Zastaw skarbowy - kto w Waszych US pisze wnioski o dokonanie zastawu
Autor
Treść postu
Witam! W moim US od niedawna powołano nowe stanowisko: d/s zabezpieczania interesów skarbu państwa. Funkcjonuje ono w referacie egzekucji. Do zadań należy m.in. prowadzenie rejestru zastawów skarbowych. Ostatnio pojawił się problem: kto ma pisać wniosek o dokonanie zastawu skarbowego i w którym momencie? Referat księgowości uważa, że wystawia tytuł wykonawczy i na podstawie tego tytułu pracownik na ww. stanowisku powinien "sam sobie" sporządzić wniosek o zastaw i zastaw wpisać. Wg mnie to bzdura, gdyż wystawienie tytułu wykonawczego powoduje wszczęcie postępowania egzekucyjnego, a dokonanie zastawu skarbowego - to postępowanie zabezpieczające. Ponadto podstawą dokonania zastawu może być deklaracja lub decyzja, nie ma więc mowy o tytule. Proszę o opisanie jak w Waszych US odbywa się procedura dokonywania zastawów skarbowych: który referat (pracownik) i na jakim etapie (przed czy po wystawieniu tytułu wykonawczego) wystawia wniosek o ustanowienie zastawu skarbowego, a kto dokonuje wpisu zastawu do rejestru zastawów skarbowych. Z góry dziękuję za pomoc.
29 lip 2010, 16:32
Witam! 1. Każdy NUS prowadzi rejestr zastawów skarbowych dla "własnych potrzeb" zastaw powstaje z momentem jego wpisania do rejestru zastawów skarbowych. O fakcie ustanowienia zastawu należy poinformowac MIN (fax i poczta) zobowiązanego oraz wierzyciela (własnego kwestia do uzgodnienia w jakiej formie). 2. kwestie zastawów reguluje ordynacja podatkowa od art. 40 do 42 oraz rozporządzenie w sprawie prowadzenie rejstru zastawów skarbowych. 3. podstawą zastawu skarbowego jak słusznie zauwazyłeś jest deklaracja lub decycja, kwestia wystawienia tytułu wykonawczego nie ma tuteja znaczenia. Zastaw może być i powinien być ustanowiony jeszcze przed wystawieniem tytułu wykonawczego (dodatkowo informacyjnie - czasami może nie dojśc do wsytawienia tytułu wykonawczego jak zobowiązany w porę zadziała i otrzyma albo odroczenie albo rozłożenie zaległości na raty). 4. Hm kto ma wnioskować, myślę, że tutaj ma duże znaczenie współpraca pomiędzy komórkami wymiar księgowość, widzi lub wie, że będzie duża zaległość może już dać sygnał, że istnieje konieczność ustanowienia zastawu skarbowego u nas dodatkowo jest praktykowane, iz w momencie kiedy wpłynie wniosek o ulgę automatycznie są wszczynane procedury mające na celu ustanowienie zastawu (o ile jest na czym:) 5. a i u nas zastawy są w egzekucji Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam. Pozdrawiam