Teraz jest 05 wrz 2025, 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Byt prawny kosztów egzekucyjnych 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Byt prawny kosztów egzekucyjnych
Prowadząc egzekucję pobieramy koszty powstałe w jej wyniku. Podstawą jest ten tytuł wykonawczy, które obejmuje należność główną. Obecnie mam tytuł gdzie kosztów jest 10.000 a należność została rozłożona na raty. Postępowanie zostało zawieszone a więc nie ma możliwości dochodzenia kosztów mimo że de facto przecież ratówka ich nie dotyczy. Zakładając że podatnik dotrzyma rat ... egzekwować koszty czy nie. Podobne problemy są z kosztami pwstałymi z egzekucją należności która się przedawniła. Nasza IS stoi na stanowisku, że kosztów też już dochodzić nie można. Jak jest u Was?

21 kwi 2012, 13:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
Post Re: Byt prawny kosztów egzekucyjnych
Sprawa do przetrenowania przed WSA. Zawiesić postępowanie w części dotyczącej należności. Są sądy, które mówią np.iż przerwanie biegu przedawnienia to sprawa Ordynacji podatkowej, a np. uznanie skargi na czynność, to przepisy ustawy egzekucyjnej. Oznacza to, że zajęcie rachunku bankowego z odpowiedzią banku, że taki zobowiązany go nie posiada i słuszna skarga w tym zakresie, po stronie OP podatkowej przerwało big przedawnienia. Zapis, (bieg zostaje przerwany, wskutek środka, o którym podatnik został zawiadomiony). Nie mówi się o skutecznym środku. Podobnie z kosztami egzekucyjnymi. Rozłożenie na raty zobowiązania podatkowego odbywa się w oparciu o przepisy OP. Jeżeli tam dostaje raty, to nie ma wpływu na koszty. W ustawie egzekucyjnej również jest uregulowanie odnośnie rozłożenia na raty, ale kosztów egzekucyjnych (64f). Moim zdanie są dwa oddzielne byty prawne.

22 kwi 2012, 08:36
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Komornikus                    

Prowadząc egzekucję pobieramy koszty powstałe w jej wyniku. Podstawą jest ten tytuł wykonawczy, które obejmuje należność główną. Obecnie mam tytuł gdzie kosztów jest 10.000 a należność została rozłożona na raty. Postępowanie zostało zawieszone a więc nie ma możliwości dochodzenia kosztów mimo że de facto przecież ratówka ich nie dotyczy. Zakładając że podatnik dotrzyma rat ... egzekwować koszty czy nie. Podobne problemy są z kosztami pwstałymi z egzekucją należności która się przedawniła. Nasza IS stoi na stanowisku, że kosztów też już dochodzić nie można. Jak jest u Was?

Co do zawieszenia to mam ten sam problem.

Co do kosztów na tytułach gdzie należnosci się przedawniły to od pewnego czasu, tj od dodania kosztów egzekucyjnych do finansów publicznych, przedawniaja sie tak samo jak podatki - po pięciu latach jeżeli się nie przerwie biegu przedawnienia. Zatem jak należność wygasła wskutek przedawnienia to koszty też, bo mogły powstać najpóźniej w dniu zastosowania ostatniego środka egzekucyjnego (z wyjątkiem wydatów egzekucyjnych, które mogły zostać poniesione najpóźniej w dniu upływu terminu przedawnienia ;))

25 lut 2013, 22:45
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Tak, tak tylko aby te koszty odpisać, umorzyć musi być przeprowadzona procedura jak z przedawnionymi podatkami.

26 lut 2013, 12:44
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2010, 14:14

POSTY        2
tu chodzi o koszty z tytułów, które zostały uregulowane w ratach

26 lut 2013, 12:48
Znawca

POSTY        222
apasko                    

Tak, tak tylko aby te koszty odpisać, umorzyć musi być przeprowadzona procedura jak z przedawnionymi podatkami.

Apasko, a masz te koszty gdzieś przypisane w księgowości? Bo u mnie koszty są na tytule i w ega. Chyba, że mówisz o tytułach wykonawczych wystawionych na koszty np. po przeniesieniu odpowiedzialności.
To, w jaki sposób zostanie stwierdzone czy koszty się przedawniły zależy od wewnętrznych ustaleń urzędu. Póki co do minfin nie tłumaczymy się z przedawnionych kosztów egzekucyjnych, a jeżeli byśmy sie tłumaczyli to przecież powód jest taki sam jak przy należnościach, więc nie widzę problemu.

Natomiast co do kosztów na tytułach zawieszonych z powodu rat to uważam, że po zawieszeniu nie można egzekwować kosztów. Pozostaje je po zakończeniu spłaty rat albo wyegzekwowac od zobowiązanego albo obciążyć nimi wierzyciela w zależnosci od tego która opcja w Waszej IS jest aktualnie obowiązująca ;)

26 lut 2013, 15:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 sty 2010, 19:00

POSTY        27
W naszym Urzędzie warunkujemy udzielenie układu ratalnego spłatą kosztów egzekucyjnych- tzn. zwrotem poniesionych wydatków.
Koszty egz. przedawniają się tak jak zaległości i mają do nich zastosowanie przepisy 70. OP. Co do kosztów po orzeczeniu odpowiedzialności - czy w którymś Urzędzie je przypisano - jeśli tak na jaki rozdział i jaka podstawę prawna oraz symbol SM podano. proszę się podzielic.

28 lut 2013, 21:57
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 15:22

POSTY        75
dominiq                    

W naszym Urzędzie warunkujemy udzielenie układu ratalnego spłatą kosztów egzekucyjnych- tzn. zwrotem poniesionych wydatków.

I tak być powinno :piwo:
U mnie z tym niestety różnie to bywa :zly1:

01 mar 2013, 08:19
Znawca

POSTY        222
No, tak sami możemy uzależniać wydanie decyzji ratalnej od zapłacenia kosztów ale inni wierzyciele mają to w du..żym poważaniu. ZUS do jakiegoś czasu też tak robił ale od mom. kiedu ratami zajęły się oddziały, (a koszty, którym wierzyciel jest obciążany regulują inspektoraty) nie zwracają uwagi na taki drobny problem, jakim są koszty egzekucyjne. Takie wieści otrzymałam od kierowniczki inspektoratu ZUS jak dzwoniłam, żeby coś z tym zrobili.
Powinien być w ustawie egzekucyjnej zapis, że z powodu rat i odroczeń postępowanie zawiesza się po ściągnięciu kosztów. I było by git.
Co do kosztów po przeniesieniu odpowiedzialności to nie wiem na jakim koncie budżetówka je przypisuje. Przypuszczam, że na dochody budżetowe, ale nie znam planu kont. Tytuły, które nam wystawiają, mają kod klasyfikacji SM8 i podstawę prawną INNA. Nie ma w słownikach podstawy prawnej na koszty.
I jeszcze jedno, koszty z przeniesienia odpowiedzialności zgodnie z art. 118 § 2 OP przedawniają się po trzech latach od doręczenia decyzji o przeniesieniu. Mogą się też przedawnić na podmiocie głównym i wtedy d. zbita.

01 mar 2013, 08:46
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 15:22

POSTY        75
biurwa1                    

No, tak sami możemy uzależniać wydanie decyzji ratalnej od zapłacenia kosztów ale inni wierzyciele mają to w du..żym poważaniu. ZUS do jakiegoś czasu też tak robił ale od mom. kiedu ratami zajęły się oddziały, (a koszty, którym wierzyciel jest obciążany regulują inspektoraty) nie zwracają uwagi na taki drobny problem, jakim są koszty egzekucyjne. Takie wieści otrzymałam od kierowniczki inspektoratu ZUS jak dzwoniłam, żeby coś z tym zrobili.
Powinien być w ustawie egzekucyjnej zapis, że z powodu rat i odroczeń postępowanie zawiesza się po ściągnięciu kosztów. I było by git....

Pisałem o własnych tyt. wyk., bo z obcymi wierzycielami to ciężki temat.

A ja poszedł bym dalej co do zmian w ustawie że uregulowanie kosztów egzekucyjnych i po wydaniu decyzji ratalnej z urzędu natępuje uchylenie dokonanych zajęć rachunków czy innych wierzytelności  :D

01 mar 2013, 09:36
Znawca

POSTY        222
ekm                    

A ja poszedł bym dalej co do zmian w ustawie że uregulowanie kosztów egzekucyjnych i po wydaniu decyzji ratalnej z urzędu natępuje uchylenie dokonanych zajęć rachunków czy innych wierzytelności  :D

Dobry pomysł. Zawsze po wstrzymaniu wykonania zajęcia z powodu rat zobowiazani pisza man wnioski o uchylenie i musimy sie bujać z postanowieniami. Z tym, ze problem jest wtedy jak są raty u jednego wierzyciela a u innego nie ma.

01 mar 2013, 10:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
A czy z kosztami wydanymi w odrębnej decyzji orzekającej o odpowiedzialności następców prawnych? Też taka sama zasada?

art. 98 ordynacji:
§ 1. Do odpowiedzialności spadkobierców za zobowiązania podatkowe spadkodawcy stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego o przyjęciu i odrzuceniu spadku oraz o odpowiedzialności za długi spadkowe.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się również do odpowiedzialności spadkobierców za:
1) zaległości podatkowe, w tym również za zaległości, o których mowa w art. 52 § 1;
2) odsetki za zwłokę od zaległości podatkowych spadkodawcy;
3) pobrane, a niewpłacone podatki z tytułu sprawowanej przez spadkodawcę funkcji płatnika lub inkasenta;
4) niezwrócone przez spadkodawcę zaliczki na naliczony podatek od towarów i usług oraz ich oprocentowanie;
5) opłatę prolongacyjną;
6) koszty postępowania podatkowego;
7) koszty upomnienia i koszty postępowania egzekucyjnego prowadzonego wobec spadkodawcy powstałe do dnia otwarcia spadku.

Art. 115-118 OP mówią o odpowiedzialności osoby trzeciej a nie następców.
:/

09 kwi 2014, 13:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
zdaje mi się, że Ordynacja w ogóle nie reguluje kwestię przedawnień kosztów egzekucyjnych.

09 kwi 2014, 20:22
Zaawansowany

REJESTRACJA12 kwi 2012, 10:47

POSTY        44
Koszty to nie podatek tylko inne należności Państwowe.

10 kwi 2014, 09:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona