No i znów mam "ciekawy" kazus do rozwiązania. Na zabezpieczone przez nas konto wpłynęła dosyć duża kwota, która - jak twierdzi osoba, która ją przelała - została na nie przelana pomyłkowo. Dostaliśmy wniosek osoby, która ją przelała (wraz z dokumentami świadczącymi jej zdaniem o pomyłce) o jej zwrot na konto oraz wniosek banku, w którym zrobiliśmy to zajęcie o wyrażenie zgody na wyksięgowanie tej kwoty z zabezpieczonego rachunku i jej zwrot na konto nadawcy. Może ktoś już "przerobił" u siebie taki temat i coś podpowie.
15 lis 2013, 14:15
Re: Wpływ pomyłkowej kwoty na zabezpieczone konto
Tak, przerabialiśmy. Stosowaliśmy wyłączenie spod egzekucji z 38 upea.
15 lis 2013, 15:56
nie ma przelewów omyłkowych. skąd gość miał rachunek bankowy i dane właściciela do przelewu? musiał wcześniej nimi dysponować, może wykonywał jakąś usługę, dostawę (ziwi). miałem taki przypadek, ale to bank się pomylił i przelał z rachunku spółki z o.o., a nie osobistego prezesa
15 lis 2013, 21:28
przedmiot zajęcia stanowi wierzytelność z rachunku a nie konkretne kwoty, które się na nim znajdują, dlatego nie można tu zastosować 38 upea. Był kiedy bardzo fajny wyrok SN na temat pod przepisami dotyczącymi powództwa przeciwegzekucyjnego niestety nie pamiętam sygnatury. Ponadto pieniądz zapisany na rachunku ma charakter abstrakcyjny to, że ktoś omyłkowo wpłacił kwotę na rachunek zobowiązanego oznacza tylko tyle, że może domagać się OD NIEGO takiej samej kwoty, nie koniecznie z tego rachunku.
17 lis 2013, 14:05
No właśnie. Na ostatnim szkoleniu usłyszałam, że organ egzekucyjny nie może wyrazic zgody na zwrot takiej kwoty. Jedna z uczestniczek szkolenia mówiła, że przerabiali taki temat w ich urzędzie i procedura była mniej więcej taka, że organ egzekucyjny odmawiał zgody na zwrot tej kwoty z konta, informując przy tym wnioskodawcę, tj. wpłacającego tę kwotę na zabezpieczone konto, że może wystąpic z pozwem do sądu o orzeczenie bezpodstawnego wzbogacenia przez właściciela konta i mając taki wyrok - wystąpic do komornika sądowego o ściągnięcie tej kwoty z konta w drodze egzekucji sądowej. Niestety nie przypuszczałam, że będę miała taką sprawę i nie dopytałam się na podstawie jakich przepisów wywnioskowano taki sposób jej załatwienia.