

W tym przypadku administracyjny organ egzekucyjny przesyła tytuły, na podstawie których powstał zbieg, do komornika sądowego, a od wierzyciela dostaje DTW, którym nadaje klauzulę wykonalności i na ich podstawie dalej prowadzi egzekucje administracyjną do innego majątku zobowiązanego.

Ogólnie chyba chodzi o to, że DTW wystawia się w celu zastosowania środków egzekucyjnych przez inny organ egzekucyjny i innych niż zastosowane na podstawie oryginalnych TW.
Jeżeli po zbiegu ZUS przyśle DTW,  to co? Mamy nadać klauzulę i zająć ten sam rachunek bankowy na te same zaległości ZUS?

Ja tak rozumiem te przepisy. Jeżeli ktoś ma inne zdanie, bardzo proszę o podzielenie się. Może wspólnie wymyślimy coś konstruktywnego.;)

Gwoli przypomnienia: przepisy o DTW mają zastosowanie do spraw wszczętych po wejściu w życie nowej ustawy. (art. 123 ustawy zmieniającej).

04 lip 2014, 22:29
Specjalista

POSTY        488
„Męczył” mnie jeszcze zbieg egzekucji administracyjnych.
Przeanalizowałam jeszcze raz § 13. 1. i wyszło mi, że jeżeli zbieg egzekucji administracyjnych też ogranicza się do konkretnego prawa czy składnika majątkowego, to ZUS powinien do NUS przesłać tytuły, na podstawie których powstał zbieg, a DTW wystawić sobie.

§ 13. 1.
wierzyciel przekazuje dalszy tytuł wykonawczy do organu egzekucyjnego właściwego do zastosowania środków egzekucyjnych, do których organ egzekucyjny prowadzący postępowanie egzekucyjne nie jest właściwy….

W momencie zbiegu egzekucji administracyjnych ZUS i NUS organem właściwym do prowadzenia egzekucji z majątku, do którego nastąpił zbieg jest NUS, więc ZUS przesyła przedmiotowe tytuły do NUS. Jednocześnie NUS nie jest właściwy do prowadzenia egzekucji na podstawie tych TW z innego majątku, np. z wynagrodzenia.
Organem właściwym do zastosowania środka z wynagrodzenia będzie ZUS, a więc:

ZUS przekazuje dalszy tytuł wykonawczy do Dyrektora ZUS, jako organu właściwego do zastosowania środka egzekucyjnego (wynagrodzenia), do których organ egzekucyjny prowadzący postępowanie egzekucyjne, czyli NUS,  nie jest właściwy….

Wygląda na to, że to jest taki sam tryb postępowania, jak przy zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej. Do egzekucji sądowej wysyłane są TW, na podstawie których powstał zbieg, a do egzekucji administracyjnej wierzyciel wystawia DTW.
W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnych NUS = KS.;)

Ostatnio edytowano 05 lip 2014, 19:51 przez mera, łącznie edytowano 3 razy

05 lip 2014, 19:44
Znawca

POSTY        100
Widzę, że każdy rozumie te przepisy zupełnie inaczej, a tytuły z ZUS-u już wpływają i trzeba coś z nimi robić. Może któraś IS pokusiła się już o ich interpretację i przesłała wytyczne do US?

07 lip 2014, 06:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2014, 07:19

POSTY        16
Witam
Mam pytanko ;)
Jakie mają być poprawnie daty na dalszym tytule wyk. w poz 6 i 83?

jeszcze jedno pytanko :)
Zus przysyła nam (us) dalszy tyt wyk z pismem. Są w nim przypisane ich koszty egzekucyjne. Wprowadzamy je w czynnosciach wykonanych przez inne organy gdzie musimy wprowadzić datę dokonania zajęcia, rodzaj czynności itp. a ja nie widzie żeby w tytule czy pismie była taka informacja  :blink: ?

31 lip 2014, 08:00
Specjalista

POSTY        488
Olcia19                    

Witam
Mam pytanko ;)
Jakie mają być poprawnie daty na dalszym tytule wyk. w poz 6 i 83?

jeszcze jedno pytanko :)
Zus przysyła nam (us) dalszy tyt wyk z pismem. Są w nim przypisane ich koszty egzekucyjne. Wprowadzamy je w czynnosciach wykonanych przez inne organy gdzie musimy wprowadzić datę dokonania zajęcia, rodzaj czynności itp. a ja nie widzie żeby w tytule czy pismie była taka informacja  :blink: ?

Prawdopodobnie już wszystko wyjaśnione, ale interesuje mnie ten temat.
Nie przerabiałam tego jeszcze praktycznie, ale od strony teoretycznej coś tu nie gra.
W jakim celu został wystawiony ten DTW?

07 sie 2014, 19:22
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
mera                    

„Męczył” mnie jeszcze zbieg egzekucji administracyjnych.
Przeanalizowałam jeszcze raz § 13. 1. i wyszło mi, że jeżeli zbieg egzekucji administracyjnych też ogranicza się do konkretnego prawa czy składnika majątkowego, to ZUS powinien do NUS przesłać tytuły, na podstawie których powstał zbieg, a DTW wystawić sobie.

Mera, zgadzam się z Tobą, par. 13 i 20 rozporządzenia nie ma zastosowania w przypadku zbiegu - jest art. 63 ustawy

07 sie 2014, 21:02
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 sie 2007, 21:06

POSTY        4
Mam pytanko o podpis na DTW. TW został przykładowo wystawiony np. 23.02.2014 r., i był podpisany przez kierownika RP. Mam teraz wystawić DTW, tylko nie wiem kto ma go podpisać czy kierownik SW (właściwy od 01.07.2014 r.)  czy kierownik RP (właściwy do 30.06.2014 r.)?

08 sie 2014, 13:11
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
DTW wystawiany jest teraz. Z bieżącą datą. Podpisuje go więc osoba obecnie do tego upoważniona, czyli kierownik SW.

08 sie 2014, 13:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 sie 2007, 21:06

POSTY        4
ale DTW jest drukowany z systemu z datą 23.02.2014?

08 sie 2014, 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona