Teraz jest 06 wrz 2025, 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Zobowiązany w spółce akcyjnej 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Zobowiązany w spółce akcyjnej
Kto przerabiał ten temat w praktyce? Pilne!!
Sprawa dotyczy sporządzenia wniosku do sądu o ustanowienia kuratora sądowego w S.A.
Szczegóły:
1. Brak zarządu. Ostatni prezes - jednoosobowy zarząd - złożył rezygnację.
2. Rada nadzorcza nie kwapi się z wyborem, wyznaczeniem nowego zarządu, co komplikuje prowadzenia egzekucji, w tym procedure sądowego wyjawienia majatku - (ale nie tylko)

Czy ktoś ma wiedzę na ten temat. Proszę o pomoc. Nie ukrywam, że interesują mnie konkretne informacje, tj. zarządzenia, wytyczne, wyroki itp.

13 maja 2011, 11:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 18:52

POSTY        47
Post Re: Zobowiązany w spółce akcyjnej
Ale w czym widzisz problem? Krótki wniosek z uzasadnieniem jw. do sądu rejestrowego i po paru miesiącach masz postanowienie.

13 maja 2011, 18:04
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Re: Zobowiązany w spółce akcyjnej
Czas to jedno, ale na to nie mam wpływu. Problem jest to, że jest, istnieje, rada nadzorcza, która ma prawo i bez mała obowiązek wybrać, uchwalić, nowy zarząd. Niestety w moim przypadku kombinują tak , żeby nie wybrać, albo wybrać jak najpóźniej. Druga sprawa to niewielkie orzecznictwo sądowe, i z tego wiem sądy nie są skłonne ustanawiać kuratora skoro jest rada nadzorcza. A nie ma sankcji dla rady nadzorczej za odwlekanie wyboru zarządu. W tym zakresie  :dupa:  zbita. Zainteresowani o tym wiedzą i z tego korzystają a ja nic nie mogę zrobić bo nie mam zobowiązanego-zarządu. I tu nie jestem pewien moich przemyśleń, stąd moja prośba o pomoc, chociażby w zakresie, jak to napisałaś "Krótkiego wniosku z uzasadnieniem do sądu rejestrowego". Jednym słowem potrzebuje wiedzy praktycznej.

13 maja 2011, 18:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]