Teraz jest 06 wrz 2025, 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Zapytanie w sprawie majątkowej represji karnej 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA13 kwi 2010, 17:19

POSTY        26
Post Zapytanie w sprawie majątkowej represji karnej
Witam.

Mam pytanie z zakresu majątkowej represji karnej. Otrzymałam wyrok sądu, w którym orzeczono przepadek na rzecz Skarbu Państwa butli gazowej 3 kg koloru czerwonego z uszkodzonym palnikiem. Zakładam, że butla jest pusta, ale nie jestem znawcą w tym temacie, więc przyjęłam założenie, że coś może w niej być.

I mam mały problem. Co z tym fantem zrobić?? Czy ktoś z was zajmujących się majątkową represją karną miał już z takim problemem do czynienia? Próbowałam znaleźć firmy zajmujące się utylizacją lub recyklingiem butli gazowych w województwie śląskim, ale niestety w pobliżu mojego miasta nic nie udało mi się znaleźć. Nie chcę też niepotrzebnie tworzyć kosztów z transportem tego poza województwo.

Myśleliśmy także o oddaniu butli do punktu skupu i wymiany butli. Jednakże jest to przedmiot pochodzący z przestępstwa, i taki punkt skupu po naprawieniu butli mógłby puścić ją w obrót - a ja zostałabym tylko z protokołem zdawczo-odbiorczym:( Uważam, że na wypadek kontroli z Izby taki protokół to byłoby za mało.

Jeżeli macie jakieś sugestie będę wdzięczna. Najlepiej poparte jakąś ustawą, aby wszystko było zgodne z majestatem prawa:)

Dziękuję

05 paź 2010, 18:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
Jak koloru czerwonego to trzymaj ! Po rządach POPIS-u w końcu nadejdzie czas na SLD, a wtedy będzie jak znalazł...

05 paź 2010, 18:43
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Najlepiej wrzuć do ogniska. Jeśli pusta to pier... średnio - ot tak aby rękę urwać, jeśli pełna to zdrowo i poparzenia całego bankowe. Najlepiej do tej " komisji likwidacyjnej" zaproś te osoby, które podesłały ci ten pasztet - jeśli przeżyją będą miały nauczkę, że skarbówka nie jest od utylizacji odpadów i przedmiotów niebezpiecznych.  :piwo:

05 paź 2010, 18:59
Amator

POSTY        26
Dobra śmieszne. Ale oczekiwałam większego poziomu zainteresowania tematem. Może dla was to jest zabawne, ale powoli takie dziwne rzeczy zaczynają wychodzić, a sądy uchylają się od niszczenia takich rzeczy we własnym zakresie - jest przepis który im na to pozwala. Przyznają rację, że te rzeczy nie mają wartości handlowej i nie nadają się do użytku, a reszta spada na urzędy skarbowe. I radźcie sobie sami frajerzy. Na tym to polega - tzw. spychologia stosowana. Tylko czemu koszty niszczenia i utylizacji takich badziewiów pokrywa Skarb Państwa, czyli urząd skarbowy??? Pomyślcie o tym przy następnych nagrodach motywacyjnych:)

05 paź 2010, 19:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 11:45

POSTY        64
Patrysia niepotrzebne nerwy, mój pomysł= w każdym zakładzie PGNiGiE masz gości z uprawnieniami - niech ci który za pieniądze napisze na papiórze że gazu w butli niet. Z tym papiórem zezłomujesz bez kłopotu. Oczywiście koszt złomu będzie 1/5 kosztów wydatkowanych, ale przecież na tym polega od 11 lat mrk - łojenie skarbu państwa [hit nie do pobicia - 6800 zł wypłacone parkingowcowi za trzymanie pod gołym niebem-ze 2 lata-złomu 3 motorowerów] nasze pieniądze są  dobrze strzeżone :dupa:

06 paź 2010, 07:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 08:11

POSTY        74
Przez sympatię do obecnie panujących w ministerstwie finansów /dot. departamentu podatkowego/ proponuję jeżeli butla jest pełna podłączyć do niej zapalnik zdalnie sterowany i wysłać ją bezzwrotnie na adres Min. Fin. z dopiskiem produkt bezpieczny.
Jeżeli oni nas mają za idiotów to myślę, że mamy prawo grać głupa.

07 paź 2010, 17:23
Amator

REJESTRACJA11 lip 2009, 11:57

POSTY        17
najlepiej złóż w trybie 13 kkw zapytanie do sądu, który Ci to podrzucił :)

07 paź 2010, 17:42
Amator

POSTY        26
Dzięki za rady. Co do spraw politycznych to wolę pozostać neutralna światopoglądowo, ale jeżeli zechcielibyście to z chęcią sprzedam butlę na licytacji. Oczywiście wygrywa ten kto da więcej :czytaj:

A zapytanie do Sądu w trybie 13kkw już wysłane. Skoro orzekli przejście prawa własności czegoś takiego to niech wskażą jak to zlikwidować. Przyda im się trochę gimnastyki umysłowej po wakacjach:) Ja gimnastykuje się z tym 2 miesiące i od wczoraj dałam szarym komórkom wolne w tej kwestii. :za2:  

A tak na dobrą sprawę to naprawdę trzeba ujednolicić przepisy z zakresu MRK. Jest tyle ustaw odnośnie postępowania likwidacyjnego ruchomości, że świeżak na tym stanowisku popadnie w depresję :wacko: Ja na szczęście zaczynam wrzucać na luz.

Pozdrawiam ciężko pracującą kadrę skarbową.

08 paź 2010, 15:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
"Patrycja26" tak na poważnie, u Wojewody znajduje się wykaz podmiotów, które likwidują określone rzeczy. Dadzą ci wykaz, na pewno będzie tam taka, co to utylizuje. Masz problem z głowy. Tylko niech Cię powiadomią o utylizacji. Przestańmy bawić się w samolikwidację. Minister Kopacz 3 lata wydaje rozporządzenie w sprawie likwidacji narkotyków Rząd to co my robimy ma głęboko w ...... . Patrz samochody. Jak my robiliśmy likwidację, nikt nam nie dopłacał, Starostom ochrona środowiska + 30 zł za dobę dla dozorcy, a my robiliśmy różne "myki" żeby wynagrodzenie było porównywalne do innych parkingów. Po co nam to. Za ochronę interesu Skarbu Państwa, odpowiedzialność finansowa i 10% do zwolnienia. Likwiduj tą butle i 5 lat, tak się tym nikt nie zainteresuje. Karzą nam prowadzić zbiegi egzekucji do środka,kiedy istnieje w tym zakresie uchwała SN i stanowisko Prokuratorii Generalne. Dla MF to nic nie znaczy. Pogląd urzędnika, który nigdy nie pracował w organie egzekucyjnym jest ważniejszy. Tak mamy zbieg zbiegu do zbiegu, tylko kto ma nad tym panować.Już pojawiają się głosy, że może sprzedać dług podatkowy firmom windykacyjny. Od kategorie myślenia "interesem " Skarbu Państwa. Niech lepiej na tym zarobią te firmy i komornicy sądowi, niż szybko zmienić ustawę egzekucyjną. Dopalacze poszły w ciągu 2 tygodni. Na ustawę egzekucyjną nie starcza 2 kadencji Sejmu. Ci wszyscy, którzy sabotują zmiany w ustawie winni trafić do prokuratury i Trybunału Stanu za działania na szkodę Skarbu Państwa, który dzięki ułomności ustawy egzekucyjnej traci miliony złotych. Ale kogo to obchodzi. Chyba tylko Rysia z Klanu. :mur:

14 paź 2010, 19:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]