Teraz jest 04 wrz 2025, 07:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
maksymalna wysokość zajęcia wierzytelności 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:19

POSTY        3
Urząd Skarbowy zajął mi u wszystkich moich kontrahentów wierzytelności. Nie  mogę przez to zapłacić Zus-u za pracowników ,  raty w banku i firmie leasingowej nie mam za co kupic materiałow by utrzymac ciągłosc produkcji . Proszę o podanie w jakiej max wysokości Urząd może zajmować wierzytelności w przypadku który opisuje. Czy Naczelnik jako organ egzekucyjny na mój wniosek może nakazać referentom egzekucje np.do wys.50% z faktury?

04 sie 2008, 08:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Art. 13 § 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji mówi: organ egzekucyjny na wniosek zobowiązanego i ze względu na jego ważny interes, może zwolnić z egzekucji określone składniki majątkowe zobowiązanego, jeżeli zobowiązany uzyskał na to zgodę wierzyciela.
Jest przepis który daje taką możliwość reszta zależy od argumentacji i woli walki. Powodzenia

05 sie 2008, 06:44

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Art. 13 § 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji mówi: organ egzekucyjny na wniosek zobowiązanego i ze względu na jego ważny interes, może zwolnić z egzekucji określone składniki majątkowe zobowiązanego, jeżeli zobowiązany uzyskał na to zgodę wierzyciela.
Jest przepis który daje taką możliwość reszta zależy od argumentacji i woli walki. Powodzenia

A jednym z argumentów może być też inny wymóg ustawowy:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 7 § 2. Organ egzekucyjny stosuje środki egzekucyjne, które prowadzą bezpośrednio do wykonania obowiązku, a spośród kilku takich środków - środki najmniej uciążliwe dla zobowiązanego.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Najlepiej jednak zapytaj na privie Zielonkę. :piwo:

05 sie 2008, 19:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]