Teraz jest 04 wrz 2025, 07:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zbieg egzekucji 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 14:16

POSTY        4
Post Zbieg egzekucji
Witam. Dostałam od Banku pismo, że na koncie wystąpił zbieg egzekucji: moje zajęcia oraz komornika. Mam pytanie co mam teraz zrobić. Do kogo pisać jak to wszystko wygląda. Proszę o odpowiedź. :mur:

08 maja 2014, 08:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
Post Re: Zbieg egzekucji
najlepiej zadzwoń do komornika (chyba że w piśmie z banku masz podane czy jest rozstrzygnięcie sądu). Jak wskazali że to komornik jest ustalony do prowadzenia to wysyłasz mu dokumenty, jak nie jest ustalone przez sąd kto ma prowadzić dalsze postanowienia to piszesz do sądu

08 maja 2014, 08:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Jak pierdołowata zaległość to nic nie rób! Jak konkretna kasa to pisz do sądu o roztrzygnięcie. Możesz jeszcze napisać do banku na podstawie 36 upea i 105 prawa bankowego o wykaz obrotów na rachunku. Będziesz wiedzieć czy jest sens dalej działać czy rachunek jest martwy.
Chyba że komornik będzie napalony i pierwszy wyśle wniosek o roztrzygnięcie zbiegu to wtedy sąd wezwie cię do przedstawienia akt egzekucyjnych celem rozstrzygnięcia.

08 maja 2014, 17:29
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
A jak robicie w przypadku zbiegu egzekucji z egzekucją sądową prowadzoną na podstawie tytułu elaktronicznego? Traktujecie to jako przejęcie całości egzekucji, czy zbieg tylko do składnika? Kiedyś na szkoleniu z sądzią usłyszałam, że powinien być zbieg do całości egzekucji, teraz podobna któraś IS wystosowała pismo, że tylko do składnika, a komornicy sądowi też mają różne zdania na ten temat.

04 lip 2014, 09:57
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Kuleczka                    

A jak robicie w przypadku zbiegu egzekucji z egzekucją sądową prowadzoną na podstawie tytułu elaktronicznego? Traktujecie to jako przejęcie całości egzekucji, czy zbieg tylko do składnika? Kiedyś na szkoleniu z sądzią usłyszałam, że powinien być zbieg do całości egzekucji, teraz podobna któraś IS wystosowała pismo, że tylko do składnika, a komornicy sądowi też mają różne zdania na ten temat.

Tak samo jak przy zbiegu na podstawie tytułów "papierowych".
Jeżeli jest to jedyny majątek, a wiemy, że zobowiązany dobrowolnie nie wpłaci nawet jednego grosza, zamykamy z kodem E12.

04 lip 2014, 21:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Jak tak samo? Przy elektronicznym piszesz o roztrzygnięcie? O_o Ja od dawien dawna traktuję ten zbieg jako do całości. Nigdy żaden komornik nie kręcił nosem. Wręcz żądają przekazania im całości. Zresztą 773 kpc jest pod tym względem jasne.

04 lip 2014, 22:00
Specjalista

POSTY        488
anonymous82                    

Jak tak samo? Przy elektronicznym piszesz o roztrzygnięcie? O_o Ja od dawien dawna traktuję ten zbieg jako do całości. Nigdy żaden komornik nie kręcił nosem. Wręcz żądają przekazania im całości. Zresztą 773 kpc jest pod tym względem jasne.

Nie chodziło o rozstrzygnięcie.;) Oczywiście, że nie piszę.

Kuleczka zadała pytanie odnośnie EPU: "Traktujecie to jako przejęcie całości egzekucji, czy zbieg tylko do składnika?"
I na to pytanie odpowiedziałam. Że w zależności od sytuacji.:)

04 lip 2014, 23:06
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
No właśnie, my też zamykaliśmy wszystko. Ale ostatnio mieliśmy sytuację, że KS wezwał nas do przekazania akt, bo miał egzekucję elektroniczną. Facet miał u nas tytuły z US, ZUS i od innych wierzycieli (pełne dwa tomy akt), więc kilka dni trwało zanim je sprawdziliśmy, uzupełniliśmy, pozamykaliśmy w systemie oraz popisaliśmy pisma do wierzycieli i dłużników zajętych wierzytelności o przejęciu egzekucji przez KS (facet nieściągalny, a zajęć było sporo). W końcu jednak je spakowaliśmy i wysłaliśmy, ale niestety po kilku dniach wróciły do nas z powrotem, z lakoniczną wzmianką od KS, że nie prowadzi on postępowania wobec tego dłużnika. Po telefonie okazało się, że miał on jedynie jakąś małą kwotę do ściągnięcia w tym postępowaniu i ją wyegzekwował, zanim nasze akta do niego dotarły, więc je nam zwrócił. A my zostaliśmy teraz z odkręcaniem tego wszystkiego.

07 lip 2014, 06:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Witam,
jestem wierzycielem będącym jednocześnie organem egzekucyjnym.
Dostałam pismo informujące z banku o zbiegu.
Czy pisze pismo jako organ do wierzyciela (ja do siebie) o tym że nastąpił zbieg i wierzyciel musi wystawić dalszy tytuł wraz z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności?
Chodzi o opłatę "śmieciową".

01 paź 2014, 13:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
1. Z kim masz zbieg? Jak z NUSem przesyłasz na podstawie art 63 akta egzekucyjne celem dalszego prowadzenia. Jak z komornikiem piszesz do sądu wniosek o wyznaczenie organu który ma prowadzić egzekucję do danego środka.

2. Ja też mam pytanie. Ostatnio jakiś US powołał się na pismo z MF że teraz w przypadku zbiegu administracyjnych organów egzekucyjnych z automatu następuje zbieg do środka i dany NUS prowadzi egzekucję tylko do danego składnika majątkowego. Czy ktoś o tym słyszał? Ew czy jest w posiadaniu takiego pisma?

01 paź 2014, 16:39
Specjalista

POSTY        488
anonymous82                    

Ostatnio jakiś US powołał się na pismo z MF że teraz w przypadku zbiegu administracyjnych organów egzekucyjnych z automatu następuje zbieg do środka i dany NUS prowadzi egzekucję tylko do danego składnika majątkowego. Czy ktoś o tym słyszał? Ew czy jest w posiadaniu takiego pisma?

Nic ostatnio w tej sprawie nie otrzymaliśmy. Jeżeli US powołał się na to pismo, to pewnie wskazał jego numer. Po numerze można byłoby pismo odnaleźć.

02 paź 2014, 20:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Postaram się skołować numer. Zresztą szukałem po numerze na stronie MF, pytałem wujka googla i nic. Dlatego pytam czy coś się zmieniło a ja o tym nie wiem.

02 paź 2014, 20:41
Specjalista

POSTY        488
anonymous82                    

Postaram się skołować numer. Zresztą szukałem po numerze na stronie MF, pytałem wujka googla i nic. Dlatego pytam czy coś się zmieniło a ja o tym nie wiem.

Jak będę miała numer (data też by się przydała ;)), to postaram się znaleźć.

02 paź 2014, 20:58
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Mera powołują się na pismo Ministerstwa Finansów Departamentu Administracji i Cyfryzacji z dnia 17 lipca 2014r., nr AP8/033/35/SBV/2014. Ma ktoś dostęp do tego? Byłbym bardzo wdzięczny za skan/treść... whatever...

16 paź 2014, 12:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona