Teraz jest 05 wrz 2025, 15:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Prowizja od kwoty uzyskanej ze sprzedaży przy fakturze VAT 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2007, 08:38

POSTY        39
Post Prowizja od kwoty uzyskanej ze sprzedaży przy fakturze VAT
W takim przypadku należy się od kwoty uzyskanej czy od kwoty zaliczonej na zadłużenie zobow. (netto).
Na tytułach będzie rozpisana tylko kwota netto, w kwitariuszu cała kwota uzyskana ze sprzedaży.
Jak to wygląda u Was.

16 kwi 2012, 06:55
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        39
Post Re: Prowizja od kwoty uzyskanej ze sprzedaży przy fakturze V
Jeszcze jedno pytanie na ten temat.
Jak powinny być naliczone koszty sprzedaży, od kwoty uzyskanej czy od kwoty netto?

17 kwi 2012, 06:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
Co rozumiesz przez "koszty sprzedaży"

17 kwi 2012, 16:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 kwi 2012, 10:47

POSTY        44
Ja bym podatek VAT wliczył do wydatków egzekucyjnych, bowiem muszę z kwoty sprzedanej pokryć ten podatek.
Wtedy nie ma problemu bowiem w tytule będzie się zgadzać z ega i kwitariuszem.
Jeżeli chodzi o prowizję uzyskujemy ją od kwoty sprzedanej. Rozporządzenie nic nie mówi o netto czy brutto.
Kwoty wszędzie podaje się brutto, stąd nie rozumiem dlaczego miałbym ją rozbijać i jaki przepis mówi.
Nie wiem czy do końca mam rację, ale jest to wyjście - sposób.

19 kwi 2012, 19:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2009, 19:26

POSTY        66
ustawy nie mam" pod ręką":, ale z tego co pamiętam to tam jest mowa "od kwoty uzyskanej" i tu kolejny dylemat, tzn mam swoje zdanie na ten temat, a oficjalne stanowisko IS jest jednoznaczne. W razie pytań zapraszam na prw.

19 kwi 2012, 21:37
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        39
skarbek13                    

Co rozumiesz przez "koszty sprzedaży"

Art.64 §1 ust.11
"za przeprowadzenie licytacji lub dokonanie sprzedaży egzekucyjnej w inny
sposób – 5 % kwoty uzyskanej ze sprzedaży, nie mniej jednak niż 6 zł 80
gr;"

23 kwi 2012, 07:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
Ustawa egzekucyjna, to obecnie prawie same nieszczęścia. Nienowelizowana praktycznie od 2001 r.ma w sobie, to co ma. Jak zwykle 2 sposoby postępowania, w zależności, co będzie na początku.Kwota netto czy kwota brutto. Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że te niezgodności wysmażyło same MF wprowadzając do ustawy VAT sprzedaż przez organy egzekucyjne, gdzie to właśnie powinno być odwrotnie. Sprzedaż licytacyjna zawsze bez żadnych podatków. Może szukać trochę logiki. Jeżeli z VATem, to dla egzekucji netto, jeżeli bez VATu to całość, Też jakaś logika. Nie byłoby problemu, gdyby nie prowizja. Ale pragnę przypomnieć, że ustawa egzekucyjna nie reguluje prowizji. Co do przyjmowania kwot z licytacji z VATem, to kwitariusze powinny być wypisywane na każdy rodzaj należności i zobowiązania (koszty egzekucyjne, należność z odsetkami i podatek VAT). Wtedy może łatwiej o logikę. Rozporządzenie w sprawie prowizji też nie zawiera wszystkich możliwych scenariuszy, tak więc myśleć.

23 kwi 2012, 16:33
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Kwota uzyskana w przypadku podatnika VAT to jest kwota netto. Bowiem to ona rozliczana jest na należności objęte tytułami wykonawczymi. Podatek VAT to należność bieżąca podatnika-zobowiązanego, dla której organ egzekucyjny jest płatnikiem. Z tego powodu EGA przy rozliczaniu sprzedaży licytacyjnej nie wlicza VAT-u do prowizji.
Mam także wątpliwości czy kwoty ze sprzedaży powinny być przeprowadzone przez kwitariusz. Komu te kwity dajecie? Zobowiązanemu? Przecież to nie on zapłacił za sprzedaną ruchomość. Nabywcy? Przecież jego nie obchodzi ile w tym co zapłacił jest należności  głównej, ile odsetek a ile kosztów i czego dotyczą. Więcej – nie powinien w ogóle o tym wiedzieć…

25 lut 2013, 17:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 gru 2012, 16:27

POSTY        4
1.        Dokonujemy sprzedaży ruchomości, której właścicielem jest zobowiązany (taki stan jest do momenty przybicia).
2.        W imieniu zobowiązanego wystawiamy fakturę, doręczamy ją również zobowiązanemu z informacją, że ma ją ująć w danym miesiącu, w jego imieniu odprowadzamy podatek VAT (pod warunkiem że jest należny).
3.        Nabywca oprócz faktury otrzymuje również, na żądanie postanowienie o nabyciu (stosuje się przy sprzedaży samochodów).
4.        Zobowiązany otrzymuje odcinek z kwitariusza w którym wskazujemy w jaki sposób została rozliczona kwota uzyskana ze sprzedaży.
5.        Prowizja naliczona jest od kwoty przekazanej na poczet zadłużenia objętego  tytułami wykonawczymi
6.        Od kwoty  podatku VAT nie naliczamy prowizji, ponieważ tak kwota nie została przekazana na zadłużenia zobowiązanego objęte tytułami wykonawczymi.
7.        Na podatek VAT również wystawiamy pokwitowanie z kwitariusza (w tytule ujmujemy opisując jako podatek VAT).

Jakiś czas temu pracowałam w egzekucji, jeśli przepisy nie uległy w międzyczasie zmianie to rozliczenie sprzedaży oraz naliczenie prowizji powinno wyglądać jak wyżej.

25 lut 2013, 18:45
Znawca

POSTY        222
Kwit wystawia sie gdy: (Art. 68. upewa)
§ 1. Jeżeli zobowiązany na wezwanie poborcy skarbowego płaci dochodzoną należność pieniężną, poborca wystawia pokwitowanie odbioru pieniędzy. Pokwitowanie to wywiera ten sam skutek prawny, co pokwitowanie wierzyciela. Za pokwitowaną należność pieniężną organ egzekucyjny ponosi odpowiedzialność wobec wierzyciela.

§ 3. W przypadku odebrania pieniędzy w wyniku przeszukania pomieszczeń i schowków, środków transportu oraz odzieży, teczek, waliz i podobnych przedmiotów stosuje się odpowiednio przepis § 1.

25 lut 2013, 21:00
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 gru 2012, 16:27

POSTY        4
Tak, w tych przypadkach poborca również wystawia pokwitowanie.

Wracając do sprzedaży to zapomniałam dodać, że należy sporządzić protokół licytacyjnej sprzedaży ruchomości. Takie protokoły – druki mieliśmy gotowe z MF. Podawało się tam miedzy innymi: miejsce sprzedaży, ilość zaległości, ilość licytantów, kwotę uzyskaną, ilość pokwitować i ich numery. Wzory dostępne w necie.

25 lut 2013, 22:23
Znawca

POSTY        222
annusia                    

Tak, w tych przypadkach poborca również wystawia pokwitowanie.

Nie "również", ale "wyłącznie".  :P

25 lut 2013, 22:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Mam mieszane zdanie i do końca nie jestem pewny czy prowizja należy się od całej kwoty uzyskanej ze sprzedaży.
Jak rozliczyć podatek VAT uważam że można go zaliczyć do nazwijmy wydatków i w następstwie przekazać do organu podatkowego.
Ze sprzedaży sporządzamy 1 kwit pobrania kasy. Kwit w mojej propozycji zgadza się z rozpiską na tytule i wszystko jest jasne.
To są moje rozważania, chociaż tak nie robimy.

27 lut 2013, 16:23
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 sie 2013, 22:40

POSTY        1
Malutkie pytanko, rozumiem że w przypadku przetargu ofert czynności sprzedaży sa analogiczne ? czytaj=--===

25 sie 2013, 13:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona