Witam czy ktoś z forumowioczów ma może przewiczony- przed sądem temat natychmiastowej wykonalności decyzji oragnu celnego. Chodzi mi mianowicie o sytuację, w której urząd celny wydaje decyzję i bez oczekiwnia na odwołanie wystawiany jest TW i DIC przystępuje do egzekucji. Postępują tak z uwagi na zapisy art. 73 kodeksu celnego w związku z art. 7 i 244 wspólnotowego kodeksu celnego. Jak uważacie czy takie postępowanie jest właściwe?
06 maja 2010, 19:26
Natychmiastowa wykonalność decyzji celnych
Właściwe (z doświadczenia, decyzje UC podlegają natychmiastowej wykonalności jeśli chodzi o cło) potem ew odwołujesz się, jeśli wygrasz dostajesz zwrot z odsetkami...
06 maja 2010, 20:07
No właśnie z tym doświadczeniem to różnie bywa, spotkałem się z sytuacją gdzie nadano decyzjom (określającym cło i vat) rygor natychmiastowej wykonalności. Więc do końca nie mam pewności co prawidłowości działania DIC
07 maja 2010, 11:47
Jeśli chodzi o cło - nie trzeba nadawać rygory natychmiastowej, ono podlega zapłacie tak czy inaczej nawet jeśli decyzje wyda organ I instancji i nawet jeśli kontrolowany się odwoła..