Wniosek o udzielenie informacji do banku
Mam problema.
Wystąpiłam do pewnego banku o udostępnienie wydruków z transakcji na koncie zobowiązanego z wyszczególnieniem stron transakcji itd.
Podstawa prawna art.105 ust.1 pkt 2 lit. v prawa bankowego w związku z naszą 36-stką.
A tu bank ony mi odpala, że nie udzieli mi info, bo zmiana w art. 105 prawa bankowego (podkreślając, że oni tylko na tej podstawie mogą udzielić informacji - olewając naszą 36) nie dotyczy polskiego organu egzekucyjnego i polskiego podatnika.
No kapciory mi spadły ...
A żem uparta, i sprawa "gruba", tak więc kminię jak tu im odpalić ładnie i składnie, a do tego dobitnie, tak by nie bardzo mięli wyjście.
Samo stanowisko banku zapewne podyktowane jest większością tekstu ustawy o wzajemnej pomocy przy dochodzeniu (...), tyle, że - plotą bzdury totalne.
I teraz: mądrych interpretacji brak-bo i sprawa swieża...
Macie jakieś mądre pomysły na dobitne uzasadnienie pisma zwrotnego do banku?
Sprawa jest z dziś - i chyba przez nią nie zasnę...
Wymyśliłam - po pierwsze primo: że nigdzie w przepisie nie ma wzmianki o obcym administracyjnym organie egzekucyjnym
a ponadto Polska jest także pełnoprawnym członkiem UE i każdy obywatel polski jest nim również.
Więcej mądrych pomysłów brak.
Podstaw prawnych - brak
Wyroków sądowych - brak
Będę jeszcze grzebała usilnie...może coś choćby w jednym promilu adekwatnego wygrzebię.
W związku z tym, że informacje (wyciągi kompletne) z RB są dla nas bardzo cennym źródłem wiedzy o zobowiązanym , sprawę traktuję jako ważną.
Mam nadzieję, że Wy również.
Jeśli chcecie, możecie - proszę dołączcie się do dyskusji, poddawajcie pomysły...
Jeśli ktoś będzie potrzebował wzoru pisma do banku ws. udzielenia info - pisać na PW - prześlę Wam.
Jak opracuję pismo "zaginające" - również wyślę.
Na bieżąco będę informować co też ONY bank wymyślił znów, czy też udało mi się wywalczyć żądane info.
Wiem, że mogę się zwrócić z ww. kwestią do radcy...ale jakoś bardziej ufam doświadczeniu, znaczy - do radcy się i tak zwrócę - i opinię na pewno tu przytoczę, aczkolwiek, może szybciej od uzyskania opinii radcy uda nam się wspólnie przygotować front przeciw bankom (ja mam szczególne uczulenie na nie-a w tym wypadku jestem w 99,99% pewna, że bank ma dużo na sumieniu, ale priorytetem jest dla mnie uzyskanie informacji o aktualnych kontrahentach zobowiązanego, o których my pojęcia nie mamy-pomimo protokołu kontroli-ponadto te informacje są najaktualniejsze - bo zanim kontrola zakończy postępowanie, to już większość wierzytelności jest wypłacona

)
Mam nadzieję, że podejmiecie temat...