tez mam problem z właściwością miejscową i działam na zasadzie zdroworozsądkowej, jeżeli widzę ze adres korespondencyjny jest gdzieś w Polsce to tam kieruje tytuł - na odpowiedniego wójta burmistrza itd. Może być bowiem tak jak ktoś tu pisał, że gość ma u nas jedynie apartament który wynajmuje innym (miejscowość turystyczna) - więc majątku tu nie posiada żadnego poza tym apartamentem. Nie będę przecież szukać jego letników/zimowników żeby zając wierzytelności. nie ukrywam że dążę u siebie w gminie do zmiany deklaracji i uzupełnienie jej o adres zamieszkania.
ja w ogóle nie wypełniam rubryk 2,3 i 4 w TW nr sprawy mam wpisany w prawym górnym rogu TW ale tylko i wyłącznie dla swojej informacji. Przejrzałam kilka TW zwróconych przez US za podatek od nieruchomości i tez tam nic nie ma wpisanego
u mnie TW ma nr FN-ŚM-SW.14.3160.1.2014 - FN - to wydział finansowy który wystawia tytuł ŚM - śmieci SW.14 - wynika z jakichś przepisów ale nikt u mnie nie wie z jakich, po prostu tak to się robi od lat na wszystkich TW ;) 3160 - to numer wynikający z instrukcji kancelaryjnej obejmujący egzekucję prowadzona przez organ 1 - nr tytułu wykonawczego 2014- to chyba oczywiste
12 lut 2014, 08:56
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Ja mam nr GO- Gospodarka odpadami a nr z instrukcji to 3162. Teraz tak 82. Wójt podpisuje sie tak samo w 97. Wychodzi na to,ze Wójt kieruje tytuł wykonawczy do siebie samego . Wysyłam taki tytuł do zobowiązanego ale co dalej? Jak wiem,ze nie ma on żadnego dochodu, nic?
12 lut 2014, 11:20
eleta
tez mam problem z właściwością miejscową i działam na zasadzie zdroworozsądkowej, jeżeli widzę ze adres korespondencyjny jest gdzieś w Polsce to tam kieruje tytuł - na odpowiedniego wójta burmistrza itd. Może być bowiem tak jak ktoś tu pisał, że gość ma u nas jedynie apartament który wynajmuje innym (miejscowość turystyczna) - więc majątku tu nie posiada żadnego poza tym apartamentem. Nie będę przecież szukać jego letników/zimowników żeby zając wierzytelności. nie ukrywam że dążę u siebie w gminie do zmiany deklaracji i uzupełnienie jej o adres zamieszkania.
ja w ogóle nie wypełniam rubryk 2,3 i 4 w TW nr sprawy mam wpisany w prawym górnym rogu TW ale tylko i wyłącznie dla swojej informacji. Przejrzałam kilka TW zwróconych przez US za podatek od nieruchomości i tez tam nic nie ma wpisanego
u mnie TW ma nr FN-ŚM-SW.14.3160.1.2014 - FN - to wydział finansowy który wystawia tytuł ŚM - śmieci SW.14 - wynika z jakichś przepisów ale nikt u mnie nie wie z jakich, po prostu tak to się robi od lat na wszystkich TW ;) 3160 - to numer wynikający z instrukcji kancelaryjnej obejmujący egzekucję prowadzona przez organ 1 - nr tytułu wykonawczego 2014- to chyba oczywiste
U mnie tytuł ma taki numer np. SW- 10444(numer wymiarowy)/0003/2014 który ląduje w teczce z windykacją 3162 z windykacji jest zostawiona ewidencja (druga ewidencja trafia do drugiej teczki czyli 3160) następnie tytuł jest przekazany do komórki egzekucyjnej do realizacji do teczki FN.3160.2014 i tam już kolejno nadaje nr. spraw
Ostatnio edytowano 12 lut 2014, 12:08 przez ramzi84, łącznie edytowano 3 razy
12 lut 2014, 12:01
Miszka87
Ja mam nr GO- Gospodarka odpadami a nr z instrukcji to 3162. Teraz tak 82. Wójt podpisuje sie tak samo w 97. Wychodzi na to,ze Wójt kieruje tytuł wykonawczy do siebie samego . Wysyłam taki tytuł do zobowiązanego ale co dalej? Jak wiem,ze nie ma on żadnego dochodu, nic?
Nic w tym dziwnego. Ten sam organ bardzo często występuję w roli organu podatkowego i jednocześnie egzekucyjnego.
Idziesz w kierunku bezskuteczności. Skieruj wezewanie do zobowiązanego z art. 36, cos w stylu:
Burmstrz ... działając na podstawie art. 36 par. 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (j.t. Dz.U. z 2012 roku, poz.1015 z późn. zm.) w związku z prowadzonym postępowaniem egzekucyjnym wobec:
tutaj dane zobowiązanego
prosi o dostarczenie w terminie 7 dni od daty odbioru niniejszego wezwania informacji o:
1. aktualnym adresie i miejscu prowadzenia działalności (zamieszkania), 2. źródłach i wysokości dochodów (za ostatnie 6 miesięcy), 3. posiadanych wierzytelnościach, 4. posiadanych rachunkach bankowych, 5. nieruchomościach i majątku ruchomym.
Zgodnie z art. 168d par. 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji na osobę, która wbrew ciążącemu na niej obowiązkowi odmawia udzielenia informacji lub wyjaśnień niezbędnych do prowadzenia egzekucji albo udziela fałszywych informacji lub wyjaśnień, może być nałożona kara pieniężna do wysokości 3.800 zł.
Oczywiście dopasuj sobie treść zapytania. Dobrze byłoby spisać protokół o stanie majątkowym zobowiązanego w miejscu jego zamieszkania. I kieniecznie zapytania co CEPIK, US, ZUS, CIWK.
Prawdopodobne jest, że zobowiązany posiada majątek w postaci nieruchomości. Tak więc trzeba dążyć do zabezpieczenia zajegłości wpisem hipoteki przypusowej. Później umorzenie beskutek lub trzymać do przedawnienia.
12 lut 2014, 12:13
mam zbieg egzekucji z komornikiem sądowym. czy przekazanie akt do sądu żeby wyznaczył odpowiedni organ - art. 62 ustawy - robicie w formie postanowienia z pouczeniem o możliwości zaskarżenia czynności egzekucyjnych/ albo o zażaleniu na postanowienie ? czy po prostu tylko zwykle pismo z wnioskiem o wyznaczenie organu ? z samej ustawy nie wynika jaką to ma mieć formę, ale w komentarzu do art. 62 znalazłam jedno zdanie "W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej do tej samej rzeczy lub prawa majątkowego administracyjny organ egzekucyjny i komornik sądowy wstrzymują czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, dłużnika lub z urzędu i przekazują akta egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej sądowi rejonowemu, w którego okręgu wszczęto egzekucje, w celu rozstrzygnięcia, który organ egzekucyjny - sądowy czy administracyjny - ma dalej prowadzić obie egzekucje w trybie dla danego organu. Przekazanie akt egzekucji administracyjnej sądowi rejonowemu następuje na podstawie postanowienia organu egzekucyjnego i powinno być poprzedzone poinformowaniem organu egzekucji sądowej o zaistniałym zbiegu. Ich działanie w tym zakresie inicjować mogą strony postępowania egzekucyjnego." (Władysław Grześkiewicz Komentarz do art.62 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji 2010.12.01)
12 lut 2014, 14:36
Rozumiem, że zwykły zbieg do wierzytelności. A nie z tytułem wydanym w elektronicznym postępowaniu upominawczym.
Jeśli tak to zwykłym pismem a właściwie wnioskiem do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu. Powiadamiasz jednocześnie ( w rozdzielniku odpowiedniego komornika) to wystarczy.
Jeśli w piśmie z banku od razu masz wskazany zbieg egzekucji. Tzn. nie miałaś wcześniej potwierdzenia zajęcia bez zbiegu, to pewnym jest, że egzekucję pierwszy wszczął komornik. Dlatego kierujesz wniosek do sądu właściwego dla siedziby komornika. Proponuję od razu załączyć do wniosku potwierdzoną za zgodność z oryginałem kopię aktu mianowania na stanowisko osoby podpisującej się na takim wniosku (burmistrz ?). Sądy nagminnie wzywają o takie rzeczy.
Ja otrzymasz postanowienie sądu napiszę co dalej.
12 lut 2014, 14:50
Takie coś co podałeś mam wysłać do US? Czy też do zobowiązanego? Na razie wysyłam tytuł wykonawcze. Jak mi przyjdzie delikwent i powie ,ze chce zapłacić jakie koszta mam mu naliczyć?
12 lut 2014, 15:10
preston
Rozumiem, że zwykły zbieg do wierzytelności. A nie z tytułem wydanym w elektronicznym postępowaniu upominawczym.
Jeśli tak to zwykłym pismem a właściwie wnioskiem do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu. Powiadamiasz jednocześnie ( w rozdzielniku odpowiedniego komornika) to wystarczy.
Jeśli w piśmie z banku od razu masz wskazany zbieg egzekucji. Tzn. nie miałaś wcześniej potwierdzenia zajęcia bez zbiegu, to pewnym jest, że egzekucję pierwszy wszczął komornik. Dlatego kierujesz wniosek do sądu właściwego dla siedziby komornika. Proponuję od razu załączyć do wniosku potwierdzoną za zgodność z oryginałem kopię aktu mianowania na stanowisko osoby podpisującej się na takim wniosku (burmistrz ?). Sądy nagminnie wzywają o takie rzeczy.
Ja otrzymasz postanowienie sądu napiszę co dalej.
info dostałam od banku, wcześniej jedynie przypuszczałam że będzie zbieg - wiesz mała miejscowość wszyscy się znają i tak jest tam info że komornik był pierwszy . dzieki
12 lut 2014, 15:16
Jeśli chodzi Ci o pismo z 36, to oczywiście jest to WEZWANIE do zobowiązanego. Wysyłasz je łącznie z odpisem tytułu.
Może być coś takiego:
Burmistrz ... przesyła odpis tytułu wykonawczego i informuje, że wszczęto na tej podstawie egzekucję administracyjną. Należność powiększoną o opłatę manipulacyjną stanowiącą 1% egzekwowanej zaległości (z tym, że nie mniej niż 1,40zł od jednego tytułu) należy wpłacić w terminie 7 dni na rachunek bankowy w nazwa banku i numer rachunku organu egzekucyjnego
Brak reakcji z Pana/i strony może spowodować dodatkowe koszty egzekucyjne i uciążliwości związane z zastosowaniem środków egzekucyjnych (zajęciem wynagrodzenia, ruchomości, rachunków), a nawet zarządzeniem przymusowego otwarcia lokalu.
W przypadku braku wpłaty Burmistrz ......działając na podstawie art. 36 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (j.t. Dz.U. z 2012 roku, poz.1015 z późn. zm.) wzywa w terminie 7 dni od odbioru niniejszego wezwania o udzielenie informacji i wyjaśnień w przedmiocie: - źródeł dochodów i utrzymania, - posiadanego majątku ruchomego, - posiadanych rachunkach bankowych, - posiadanych innych wierzytelnościach, - przysługujących prawach majątkowych, - posiadanych nieruchomościach, - adresu pobytu oraz danych kontaktowych (np. telefon, e-mail), - innych istotnych informacji o stanie majątkowym i swojej sytuacji życiowej.
Zgodnie z art. 168d. § 1 w/w ustawy "Na osobę, która wbrew ciążącemu na niej obowiązkowi odmawia udzielenia organowi egzekucyjnemu informacji lub wyjaśnień niezbędnych do prowadzenia egzekucji albo udziela fałszywych informacji lub wyjaśnień, może być nałożona kara pieniężna do wysokości 3.800 zł."
W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt tel. ...
12 lut 2014, 15:17
MISZKA na szkoleniu podali mi taki który śle do US i do ZUS - jeżeli ktoś go uzupełni o dodatkowe info to super
Działając w imieniu Burmistrza ..., w związku z egzekucją administracyjną prowadzoną na podstawie tytułu wykonawczego nr ... przeciwko: ...
US : na podstawie przepisu art. 36 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, wnoszę o udzielenie informacji o numerach rachunków bankowych posiadanych przez zobowiązanego, płatnikach zaliczek na podatek dochodowy, ewentualnych nadpłatach z tytułu należności podatkowych.
ZUS: na podstawie przepisu art. 36 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, wnoszę o udzielenie informacji o posiadanych przez zobowiązaną uprawnieniach z tytułu ubezpieczenia społecznego (renta, emerytura itd.), płatnikach składek na ubezpieczenie zdrowotne
Stosownie do art. 36 § 1a ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, udzielenie informacji jest bezpłatne.
12 lut 2014, 15:19
dodaj jeszcze do ZUS: rachunkach bankowych z których dokonywano wpłat składek
12 lut 2014, 15:24
Miszka87
Na razie wysyłam tytuł wykonawcze. Jak mi przyjdzie delikwent i powie ,ze chce zapłacić jakie koszta mam mu naliczyć?
Czyli pojawi się po wszczęciu postępowania. Jeśli poszedł sam tytuł lub z wezwaniem, pismem, w każdym razie bez czynności należna jest tylko opłata manipulacyjne i koszty korespondencji (jeśli decydujecie się jes zaliczać do wydatków). Jeśli postępowanie nie jest wszczęte to koszty nie są należne, nawet manipulacja. Można oczywiście doręczyć zobowiązanemu odpis tytułu i jednocześnie naliczyć manipulację i kazać mu zapłacić (przelew, kasa urzędu). Co zrobicie? Ja staram się nie naliczać zbędnych kosztów na siłę. Wasza decyzja.
Jeszcze odnośnie zbiegu egzekucji. Trzeba bezwzględnie wydać postanowienie o zawieszeniu postępowania z art. 56 par. 1 pkt 5. Doręczyć je wierzycielowi, zobowiązanemu. O przesłaniu akt postępowania do sądu nie trzeba już powiadamiać zobowiązanego.
I moje pytanie. Czy pracownicy komórek egzekucyjnych tworzonych przez gminy otrzymują za swoją pracę dodatkowe wynagrodzenie prowizyjne? Tylko szczerze proszę . Wystarczy tak lub nie. Bo powiem tylko, że to ma zasadniczy wpływ na sposób prowadzenia egzekucji.
12 lut 2014, 21:14
jest jakaś interpretacja Ministra Środowiska która mówi ze jesteśmy pracownikami samorządowymi i należy nam sie wynagrodzenie zgodnie z ustawą o pracownikach samorządowych i nie można dawać prowizji.
"Do pracowników organów jednostek samorządu terytorialnego wykonujących czynności egzekucyjne nie będą miały zastosowania przepisy rozporządzenia prezesa Rady Ministrów z dnia 25 kwietnia 2007 r. w sprawie uprawnień szczególnych przysługujących niektórym kategoriom członków korpusu służby cywilnej (Dz. U. Nr 76, poz. 506, z późn. zm.). Rozporządzenie to reguluje bowiem zasady wynagradzania członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w komórce egzekucyjnej urzędu skarbowego na stanowisku komornika skarbowego, poborcy skarbowego, starszego poborcy skarbowego, referenta, starszego referenta, inspektora i starszego inspektora za osobiste wykonanie czynności w zakresie egzekucji administracyjnej należności pieniężnych. Wydaje się zatem, że osoby te powinny być wynagradzane na zasadach określonych dla pracowników samorządowych."
13 lut 2014, 08:18
eleta
MISZKA na szkoleniu podali mi taki który śle do US i do ZUS - jeżeli ktoś go uzupełni o dodatkowe info to super
Działając w imieniu Burmistrza ..., w związku z egzekucją administracyjną prowadzoną na podstawie tytułu wykonawczego nr ... przeciwko: ...
US : na podstawie przepisu art. 36 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, wnoszę o udzielenie informacji o numerach rachunków bankowych posiadanych przez zobowiązanego, płatnikach zaliczek na podatek dochodowy, ewentualnych nadpłatach z tytułu należności podatkowych.
ZUS: na podstawie przepisu art. 36 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, wnoszę o udzielenie informacji o posiadanych przez zobowiązaną uprawnieniach z tytułu ubezpieczenia społecznego (renta, emerytura itd.), płatnikach składek na ubezpieczenie zdrowotne
Stosownie do art. 36 § 1a ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, udzielenie informacji jest bezpłatne.
ja piszę do US o wskazanie:
majątek ruchomy, z tytułu wynagrodzenia za pracę, rachunek bankowy, papierów wartościowych zapisanych na rachunku papierów wartościowych, papierów wartościowych niezapisanych na rachunku papierów wartościowych, autorskie prawa majątkowe i prawa pokrewne oraz prawa własności przemysłowej, udziały w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, innych praw majątkowych,
i do ZUS o wskazanie:
płatnika składek na ubezpieczenia społeczne, czy jest świadczeniobiorcą ZUS lub innego organu emerytalno - rentowego,