Czy juz ktoś coś wie, a może zastanawiał sie co będzie z wynagrodzeniem prowizyjnym po nowym magicznym 2008roku. Po nowym roku może się okazeć, że egzekucja ma najniższe wynagrodzenia w urzędzie. A kto wtedy będzie ściągał nalezności?
20 sie 2007, 08:12
ania_egz1
Czy juz ktoś coś wie, a może zastanawiał sie co będzie z wynagrodzeniem prowizyjnym po nowym magicznym 2008roku. Po nowym roku może się okazeć, że egzekucja ma najniższe wynagrodzenia w urzędzie. A kto wtedy będzie ściągał nalezności?
Inspektor nie pozostawia złudzeń. Ta reforma jest bezkosztowa czytaj koszty ponoszą pracownicy. Minimalne wynagrodzenie będzie osiągnięte przez obcięcie wynagrodzeń tym co zarabiają więcej. Nie o to chodziło w założeniach ale już wstępny projekt KAS był bezlitosny. Ponieważ i tak brakowało kasy w KAS-ie, to dołączono UKS-y gdzie płace są trochę wyższe. Z UKS-ów odejdzie 70 -80 % ludzi, bo ograniczone jest pole ich działania. Do kotła idą wszystkie dodatkowe pieniążki (np. prowizje, dodatki, nagrody kwartalne) i oszczędności na obniżonych wynagrodzeniach. Straci spora grupa pracowników. Dzięki takim pseudoreformatorskim zabiegom, będzie możliwe zapewnienie mimimalnego wynagrodzenia na poziomie ok. 2200-2400 brutto brutto. Nie ma już mowy o trzykrotności mimimalnego wynagrodzenia za pracę, czyli od Nowego Roku ok. 3 400. Ciekawe czy po tej reformie MF nie ogłosi ile zaoszczędziło na płacach w terenie i dzięki temu mogło zatrudnić więcej expertów w centrali?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
20 sie 2007, 09:47
No ja wiem , że może sie okazac że jestem monotematyczna, ale czy dotarły do kogoś juz słuchy co będzie z prowizjami po nowym roku? Bez prowizji to mi moja pensja nie starczy na opłaty a tego jest jakies 1000zeta. Pytam sie, bo jeżeli jej nie będzie to od nowego roku będę zmuszona zmienić prace, a szkoda bo lubie swoja prace i jestem w tym całkiem niezła. Przeciez nie bede żebrac.
01 paź 2007, 14:14
ania_egz1
No ja wiem, że może sie okazac że jestem monotematyczna, ale czy dotarły do kogoś juz słuchy co będzie z prowizjami po nowym roku?
No to co to za bezkosztowa reforma byłaby gdyby zostawili prowizję?! :rolleyes:
ania_egz1
Bez prowizji to mi moja pensja nie starczy na opłaty a tego jest jakies 1000zeta. Pytam sie, bo jeżeli jej nie będzie to od nowego roku będę zmuszona zmienić prace, a szkoda bo lubie swoja prace i jestem w tym całkiem niezła. Przeciez nie bede żebrac.
A z czego ma żyć te pzostałe 90% skarbowców, którzy nie mają prowizji??? :angry:
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
01 paź 2007, 14:40
[Bez prowizji to mi moja pensja nie starczy na opłaty a tego jest jakies 1000zeta. Pytam sie, bo jeżeli jej nie będzie to od nowego roku będę zmuszona zmienić prace, a szkoda bo lubie swoja prace i jestem w tym całkiem niezła. Przeciez nie bede żebrac. [/quote]
Wierz mi, dasz radę przeżyć. Też pracowałam w egzekucji, miałam dobre wyniki, i zostałam przeniesiona do referatu księgowości - podobno w nagrodę . I żyję, ciężko ale żyję. Brak prowizji odczuwałam co miesiąc przez pierwsze pół roku, a teraz ograniczyłam wydatki, i jakoś wiążę koniec z końcem . No ale mówi się trudno i żyć trzeba. Pozdrawiam
01 paź 2007, 15:08
Prowizji od 01.01.2008r. wg obowiazujących przepisów nie będzie. Zgodnie z treścią pisma AP9-066-32/ASU/07/4532 z 01.08.2007r. ministerstwo nie wzięło pod uwagę, iż sejm może "uwalić" ustawę o finansach publicznych oraz ustawę wprowadzająca tę ustawę. Dla przypomnienia poniżej treść tego pisma:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> <div align="right">Warszawa, dnia 1 sierpnia 2007 r.</div> MINISTERSTWO FINANSÓW Departament Administracji Podatkowej
AP9-066-32/ASU/07/4532
Rada Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ "Solidarność" w Warszawie ul. Struga 60 lok. 407 26-600 Radom
W odpowiedzi na pismo z dnia 26 czerwca 2007 r. (znak SK/76/2007) w sprawie likwidacji rachunku dochodów własnych w urzędach skarbowych Ministerstwo Finansów wyjaśnia.
Rada Ministrów w dniu 26 czerwca br. przyjęła projekty ustawy o finansach publicznych oraz ustawy Przepisy wprowadzające ustawą o finansach publicznych, które zakładają, z dniem 30 czerwca 2008 r., likwidację rachunku dochodów własnych.W projekcie ustawy - Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych zostały zawarte regulacje umożliwiające dysponowanie w 2008 r. środkami zgromadzonymi na rachunkach dochodów własnych. Zgodnie z art. 6 wymienionego projektu, do dnia 30 czerwca 2008 r. mogą funkcjonować wydzielone rachunki dochodów własnych a kierownicy jednostek budżetowych gromadzących dochody własne, prowadzą w tym okresie egzekucję należności i regulują zobowiązania. Po tym terminie, nieściągnięte należności i nieuregulowane zobowiązania przejmuje jednostka budżetowa, a pozostałe środki pieniężne podlegają odprowadzeniu na rachunek pomocniczy państwowej jednostki budżetowej. Środki pieniężne przekazane na rachunek pomocniczy mogą być wykorzystane na dotychczasowe cele do dnia 31 grudnia 2008 r.
Ponadto, projekt ustawy zawiera przepisy zabezpieczające finansowanie zadań przejętych do realizacji przez jednostki budżetowe i motywujące do podejmowania tych zadań. Zgodnie z art. 7 tego projektu, w przypadku jednostek budżetowych wykonujących zadania dotychczas finansowane ze środków gromadzonych na rachunku dochodów własnych, mogą zostać zwiększone wydatki w skali odpowiadającej przyrostowi uzyskiwanych dochodów. W okresie przejściowym, w latach 2008-2010, na omawiane wydatki w budżecie państwa zostanie utworzona rezerwa celowa w wysokości odpowiadającej planowanemu wzrostowi dochodów.
Dodatkowo należy podkreślić, że jednym z głównych założeń reformy organizacji sektora finansów publicznych jest konsolidacja sektora finansów publicznych oraz wprowadzenie zmian w jego funkcjonowaniu. Rachunki dochodów własnych jednostek budżetowych zaczęły nabierać cech właściwych dla zlikwidowanych w 2005 roku środków specjalnych, co skutkuje brakiem uzasadnienia dalszego ich funkcjonowania i jest dodatkowym argumentem za likwidacją tej formy organizacyjno-prawnej. Pozostawienie możliwości gromadzenia dochodów własnych przez urzędy skarbowe stanowiłoby zasadnicze odstępstwo od zasady konsolidacji.Projekt ustawy o finansach publicznych przewiduje likwidację rachunku dochodów własnych jednostek budżetowych, natomiast środki finansowe dotychczas kierowane na te rachunki zostaną wprowadzone do systemu budżetowego.
Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej
Jerzy Grygierzec <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Od tego czasu jest "cisza". Obecnie w MF trwa kampania wyborcza i pewnie nikt nie ma głowy do tego by myśleć o jakimś tam wynagrodzeniu prowizyjnym dla grupy pracowników. Krótko mówiąc - nową władzę będzie trzeba cisnąć by "zdążyła" do 31.12.2007r. coś zrobić.
01 paź 2007, 15:22
Załóżmy , że nowa władza nie zdąży. Co wtedy będzie motywować poborców do ściągania należności ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
01 paź 2007, 16:29
tranqilo
Załóżmy, że nowa władza nie zdąży. Co wtedy będzie motywować poborców do ściągania należności ?
Pewnie spyta: No to jak? Pomożecie?! :unsure: Ciekawe: która to będzie władzia...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
01 paź 2007, 16:48
tranqilo
Załóżmy , że nowa władza nie zdąży. Co wtedy będzie motywować poborców do ściągania należności ?
System prowizyjny jest chyba najlepszym systemem motywującym... nie jestem egzecutorem, więc być może nie czuję dokładnie tematu, ale po co u licha likwidować działający mechanizm nie proponując NIC sensownego w zamian ?
Zdecydowanie przypomina to podcinanie gałęzi na której się siedzi, a w wersji lekko drastyczniejszej - <_<
____________________________________ always look on the bright side of life
01 paź 2007, 21:05
tranqilo
Odpowiedź jest prosta:
KODEKS ETYKI SŁUŻBY CYWILNEJ
nadany zarządzeniem Prezesa Rady Ministrów Nr 114 z dnia 11 października 2002 r. (M.P. z 2002 r. Nr 46, poz. 683)
§ 1. Władza państwowa jest władzą służebną w stosunku do praw obywateli i prawa w ogóle. Członek korpusu służby cywilnej traktuje pracę jako służbę publiczną, ma zawsze na względzie dobro Rzeczypospolitej Polskiej, jej ustrój demokratyczny oraz chroni uzasadnione interesy każdej osoby, a w szczególności: … 4) przedkłada dobro publiczne nad interesy własne i swojego środowiska. § 2. Członek korpusu służby cywilnej wykonuje obowiązki rzetelnie, a w szczególności: 1) pracuje sumiennie, dążąc do osiągnięcia najlepszych rezultatów swej pracy … … 7) jest lojalny wobec urzędu i zwierzchników, gotów do wykonywania służbowych poleceń…
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
01 paź 2007, 21:21
zielonka
<!--quoteo(post=16024:date=01. 10. 2007 g. 16:29:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 01. 10. 2007 g. 16:29) [snapback]16024[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Załóżmy , że nowa władza nie zdąży. Co wtedy będzie motywować poborców do ściągania należności ?
Odpowiedź jest prosta:
KODEKS ETYKI SŁUŻBY CYWILNEJ
nadany zarządzeniem Prezesa Rady Ministrów Nr 114 z dnia 11 października 2002 r. (M.P. z 2002 r. Nr 46, poz. 683)
§ 1. Władza państwowa jest władzą służebną w stosunku do praw obywateli i prawa w ogóle. Członek korpusu służby cywilnej traktuje pracę jako służbę publiczną, ma zawsze na względzie dobro Rzeczypospolitej Polskiej, jej ustrój demokratyczny oraz chroni uzasadnione interesy każdej osoby, a w szczególności: … 4) przedkłada dobro publiczne nad interesy własne i swojego środowiska. § 2. Członek korpusu służby cywilnej wykonuje obowiązki rzetelnie, a w szczególności: 1) pracuje sumiennie, dążąc do osiągnięcia najlepszych rezultatów swej pracy … … 7) jest lojalny wobec urzędu i zwierzchników, gotów do wykonywania służbowych poleceń…
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Zielonka :brawa: dzięki za przypomnienie i odnowę kręgosłupa moralnego - jutro zrzekam się dodatku kontrolerskiego...
____________________________________ always look on the bright side of life
01 paź 2007, 21:32
To będzie bardzo ciekawa sytuacja, żadnych zajęć, żadnych pobrań - raj podatkowy każdy płaci kiedy chce albo i nie płaci...
02 paź 2007, 13:15
washi
To będzie bardzo ciekawa sytuacja, żadnych zajęć, żadnych pobrań - raj podatkowy każdy płaci kiedy chce albo i nie płaci...
Dlaczego czas przyszły .Częściowo już to jest aktualne .Ile wasi poborcy dokonują zajęć zwózek ? O ile wasza egzekucja nie tylko z powodu p.o.NUS i "najlepszego od tysiąclecia zarządzania Państwem " mniej załatwia tytułów i pobiera więcej sztuk należności z symbolicznymi tylko kosztami egzekucyjnymi.Czy aktualnie dłużnik ponosi koszty delegowania egzekutora do niego , czy płaci za kilkakrotne telefony do niego w sprawie długu . A pytanie kluczowe która Partia ma pomysł jak poprawić sytuacje ?
____________________________________ jan
02 paź 2007, 20:55
Oczywiście JAN ma całkowitą rację, czas przyszły dlatego, że jeszcze trochę mobilizacji jest dla zobowiązanych zajęcia rachunków, nachodzenia poborców troche im przeszkadza, a jak nie będzie prowizji albo innej formy motywacji no to zobaczymy...