Teraz jest 06 wrz 2025, 17:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Pierwszeństwo przydziału Tytułu Wykonawczego 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2010, 14:26

POSTY        2
Post Pierwszeństwo przydziału Tytułu Wykonawczego
Witam wszystkich egzekutorów, inspektorów i poborców. Mam pytanie dotyczące pewnie często i długo wałkowanego problemu pierwszeństwa otrzymywania podatkowych TW. Moje zagadnienie dotyczy zasadności otrzymywania ich w pierwszej kolejności przez inspektorów. Nasz Naczelnik, pod wielką sugestią i agitacją kierownika, wydał zarządzenie w którym jasno jest stwierdzone iż otrzymanie przez inspektora TW skutkuje natychmiastowym wszczęciem postępowania. Może i tak, ale mimo wszystko nasuwają się pewne pytania i niepewności. Dlaczego wysyłka listem poleconym, którego dostarczenie o ile zobowiązany go odbierze trwa prawie tydzień, bo przecież przynajmniej u nas w urzędzie nigdy list nie jest wysyłany w tym samym dniu w którym jest robione zajęcie. Jeżeli zobowiązany jest cwany to nie odbierze awiza i ma kolejne dwa tygodnie spokoju, a przecież  poborca dotarłby do zobowiązanego w ciągu 2 lub 3 dni. Poza tym, jaki jest sens wysyłania zajęcia jak to się mówi ? w ciemno??? Równie dobrze takie pismo zamiast zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego mogłoby się nazywać ? Uprzejmie Pana/Panią informuję o zadłużeniu....  Często słyszę od inspektora ? wysłałem zajęcie bo muszę, ale pewnie nie ma tam konta lub pewnie nic nie zejdzie. Ile jest spraw, w których po zajęciu rachunku i otrzymaniu informacji o braku konta lub posiadaniu rachunku ale bez środków lub z niewielką ich ilością takie sprawy nadal są u inspektora, kto to ma to kontrolować, przecież z Ega można wypisać kartkę A4 takich spraw. Czy pozostaje tylko tworzenie niezdrowej atmosfery i chodzenie do kierownika i ?informowanie? o takich sytuacjach ( zawsze się cieszy kiedy widzi że jest mała kłótnia pomiędzy inspektorem a poborcą ? to chyba niezdrowy odruch kierownika  ) ?? Przecież tak to nie powinno wyglądać, jest zarządzenie to niech inspektor się z niego wywiązuje. Ciekawe zdanie, bo na każdym kroku słyszy się wnioski o przyspieszenie egzekucji a robi się coś takiego mało rozsądnego, bo tak to trzeba nazwać. Dlaczego przy mandatach czy innych drobnych zaległościach nie dokonuje się takich czynności ?? Przecież ?posiadacz? mandatu może też prowadzić firmę, może mieć zgłoszone w urzędzie konto do zwrotu nadpłaty z rozliczenia rocznego, może pracować, a mimo wszystko na przykładzie naszego urzędu stwierdzam, że w większości spraw inspektorzy to lekceważą, bo przecież pieniądze z tego są niewielkie a ile trzeba się napisać. Jeżeli ma być szybkie wszczęcie to proszę robić zajęcia we wszystkich sprawach, nawet w mandatach. Ile jest spraw w których poborcy ustalają miejsce pracy lub ustalają iż zobowiązany nie mieszka, nie jest zameldowany i nie posiada żadnych ruchomości pod danym adresem, a mimo wszystko sprawa obcego wierzyciela nadal pozostaje w urzędzie. Jaki to ma sens??? Zdarza się, że wysyła się poborcę w teren z mandatem a podatek z zajęciem rachunku leży w szafie u inspektora. Jaki to ma sens??  No ale reasumując na koniec odszedłem trochę od pierwotnego problemu, ale proszę o komentarze do tej wiadomości, jak jest w waszych urzędach.  Pozdrawiam.

09 mar 2010, 07:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 sie 2008, 18:38

POSTY        8

Moje zagadnienie dotyczy zasadności otrzymywania ich w pierwszej kolejności przez inspektorów.
A niby kto inny miałby je otrzymywać? Przecież to inspektorzy prowadzą rejony egzekucyjne (ewentualnie egzekutorzy) i to Oni mogą je przydzielać do służby lub nie a poborcy nic do tego.

Nasz Naczelnik, pod wielką sugestią i agitacją kierownika, wydał zarządzenie w którym jasno jest stwierdzone iż otrzymanie przez inspektora TW skutkuje natychmiastowym wszczęciem postępowania.

Śmiem podejrzewać iż w tym zarządzeniu jest mowa o tym iż otrzymany przez inspektora tytuł podatkowy ma być wszczęty w ciągu ileś tam dni od jego otrzymania. Bardzo słuszna koncepcja, osobiście zetknąłem się tutaj z terminem 3-dniowym i tygodniowym, jesli jeszcze raz przeanalizujesz te twoje zarządzenie to z pewnością bedzie tam mowa jedynie o terminie w którym wszczęcie ma nastąpić nie ma zaś określonych środków egzekucyjnych które mają byc zastosowane w celu wszczęcia. tz. nie ma żadnych przeciwskazań abys to Ty taki tytuł dostał (oczywiscie pod warunkiem że zmiescisz się ze wszczęciem w terminie wyznaczonym w waszym zarządzeniu).

Dlaczego wysyłka listem poleconym, którego dostarczenie o ile zobowiązany go odbierze trwa prawie tydzień, bo przecież przynajmniej u nas w urzędzie nigdy list nie jest wysyłany w tym samym dniu w którym jest robione zajęcie. Jeżeli zobowiązany jest cwany to nie odbierze awiza i ma kolejne dwa tygodnie spokoju, a przecież poborca dotarłby do zobowiązanego w ciągu 2 lub 3 dni.

No i tu nie masz racji załóżmy jest sobie tytuł wykonawczy na 500.000,00

Sytuacja A
Tytuł dostaje poborca pędzi do zobowiązanego którym w naszej hipotetycznej sytuacji jest firma X a tam pustka w kasie a ruchomości to tylko mało warte meble i jakies auto którego wartość nie przekracza kosztów egzekucyjnych które by powstały przy jego zajęciu i jedynie co pozostaje to doreczyć wkładkę tytułu i spisać protokół. A jeśli nawet w firmie były by jakieś pieniadze to jestem pewien że po pobraniu pierwszych trzydziestu tysięcy poborca szybko by sie tym tytułem znudził.

Sytuacja B
Tytuł jako pierwszy bierze pod obróbkę inspektor jeśli szybko zrobi zajęcie do banku to jest szansa (jakaś tam) że pieniądze zejdą nawet w całości (widziałem już kwoty takie jak w naszej hipotetycznej sytuacji), jesli chodzi o zobowiązanego to dla mnie lepiej jeśli on te zajęcie ujrzy jak najpóźniej, dla mnie liczy się zajęcie które idzie do dłużnika np. banku , widziałem sytuacje kiedy inspektorzy sami doreczali zajecia do banku w dniu wydrukowania.

poza tym nawet gdyby inspektorzy chcieli dawać wszystkie "świerzynki" poborcom to i tak zazwyczaj przynajmniej tam gdzie dotychczas miałem przyjemność pracować jest tak że tytułów wpływa o wiele więcej niż można by przypisać do służby

Dlaczego przy mandatach czy innych drobnych zaległościach nie dokonuje się takich czynności ?? Przecież ?posiadacz? mandatu może też prowadzić firmę

Pamietaj że naszym pracodawcą jest NUS a nie wojewoda dlatego tez w pierwszej kolejności musimy patrzec na zaspokojenie zobowiązań wobec Skarbu Państwa a zobowiązania obcych  wierzycieli no cuż pozostają na kolejnym miejscu.

Jednakże mimo wszystko uważam że poborca skarbowy to najlepszy zawód i jestem w stanie podac pewnie ze sto powodów aby to potwierdzic i nie chciałbym pracować w żadnym innym ;)

09 mar 2010, 17:10
Zobacz profil ICQ WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 paź 2009, 18:50

POSTY        15
Kolego Niepokorny
Z tresci twojej wypowiedzi wnioskuje że nigdy nie byłeś w terenie tylko z za biurka robisz czynności i nie wciskaj ciemnoty ze inspektorzy dla zachowania terminu wszczęcia postępowania sami biegiem lecą do banku dostarczyc zajęcie. Wszyscy wiedzą, że chodzi o kasę z prowizji.
A obiektywnie rzecz biorąc to inspektorzy i referenci nie powinni dostawać prowizji bo i tak mniej robią niż księgowość kiedy wystawia tytuły. Dostaja wszystko na tacy i jeszcze im źle i pomiatają poborcami. Rusz kolego tyłek w teren i zajmij się prawdziwą egzekucją to wtedy możemy podyskutować.

Kolego Poborco12
U mas jest tak samo jak u Ciebie. Normalnie jakbyśmy pracowali w jednym urzędzie :blush:

09 mar 2010, 21:20
Zaawansowany

REJESTRACJA21 gru 2006, 00:39

POSTY        88
W tym temacie po raz kolejny potwierdza się konieczność zmiany organizacji pracy organów egzekucyjnych.

Egzekutor ? pogodzi poborcę i inspektora.

Dużo małych rejonów plus obsługa wewnętrzna egzekucji.

Rotacja rejonów, co jakiś określony okres 3 ? 6 miesięcy.

Dostęp do baz danych (konta, pojazdy, płatnik składek ZUS, księgi wieczyste itd.)

Zmiana systemu obsługującego egzekucję. (napisany zgodnie z zasadami tworzenia takich systemów)

Na koniec likwidacja niezgodnego z Kodeksem Pracy rozporządzenia, w którym między innymi określa się wysokość prowizji pracowników organów egzekucyjnych.

Powyższe powinno załatwić wszystkie problemy egzekucji.

09 mar 2010, 22:28
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2010, 14:26

POSTY        2
Witam

A niby kto inny miałby je otrzymywać? Przecież to inspektorzy prowadzą rejony egzekucyjne (ewentualnie egzekutorzy) i to Oni mogą je przydzielać do służby lub nie a poborcy nic do tego.

cóż niestety nie zgodzę się z tym ponieważ tak samo do tego poborcy jak i inspektorowi, obaj pracują w urzędzie i obaj są na danym terenie, a poborca nie jest dla inspektora posłańcem, jest również pracownikiem urzędu skarbowego, tak samo jak i inspektor.  To, że inspektor odpowiada za rejon nie oznacza, że jest na nim panem i władcą, to nie jest prywatna działalność.

Jeżeli chodzi o wszczęcia, cóż i znowu się nie zgadzam, bo w naszym urzędzie robi się zajęcia do każdego tytułu, który przesyła księgowość, no może przesadziłem że do każdego, bo w takich opiewających na kwotę do 100 zł to jakoś inspektor niechętnie dokonuje wszczęcia, ale nie mam pojęcia dlaczego  :D

No i tu nie masz racji załóżmy jest sobie tytuł wykonawczy na 500.000,00

No i cóż mam powiedzieć, nie do końca i z tym się zgadzam.

Sytuacja 1. Inspektor wszczyna egzekucję, wysyła zajęcie do banku ( mniejsza z tym czy ma informację o kontach czy robi to w ciemno ) i czeka, wpływa 2 tys. i nadal czeka no bo przecież są potrącane pieniądze a w następnej wpłacie może być więcej, nie bierze pod uwagę, że zobowiązany już wie o egzekucji i albo zejdzie tyle samo lub nic ( w niektórych przypadkach zgodzę się, że może wpłynąć całość i będzie po sprawie ). I tak o to leży sobie sprawa i czeka na pomyślne zakończenie, a na pytanie czy przydzieli do służby, cóż przecież wpływają środki a więc egzekucja jest skuteczna.

Sytuacja 2. Wpływa tytuł na 10.000 zł, inspektor robi zajęcie, coś nie coś wpływa z rachunku no i jest pewnie z tego bardzo zadowolony. Księgowość przesyła drugi tytuł za kolejny miesiąc, inspektor znowu robi zajęcie, no ale z konta i tak wpływa kolejna wpłata w kwocie 2.000 zł, no i mamy kolejny tytuł na kolejne 10 000 zł itd. itd. Po kilku miesiącach mamy pewnie jakieś 100 000 zł zaległości i około 10 000 uzyskanych z wpłat z rachunku i nagle inspektor przestaje panować nad zobowiązanym, daje do służby i mówi żeby coś z tym zrobić. Teraz?? kiedy znacznie wzrosło zadłużenie????

Co do tytułów na 500 000 zł zgodzę się, że inspektorzy mogą je wyegzekwować,  ale i ja mam z życia wzięte przykłady że egzekwowało się trochę mniejsze tytuły i robił to poborca, tytuły które spoczywały przez pół roku w szafie inspektora, tutaj nie ma zasady, że inspektor czy poborca zrobi to lepiej.

Pamietaj że naszym pracodawcą jest NUS a nie wojewoda dlatego tez w pierwszej kolejności musimy patrzec na zaspokojenie zobowiązań wobec Skarbu Państwa a zobowiązania obcych wierzycieli no cuż pozostają na kolejnym miejscu.

To jest ciekawe stwierdzenie, zgodzę się co do pierwszej części dotyczącej pracodawcy i tego że w pierwszej kolejności mamy patrzeć na zaspokojenie Skarbu Państwa, ale gdzie jest podstawa zasady, że w pozostałych sprawach innych wierzycieli wszczęcia ma dokonać poborca.

A na koniec jeszcze jedno zdanie. Kolega DZIKI dobrze to ujął, ktoś kto nigdy nie jeździł w teren ( nie mam na myśli jednorazowych wyjazdów, tylko dłuższego okresu, cały rok, przez wszystkie pory roku ) ten nie ma pojęcia jak wygląda specyfika tej pracy, jak wygląda rozmowa z zobiązanym na jego terenie, w jego domu. Reasumując u mnie w urzędzie inspektorzy stwierdzili, że w systuacji wejścia w życie EGZEKUTORA żaden z nich nie będzie jeździł w teren, no i potrafię to zrozumieć, bo nie można porównywać pracy w urzędzie do pracy w terenie.

10 mar 2010, 08:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 gru 2009, 11:41

POSTY        28
Oj kolego poborca12 i Dziki mnie się wydaje że jednak w Waszych urzędach jest wszystko w jak najlepszym porządku w moim jest podobnie.
Inspektor odpowiada za rejon i za tytułu a poborca realizuje w terenie służbę przydzieloną przez własnie tego inspektora lub komornika.
Wasze urzędy nie odbiegają od innych. Nie będę zadawał kolejnego retorycznego pytania.
Ale z całym szacunkiem kolega Bogumił ma rację egzekutor pogodzi wszystkich, tylko jeszcze jakby była wola aby to funkcjonowało na zdrowych zasadach!!??
Przy tak zróżnicowanym wynagrodzeniu to nie ma sensu ale jakby była jedna stawka prowizji za egzekucję z pieniędzy i wierzytelności to kolego poborca12 też byś zawoził zajęcia do banku a nie chodził w teren. Kolega Dziki też by się przy okazji nauczył prowadzić egzekucje z wierzytelności i tyłka poza urząd gwarantuje by nie wystawił.

10 mar 2010, 19:41
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Kolego crank22
To że jesteśmy poborcami nie oznacza, że nie wiemy jak prowadzi się egzekucję z wierzytelności to po pierwsze.
Po drugie egzekutor to byłoby najlepsze rozwiązanie dla wszystkich a po trzecie łatwiej będzie mam poborcom wdrożyć się w prace biurowe niż inspektorom czy referentom ruszyć teren i coś załatwić.
A wracając jeszcze do kwesti '' tyłka" to wolę ganiać po terenie niż się męczyć w biurze. No chyba że kiedyś będzie EGZEKUTOR

10 mar 2010, 20:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 gru 2009, 11:41

POSTY        28
widzisz sam sobie świetnie odpowiedziałeś w temacie pierwszeństwo przydziału TW.
ale i tak powinien być egzekutor w tym się zgadzamy napewno.

10 mar 2010, 22:11
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Kolego crank22
W kwesti sprecyzowania "wolę ganiać po terenie niż się męczyć w biurze" to nie miałem na myśli nie "ciężką" pracę inspektorów ( bo wiem jak pracują w moim US) tylko przebywania w jednym miejscu przez 8 godzin.
Bo myślę ,że pod tym kątem napisałeś post ale to w żaden sposób nie tłumaczy pierwszeństwa przydziału tytułu wykonawczego.

11 mar 2010, 20:02
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
niepokorny                    

Moje zagadnienie dotyczy zasadności otrzymywania ich w pierwszej kolejności przez inspektorów.

W znanych mnie US zaczyna się to "komplikować ".Poborcy dostali do zakresu obowiązku pomagać inspektorom .Pomoc polega na odbiorze służby w zakresie gotówkowym lub odbiór całkowity .Pomagają niektórzy poborcy robiąc spis z natury tytułów przeznaczonych do archiwizowania .Robią jakieś parodniowe remanenty i układają akta .Poborcy odbierają PITy na sali obsługi, noszą zakupione meble itd, itp.
Według cytowanego inspektor to jakby udzielny książe co (jak mu się widzi ):"Oni mogą je przydzielać do służby lub nie a poborcy nic do tego."
Nie potwierdzam takiej sytuacji u siebie lecz jest uważam bardzo zły trend.
Ps. czekam na moment jak nastąpi pierwszy kant lub tylko rażące naruszenie przepisów w momencie odbioru własnej pracy przez poborcę i zastanawia mnie jak wypełniane są i przez kogo podpisywane są  znane rubryki tyt. wykon.o nr 72, 73,75 (zakończenie egzekucji)oraz rubryki w odbiorze służby na końcu arkusza przydziałowego.

16 mar 2010, 16:21
Początkujący

REJESTRACJA10 cze 2009, 11:01

POSTY        9

Niepokorny. Sory, ale chyba coś pomieszałeś. Czy Poborca zatrudniony na zasadzie umowy o pracę , mający zgodnie z ustawą uprawnienia do bardzo wielu czynności egzekucyjnych ( upoważnienia także) , są tylko w/g Ciebie nikim i niczym. A do jasnej cholery czy Poborca to śmieciarz , protokolant czy naganiacz. Co znaczy Twoje ct. " a poborcy nic do tego" Przepraszam za jedno słowo ale coś mnie trafia gdy czytam posty kilku forumowiczów. Pozdrawiam

16 mar 2010, 21:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]