Teraz jest 06 wrz 2025, 17:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Pobór zaległości podatkowych przez poborców 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808
Nawiązując do często zadawanych pytań związanych z terminowością wpłat dokonywanych przez Panów Poborców, a także gdzie mogą je dokonywać:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->

PRZEPIS

Dz.U.2006.17.134
<div align="center">
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW</div>

<div align="center">z dnia 19 stycznia 2006 r.
w sprawie zasad rachunkowości i planu kont w zakresie ewidencji podatków, opłat niepodatkowych należności budżetowych w organach podatkowych podległych ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych
Na podstawie art. 17 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 249, poz. 2104 i Nr 169, poz. 1420) zarządza się, co następuje:

Rozdział 3
</div>
Pobór zaległości podatkowych przez poborców i rozliczanie poborców
§ 45. 1. Dowodem pobrania przez poborcę wpłaty z tytułu zaległości podatkowej jest pokwitowanie na blankiecie z kwitariusza przychodowego.
2. Z kwoty wpłat pobranych na pokrycie zaległości podatkowych pokrywa się w pierwszej kolejności koszty upomnienia. Pozostałą kwotę dzieli się na pokrycie należności głównej i należnych odsetek za zwłokę według zasad określonych w art. 55 § 2 Ordynacji podatkowej.
3. Sumy pobrane w drodze egzekucji na rzecz organu podatkowego z tytułu podatków poborca wpłaca do kasy lub na rachunek bankowy organu podatkowego w sumach zbiorczych pobranych kwot, odrębnie na każde subkonto rachunku bankowego, z zastrzeżeniem ust. 4, w podziale na:
1) koszty upomnień;
2) należność główną;
3) odsetki za zwłokę.
4. Należną wierzycielowi część sumy wyegzekwowanej poborca wpłaca na rachunek bankowy wierzyciela lub na wskazany przez niego rachunek bankowy jednostki prowadzącej obsługę finansowo-księgową wierzyciela.
5. Przy dokonywaniu wpłat w placówkach pocztowych poborca może posłużyć się wyłącznie formularzem wpłat gotówkowych na rachunki bankowe.
6. Jeden dowód wpłaty - na rachunek bankowy lub do kasy - może dotyczyć kilku pokwitowań z jednego kwitariusza przychodowego.
7. Opłaty pocztowe lub prowizje bankowe, potrącone z sum pobranych na rzecz organu podatkowego z tytułu podatków, obciążają bieżące wydatki budżetowe tego organu, w którym zaległość figuruje.
8. Poborca pełniący służbę w miejscowości, w której organ podatkowy ma siedzibę albo w której jest placówka pocztowa lub bankowa, wpłaca pobraną gotówkę codziennie, a gotówkę pobraną po zamknięciu placówki wpłaca w godzinach porannych następnego dnia roboczego, w innych miejscowościach zaś - przynajmniej raz w tygodniu. Jeżeli pobrana kwota przekracza złotową równowartość 30-krotności przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw obliczonego przez Główny Urząd Statystyczny, poborca powinien wpłacić gotówkę niezwłocznie, a najpóźniej w godzinach porannych następnego dnia roboczego, bez względu na miejsce pełnienia służby.
§ 46. 1. Rozliczanie poborcy dokonywane jest okresowo, co najmniej raz na dwa tygodnie, oraz przy rozliczaniu służby i przy zdawaniu przez niego wykorzystanych kwitariuszy przychodowych.
2. Przed przewidywaną przerwą w pracy trwającą dłużej niż trzy dni, w szczególności z powodu urlopu, poborca obowiązany jest zwrócić wszystkie przydzielone mu kwitariusze, które podlegają kontroli. W księdze druków zapisuje się wówczas przychód kwitariuszy niewykorzystanych i częściowo niewykorzystanych. Przepis stosuje się odpowiednio do przypadków nieprzewidzianych przerw w pracy, w tym z powodu choroby poborcy.
3. Rozliczanie polega na kontroli prowadzonych przez poborcę kwitariuszy oraz dotyczących ich dowodów wpłat.
4. Kontrola poborcy polega na sprawdzeniu zgodności adnotacji o wpłacie w tytułach wykonawczych z kopią pokwitowania wystawionego przez poborcę oraz stwierdzeniu całkowitej likwidacji wymienionych tytułów.
5. Jeżeli w wyniku kontroli ustalony zostanie niedobór gotówki, poborca obowiązany jest pokryć go niezwłocznie, wpłacając odpowiednią kwotę do kasy lub na rachunek bankowy. W razie niemożności niezwłocznego pokrycia niedoboru przez poborcę, obciąża się go za niedobór.
6. Po zakończeniu kontroli i ewentualnego postępowania, wynikającego z kontroli, dokumenty złożone przez poborcę podlegają przechowaniu w urzędzie obsługującym organ podatkowy, z wyjątkiem kwitariuszy niecałkowicie wykorzystanych, które zwraca się poborcy, jednakże dotyczące ich dowody wpłat zatrzymuje się i wykorzystuje przy kontroli kwitariusza, gdy zostanie zwrócony po całkowitym wykorzystaniu.
7. Jeżeli poborca przestaje pełnić funkcję poborcy, rozliczanie go z przekazanych mu kwitariuszy, z wpłat pobranych oraz z wpłat dokonanych do kasy i na rachunek bankowy oraz na rachunki bankowe wierzycieli następuje przed zakończeniem pełnienia przez niego tej funkcji. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

I tu podpowiedź dla kontrolujących, jeżeli Pan Poborca pełni służbę w miejscowości „ w której organ podatkowy ma siedzibę albo w której jest placówka pocztowa lub bankowa, wpłaca pobraną gotówkę codziennie”. Każda wpłata dokonana w dniu następnym jest nie zgodna z przepisami. Tłumaczenia typu: „Pobrałem gotówkę po 18-tej czy później, placówki były zamknięte i nie mogołem dokonać wpłaty ”,  świadczą że poborca dokonywał czynności gdy nie był do tego uprawniony i taki przypadek powinien być zgłoszony przełożonemu (wyjątek - miał pisemne upoważnienie do dokonania takich czynności w tym dniu po godzinach pracy US). Dotyczy to również podobnych tłumaczeń wpłat dokonywanych w poniedziałki, przy pobraniu piątkowym.

Tak to sobie zinterpretowałem :)

16 lis 2008, 13:22

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255
Wymienione wyżej przez Ciebie rozporządzenie, jak również inne, np. w sprawie uprawnień szczególnych przysługujacych niektórym kategoriom członków korpusu służby cywilnej, jeśli dobrze pamiętam z grudnia 2007 r. powinny ulec diametralnej przebudowie/zmianie, gdyż są archaiczne rodem z minionej epoki i nie mają nic wspólnego z obecnie panującymi realiami. Zapisy w w/w rozporządzeniach nie przynoszą nikomu oczekiwanych korzyści i nie mam tu na myśli tylko tych wymiernych, ale także te, które stanowią o braku cywilizowanej formy windykacji/poboru zaległości, nie tylko podatkowych ...  

To moja subiektywna ocena - prawdopodobnie powierzchowna - nadal obowiązujących niektórych przepisów prawa w egzekucji ...  :(

Ostatnio edytowano 16 lis 2008, 15:19 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz

16 lis 2008, 15:17
Specjalista

POSTY        808

„… elity trafiały do parlamentu, a potem ktoś wpadł na pomysł …”

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Iikvob5RHSU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Iikvob5RHSU</a>

16 lis 2008, 17:11

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

Wojciech Cejrowski tłumaczy to tak:

„… elity trafiały do parlamentu, a potem ktoś wpadł na pomysł …”

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Iikvob5RHSU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Iikvob5RHSU</a>

Wojciech Cejrowski? Specjalista od podatków? Ten słynny Ekwadorczyk?
A swoją drogą - jaki ten hiszpański podobny do polskiego...

16 lis 2008, 17:39

REJESTRACJA29 paź 2006, 19:21

POSTY        51
o co chodzi z tym pobraniem, przecież jest wyraźnie napisane że po zamknięciu placówki pocztowej można wpłacić na drugi dzień...??

16 lis 2008, 17:40

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

o co chodzi z tym pobraniem, przecież jest wyraźnie napisane że po zamknięciu placówki pocztowej można wpłacić na drugi dzień...??

Toż dość wyraźnie wyjaśnił to:
zielonka                    

...I tu podpowiedź dla kontrolujących, jeżeli Pan Poborca pełni służbę w miejscowości „ w której organ podatkowy ma siedzibę albo w której jest placówka pocztowa lub bankowa, wpłaca pobraną gotówkę codziennie”. Każda wpłata dokonana w dniu następnym jest nie zgodna z przepisami. Tłumaczenia typu: „Pobrałem gotówkę po 18-tej czy później, placówki były zamknięte i nie mogołem dokonać wpłaty ”,  świadczą że poborca dokonywał czynności gdy nie był do tego uprawniony i taki przypadek powinien być zgłoszony przełożonemu (wyjątek - miał pisemne upoważnienie do dokonania takich czynności w tym dniu po godzinach pracy US). Dotyczy to również podobnych tłumaczeń wpłat dokonywanych w poniedziałki, przy pobraniu piątkowym.

Tak to sobie zinterpretowałem :)

Chyba, że masz fart, że u Ciebie wszystkie placówki pocztowe i bankowe zamykają baaaaaardzo wcześnie.

16 lis 2008, 17:57
Specjalista

POSTY        808

....
Chyba, że masz fart, że u Ciebie wszystkie placówki pocztowe i bankowe zamykają baaaaaardzo wcześnie.

Takiego farta to nie mam, wręcz przeciwnie, mam pecha. Polega na tym że każdego dnia tygodnia mam przypisanego do służby Mańka od Kendybałów z Siurków Średnich (tam to nawet sołtysa nie ma), którego nie mam przyjemności zastać w zawsze zamkniętym domku.

16 lis 2008, 18:31

REJESTRACJA29 paź 2006, 19:21

POSTY        51
No nie wiem to czyżby kolega Zielonka pracował w terenie tylko w godzinach pracy US??? dziwne ja mam w umowie o pracę nielimitowany czas pracy i sam sobie ustalam w jakich godzinach pracuje!!
Ustawa tylko wymaga zezwolenia na prace po 21 i w dni wolne od pracy... ale może jestem w błędzie??

16 lis 2008, 18:42
Specjalista

POSTY        808

No nie wiem to czyżby kolega Zielonka pracował w terenie tylko w godzinach pracy US??? dziwne ja mam w umowie o pracę nielimitowany czas pracy i sam sobie ustalam w jakich godzinach pracuje!!
Ustawa tylko wymaga zezwolenia na prace po 21 i w dni wolne od pracy... ale może jestem w błędzie??

No dziwne, masz napisane „nielimitowany czas pracy” ale dla zlikwidowania zdziwienia może zacytujesz  Twoją umowę o pracę, regulamin US, w jaki sposób pracodawca prowadzi ewidencję czasu pracy no i jak poprosiłeś pracodawcę o „nielimitowany czas pracy”.
Podejrzewam, że skanu nie zrobisz (dane osobowe) proszę jednak o przepisanie bez nazwiska i nazwy pracodawcy.
Jakem Zielonka, dziwne, ale ja to tylko Zielonka.

16 lis 2008, 21:01
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Zielonka jaki jest każdy widzi ,co nie zmienia faktu iż ma na ogół racje .
I tak niech jakaś ministralna tęga głowa wyjaśni do której godziny konkretnie ma wpłacić poborca by dotrzymać terminu określonego "wpłaca w godzinach porannych".
Następnie intryguje mnie po co określono poborcom tak rygorystycznie termin wpłaty i dlaczego nie dotyczy to innych egzekutorów (inspekt. , referentów )upoważnionych do poboru gotówki.Jaka jest uzasadniona przyczyna zmuszania poborcy ,który z pobraną kwotę na przykład 5 zł o godzinie 14,01 by gonił na pocztę (płacąc porto 2.50 zł )zamiast zalecić by rano wpłacił w kasie US bez porta .
I UPRZEDZAJĄC EWENTUALNE PISMO MIN.FIN. ZGADUJĘ JEGO TREŚĆ :
Ministerstwo Finansów poleca wszystkim NUS by rozważyli możliwość interpretacji
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 19 stycznia 2006 r.
w sposób ,który jednocześnie pozwolił na elastyczne stosowanie się przez podległych pracowników do treści wyżej wymienionego zarządzenia  zarazem poleca się wszystkim NUS skontrolowanie stosowania wzmiankowanego zarzadzenia .NUS mają termin 14 dni liczony od pierwszego dnia miesiąca nastąpującego po otrzymaniu tego pisma .Poleca się przesłanie sprawozdania do M.Fin. w podziale  dekady i w zależności czy w miejscowości, w której organ podatkowy ma siedzibę albo w której jest placówka pocztowa lub bankowa w terminach 13 lub 15 dni liczonych od pierwszego dnia roboczego po otrzymaniu niejszego pisma.

Ps. w znanych mi US nikt (na razie ) nie wyciąga konsekwencji z nie dotrzymania rygorów nieterminowości odprowadzania wpłat  ...ale jak mówi prezes Jarosław K ."my jeszcze wrócimy do rządu"

16 lis 2008, 22:24
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Wszystko jest dobrze dopóki coś nie wyskoczy. A potem chyba trzeba żegnać się z robotą, no bo przecież przez tyle lat naruszano prawo, które każdy na codzień sobie odpuszcza z uwagi na jego bezsens.

16 lis 2008, 22:57

POSTY        255

<!--quoteo(post=37629:date=16. 11. 2008 g. 22:01:name=zielonka)--><div class='quotetop'>(zielonka @ 16. 11. 2008 g. 22:01) [snapback]37629[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Zielonka jaki jest każdy widzi ,co nie zmienia faktu iż ma na ogół racje .
I tak niech jakaś ministralna tęga głowa wyjaśni do której godziny konkretnie ma wpłacić poborca by dotrzymać terminu określonego "wpłaca w godzinach porannych".
Następnie intryguje mnie po co określono poborcom tak rygorystycznie termin wpłaty i dlaczego nie dotyczy to innych egzekutorów (inspekt. , referentów )upoważnionych do poboru gotówki.Jaka jest uzasadniona przyczyna zmuszania poborcy ,który z pobraną kwotę na przykład 5 zł o godzinie 14,01 by gonił na pocztę (płacąc porto 2.50 zł )zamiast zalecić by rano wpłacił w kasie US bez porta .
I UPRZEDZAJĄC EWENTUALNE PISMO MIN.FIN. ZGADUJĘ JEGO TREŚĆ :
Ministerstwo Finansów poleca wszystkim NUS by rozważyli możliwość interpretacji
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 19 stycznia 2006 r.
w sposób ,który jednocześnie pozwolił na elastyczne stosowanie się przez podległych pracowników do treści wyżej wymienionego zarządzenia  zarazem poleca się wszystkim NUS skontrolowanie stosowania wzmiankowanego zarzadzenia .NUS mają termin 14 dni liczony od pierwszego dnia miesiąca nastąpującego po otrzymaniu tego pisma .Poleca się przesłanie sprawozdania do M.Fin. w podziale  dekady i w zależności czy w miejscowości, w której organ podatkowy ma siedzibę albo w której jest placówka pocztowa lub bankowa w terminach 13 lub 15 dni liczonych od pierwszego dnia roboczego po otrzymaniu niejszego pisma.

Ps. w znanych mi US nikt (na razie ) nie wyciąga konsekwencji z nie dotrzymania rygorów nieterminowości odprowadzania wpłat  ...ale jak mówi prezes Jarosław K ."my jeszcze wrócimy do rządu"
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Biorąc powyższe pod uwagę - Janie - raz jeszcze bardzo proszę o pilne przeanalizowanie dotychczasowych zapisów w/w rozporządzń przez osoby do tego uprawnione, aby nie powiedzieć kompetentne, w celu ich zwerifikowania i w konsekwencji wydania odpowiednich, mających cokolwiek wspólnego z rzeczywistoscią.
Zachęcam wszystkich do cieżkiej, rzetelnej, jakże bardzo potrzebnej egzekucyjnej roboty!
Pozdrawiam!

16 lis 2008, 23:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 kwi 2008, 20:02

POSTY        10
Czy kolega ZIELONKA był kiedyś w terenie? Polecam! Swieże powietrze, mili ludzie... przyda się koledze. Żartuję...wiem... wiem że nie ma to jak własna interpretacja... Jeżeli zebrałem 8 mandatów, kilka ZUS-ów, jakiś podatek od nieruchomości, VAT i wytrzeżwiałkę to mam co rozpisywać lekko przez godzinę. (Istnieje opcja że akurat ja jakiś tępy jestem. Może da się szybciej...) Jeżeli mieszkam w miejscowości gdzie jest UP czynny do 18:00 to oznacza że z terenu muszę zjechać około 15:30. Poł godziny na dojazd, wciągnąć obiad (można nie jeść), przywitać się z żoną (swoją) i do papierów. Czyli skończę teren dokładnie wtedy, kiedy 70% zobowiązanych wróci po pracy do domów. Ustawa przewiduję pracę poborcy od pon. do piąt. od 7:00 do 21:00. Czyli muszę zakończyć czynności i zamknąć drzwi zobowiązanego od drugiej strony przed 21:00. Boję się tylko, że ktoś z kontroli weżmie sobie do serca interpretację ZIELONKI. Racjonalizatorów nigdy nie brakowało...

17 lis 2008, 20:28

POSTY        255

Ustawa przewiduję pracę poborcy od pon. do piąt. od 7:00 do 21:00.

Byłbym wdzięczny, gdybyś spróbował zacytować akapit/akapity ustawy - jak się domyślam - o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, z której wynika powyższe, czyli praca poborcy/poborców w godz. 7:00 - 21:00 .
Pozdrawiam!

17 lis 2008, 22:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona