Teraz jest 07 wrz 2025, 00:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Przywrócenie terminu na wniesienie zażalenia 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Post Przywrócenie terminu na wniesienie zażalenia
Witam

Mam następujący problem. W mojej instytucji bardzo rzadko się to zdarza więc wolałbym nie strzelić babola.

Stan sprawy:

1. Wydaje postanowienie po ponownym rozpatrzeniu dotyczące zarzutów.
2. Zobowiązany zagapia się, nie wnosi zażalenia.
3. Następnie wnioskuje o przywrócenie terminu na wniesienie zażalenia, przedstawia stosowne dokumenty że był obłożnie chory itp.

I w tym miejscu mam problem.

Zgodnie z art. (KPA):

Art. 58. § 1. W razie uchybienia terminu należy przywrócić termin na prośbę zainteresowanego, jeżeli uprawdopodobni, że uchybienie nastąpiło bez jego winy.

§ 2. Prośbę o przywrócenie terminu należy wnieść w ciągu siedmiu dni od dnia ustania przyczyny uchybienia terminu. Jednocześnie z wniesieniem prośby należy dopełnić czynności, dla której określony był termin.

§ 3. Przywrócenie terminu do złożenia prośby przewidzianej w § 2 jest niedopuszczalne.

Art. 59. § 1. O przywróceniu terminu postanawia właściwy w sprawie organ administracji publicznej. Od postanowienia o odmowie przywrócenia terminu służy zażalenie.

§ 2. O przywróceniu terminu do wniesienia odwołania lub zażalenia postanawia ostatecznie organ właściwy do rozpatrzenia odwołania lub zażalenia.

Czy ja jako organ egzekucyjny wydaję postanowienie o przywróceniu terminu na wzniesienie zażalenia czy przesyłam wniosek zobowiązanego do organu nadzoru który rozpatrzy przedmiotowy wniosek?

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.

I wszystkim WESOŁYCH !!!  :)

23 gru 2010, 21:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
odpowiedź jest wyraźnie wskazana w przepisach- przesyłasz do organu właściwego do rozpatrzenia zażalenia - art. 59 § 2 kpa Wesołych Świąt

24 gru 2010, 09:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
No właśnie skłaniałem się właśnie ku opcji przesłania tego do organu nadzoru.

Wolałem się upewnić bo słyszałem że ludzie u nas sami wydawali postanowienia o przywróceniu terminu.

Dzięki

24 gru 2010, 10:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 21:46

POSTY        9
bardzo dobrze, że pytasz. oczywiście zgadzam się z odpowiadającym na Twoje pytanie. koledzy zaś wydawali zapewne postanowienia o przywróceniu terminu do złożenia zarzutów. i wtedy postępowanie to byłoby właściwe, bowiem organem właściwym do rozpoznania zarzutów jest oczywiście organ egzekucyjny. pozdrawiam  :piwo

25 gru 2010, 20:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]