Od 21 maja obowiązuje nowy wzór tytułu wykonawczego a na forum cisza w tej sprawie. To dziwne!
Ciekawi mnie czy: przyjmujecie tytuły jeszcze na starych drukach? przychodzą do Was nowe tytuły wyłącznie w wersji tylko elektronicznej? Dużo? Kto je drukuje?
Jak Wam się podoba wzór tytułu? Czy w związku z tym, że nie ma (wreszcie!) stron 3 i 4 tj tych na których mazało się rozliczenia, macie jakieś wytyczne odnoście mazania po starych tytułach? W sensie: czy można wreszcie przestać pisać po tytułach?
Mimo, że w ustawie na razie nie ma rozwiązań dotyczących małżonka zobowiązanego (postępowania wobec niego), w tytule pojawiają się jego dane do prowadzenia egzekucji z majątku wspólnego. To duży plus, ale pytanie za 100 punktów: czy taki tytuł należałoby także doręczyć małżonkowi? Według mnie: nie. Dopóki nie zmieni się ustawa współodpowiedzialny małżonek zobowiązanego nie jest stroną postępowania i nie ma żadnych praw. Masakra!
04 cze 2014, 10:13
Re: Nowy tytuł wykonawczy od 21 maja 2014
Na forum cisza bo stare wzory można stosować jeszcze przez pół roku
04 cze 2014, 10:19
Tia, siedzę na zwolnieniu już dłuższy czas to nie przeanalizowałam dokładnie nowych rozporządzeń... Widzę teraz, że stare przez pół roku, że elektroniczne dopiero od 7 listopada.
No dobra, to czy w takim razie ktoś się już wychylił i wystawia tytuły na nowym wzorze?
A bez upomnień dużo Wam tytułów przychodzi?
04 cze 2014, 10:47
biurwa1
że elektroniczne dopiero od 7 listopada.
Dlaczego elektroniczne od 7 listopada?
04 cze 2014, 10:59
"stare" wzory mogą być stsowane nie dłużej niż przez 6 m-cy co oznacza, że "nowe" mogą być też już używane, ale się nie spotkałam z takim
04 cze 2014, 14:15
Macho
biurwa1
że elektroniczne dopiero od 7 listopada.
Dlaczego elektroniczne od 7 listopada?
bo § 11 rozporządzenia w sprawie trybu postępowania wierzycieli wchodzi od 7 listopada (zgodnie z § 21 tegoż)
05 cze 2014, 15:50
z tego co się orientuję Wierzyciele w większości "jadą" na starych programach i mogą wystawiać jedynie TW na starych zasadach. Co do upomnień, to nadal dołączają do TW i powiem, że jest to wygodne, bo widzę, iż z doręczeniem jest coś nie tak. Natomiast jak nie będzie upomnienia, a zobowiązany złoży zarzuty , to dojdzie dodatkowa robota. Nie wiem jak u Was, ale u mnie takich "byków" związanych z doręczaniem jest dużo. Tak przy okazji, dostaliście już jakieś odpisy TW z ZUS-u /ewentualnie dalsze TW/. Oni też podobno nie są przygotowani. Dobrze, że na razie nie można realizować TW na mandaty, ale później jak rzucą stosy, to się chyba obesr...my
05 cze 2014, 17:34
Hej. Czemu nie mozna realizowac TW na mandaty?
05 cze 2014, 18:52
bo przestał obowiązywać powoływany przy mandatach par. 13 i całe rozporządzenie z 2001 r. nr 137 poz. 1541. Teraz zgodnie z art. 15 par 1 upea Wierzyciel musi najpierw wysłać upomnienie, a dopiero później ewentualnie wystawić TW. Nowe rozporządzenie opóźnia się, bo Wojewodowie starają się przeforsować zwolnienie z obowiązku wystawienia upomnienia.
05 cze 2014, 19:02
Mam nadzieje, że im się nie uda tego przeforsować. Jak zaczną wysyłać upomnienia to do nas trafi o połowę mniej mandatów.
a w ogóle to najlepiej niech sobie sami to egzekwują...
06 cze 2014, 07:15
mofnet
bo przestał obowiązywać powoływany przy mandatach par. 13 i całe rozporządzenie z 2001 r. nr 137 poz. 1541. Teraz zgodnie z art. 15 par 1 upea Wierzyciel musi najpierw wysłać upomnienie, a dopiero później ewentualnie wystawić TW. Nowe rozporządzenie opóźnia się, bo Wojewodowie starają się przeforsować zwolnienie z obowiązku wystawienia upomnienia.
Dodatkowo odpadną mandanty za 50 i 100 zł :), bo zgodnie z przepisem § 5 wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia. Takie tytuły można wystawić upomnienie (bez względu na kwotę) dopiero gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.
mofnet
Co do upomnień, to nadal dołączają do TW i powiem, że jest to wygodne, bo widzę, iż z doręczeniem jest coś nie tak. Natomiast jak nie będzie upomnienia, a zobowiązany złoży zarzuty , to dojdzie dodatkowa robota. Nie wiem jak u Was, ale u mnie takich "byków" związanych z doręczaniem jest dużo.
Tylko, że po nowelizacji, stanowisko wierzyciela dot. doręczenia upomnienia jest dla organu egzekucyjnego wiążące. Tak więc nawet jeśli wierzyciel dołączył do TW zwrotkę upomnienia, to nie bardzo widzę podstawę prawną do odmowy przystąpienia do egzekucji.
06 cze 2014, 07:46
A co robicie z tytułami na mandaty wystawionymi po 21 maja br. i przesłanymi do egzekucji bez upomnień i z powołaniem się na zwolnienie z tego obowiązku z nieobowiązującego już par. 13 rozporządzenia? Zwracacie do wierzyciela, celem ponownego poprawnego wystawienia po doręczeniu upomnienia, czy wystawiacie postanowienie o nieprzystąpieniu do egzekucji?
06 cze 2014, 10:04
ajed
mofnet
Dodatkowo odpadną mandanty za 50 i 100 zł , bo zgodnie z przepisem § 5 wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia. Takie tytuły można wystawić upomnienie (bez względu na kwotę) dopiero gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.
Doręcza niezwłocznie nie oznacza że nie może tego zrobić jeżeli kwota nie przekracza 10x kosztów upomnienia. W przypadku przekroczenia musi a jeżeli nie przekracza może.
06 cze 2014, 10:18
Ponawiam pytanie. Czy ktoś już coś robił z tytułami na mandaty wystawionymi po 21 maja br. i przesłanymi do egzekucji bez upomnień i z powołaniem się na zwolnienie z tego obowiązku z nieobowiązującego już par. 13 rozporządzenia? Zastanawiam się, czy je zwracać do wierzyciela, celem ponownego poprawnego wystawienia po doręczeniu upomnienia, czy wystawić postanowienie o nieprzystąpieniu do egzekucji. W pierwszym przypadku byłoby prościej, ale chyba skłaniałabym się ku postanowieniu.