Teraz jest 06 wrz 2025, 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
RMK 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
A) wyślij skargę do Przewodniczącego Sądu z opisem zaistniałej sytuacji
B) wydaj postanowienie, decyzję( niepotrzebne skreślić) o niewykonalności czynności, tj. niemożności likwidacji ze względu na zaistniałą sytuację
Wybór należy do Ciebie. Wariant A będzie najskuteczniejszy. Swoją drogą co miełeś przemielić? Może coś się komuś spodobało albo przydało??

05 gru 2006, 20:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2007, 15:11

POSTY        9
Witam właśnie dzisiaj dostałem wyrok Sądu na zniszczenie wyrobów spirytusowych.  Dawniej wszystkie sprawy odsyłane były do Izby Celnej ale teraz Izba powołując się na jakieś pismow z ich Departamentu nie chce przyjąć tych dowodów rzeczowych. Napiszcie co sie dzieje u was i jak postępujecie.

19 kwi 2007, 11:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121

Witam właśnie dzisiaj dostałem wyrok Sądu na zniszczenie wyrobów spirytusowych.  Dawniej wszystkie sprawy odsyłane były do Izby Celnej ale teraz Izba powołując się na jakieś pismow z ich Departamentu nie chce przyjąć tych dowodów rzeczowych. Napiszcie co sie dzieje u was i jak postępujecie.

prześlij do mnie ze 30 litrów. ja zlikwiduję. :piwo:

19 kwi 2007, 13:54
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Wiedza moja (z TV) jest wielka . Należy wylać wszystko do oczyszczalni ścieków .Podobno to wręcz pomaga środowisku .

19 kwi 2007, 21:13

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...prześlij do mnie ze 30 litrów. ja zlikwiduję. :piwo:

W jakim czasie jesteś w stanie przeprowadzić taką likwidację ? :piwo:

19 kwi 2007, 21:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121
1 noc + poprawiny  :piwo:  :piwo:  :piwo:  :zeby:

19 kwi 2007, 22:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2007, 15:11

POSTY        9
hehehe widze że załapaliście temat a człowiek tu w potrzebie pyta poważnie o rozwiązania. :piwo:  :czytaj:

20 kwi 2007, 05:40
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Albo mandat, albo przepadek przedmiotów wykroczenia skarbowego<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Orzeczenie przez sąd przepadku przedmiotów tytułem środka zabezpieczającego, po uprzednim nałożeniu na sprawcę wykroczenia skarbowego kary grzywny w drodze prawomocnego mandatu karnego, jest niezgodne z konstytucją – orzekł Trybunał Konstytucyjny.

TK rozpoznał pytanie prawne II Wydziału Karnego Sądu Rejonowego w Opolu dotyczące przepadku przedmiotów wykroczenia skarbowego. Orzekł, że art. 47 § 4, art. 137 § 3 oraz art. 138 § 6 ustawy z dnia 10 września 1999 r. – Kodeks karny skarbowy w zakresie, w jakim przewidują możliwość orzeczenia przez sąd przepadku przedmiotów tytułem środka zabezpieczającego, po uprzednim nałożeniu na sprawcę wykroczenia skarbowego kary grzywny w drodze prawomocnego mandatu karnego, są niezgodne z art. 2 i art. 45 ust. 1 konstytucji.

Kwestionowane przepisy umożliwiają nałożenie sankcji karnych skarbowych dwuetapowo, przez dwa różne organy. Najpierw organ postępowania przygotowawczego nakłada karę grzywny w drodze mandatu karnego na sprawcę wykroczenia skarbowego. Następnie organ ten kieruje do sądu wniosek o orzeczenie przepadku przedmiotów, czyli zastosowanie środka karnego, nazwanego środkiem zabezpieczającym. Orzekanie o przepadku przedmiotów, zgodnie z konstytucją, należy bowiem do wyłącznej kompetencji sądu.

W drugim etapie – uzupełniającego postępowania sądowego, sąd orzeka o przepadku przedmiotów w stosunku do sprawcy wykroczenia skarbowego już ukaranego prawomocnym mandatem karnym. Rola sądu ogranicza się do zbadania, czy zostały spełnione wymogi formalne. Co więcej, sąd, orzekając o przepadku przedmiotów, stosuje w istocie nie środek zabezpieczający, ale środek karny.

Zdaniem Trybunału Konstytucyjnego kwestionowane przepisy są nie do pogodzenia z konstytucyjnym zakazem dwukrotnego stosowania środka represyjnego wobec tego samego podmiotu za ten sam czyn zabroniony. Naruszają równocześnie prawo do rzetelnej procedury sądowej, a zatem są sprzeczne z prawem do sądu. Z chwilą wejścia w życie niniejszego wyroku, tj. z dniem ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, niekonstytucyjne przepisy tracą moc obowiązującą w zakresie wskazanym w sentencji wyroku. W konsekwencji oznacza to, że obligatoryjny przepadek przedmiotów stanowić będzie negatywną przesłankę zastosowania postępowania mandatowego.

T.Sz., TK<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

18 kwi 2008, 06:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]