Witam wszystkich!
Miał ktoś może do czynienia z przepadkiem mienia na rzecz Skarbu Państwa w postaci paliwa?
Do mojego US wpłynął wyrok sądu zasądzający przepadek 20 tyś. litrów cieczy koloru brązowego. Przechowywane jest to w cysternie na stacji paliw. Nie ma żadnych ekspertyz, nie wiadomo, co to jest dokładnie jest (nieoficjalnie wiadomo, że to olej napędowy). Wyrok wydano na podstawie kk a nie kks, więc Izba Celna "umyła ręce" od likwidacji. Z wyroku wynika, iż goście zostali skazani za sprzedaż paliwa, które nie spełnia norm - mieszali olej opałowy z napędowym.
Moje wątpliwości dotyczą:
1. Przechowywania tego materiału - nie ma przepisów gdzie to można przechowywać, ale na pewno nie w US. Jest to materiał łatwopalny. Jedyne co znalazłam to rozporządzenie , które stanowi, że na etapie postępowania przygotowawczego prokurator powinien zlecić przechowywanie takiej cieczy w Wojskowym Instytucie Techniki Inżynieryjnej lub Wojskowym Instytucie Technicznego Uzbrojenia. Zapadł już jednak wyrok prawomocny.
2. Czy US powinien wykonać taki wyrok?
3. Jeżeli tak, to komu to można sprzedać?
4. A może jednak to zniszczyć, bo przecież skoro paliwo nie spełnia norm, to nie nadaje się do sprzedaży?
5. Proszę również o namiary na kogoś kto może dokonać ekspertyzy.
6. Jak miałaby przebiegać cała procedura wykonania wyroku?
Może miał już ktoś przepadek paliwa, dlatego będę wdzięczna za każdą informację
Pozdrawiam