mam pytanie dotyczące księgowania wpłat ludek po doręczonym upomnieniu na kwotę 50,00 zł + 11,60 koszty wpłaca 70,00 zł i pisze opłata za wywóz odpadów. Czy w takiej sytuacji zaliczacie również na koszty upomnienia. Przepis przepisem a życie życiem.
ja zaliczam na koszty up.
13 maja 2014, 07:39
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
mera
ewi889
jeszcze jedna sprawa mnie gryzie. Nie mam programu do egzekucji wszystko ręcznie, zestawienia, różne inf w exelu i jeżeli zobowiązany miał dwa tyt. podpinałam je pod jeden nr sprawy (na zajęciach dwa tytuły). Nie wiem czy prawidłowo. Pytanie czy każdy tytuł musi mieć osobny nr sprawy? a potem wertować, szukać tych tytułów żeby wpisać na jedno zajęcie? Jeżeli nie to czy dopuszczalne jest podpięcie tytułu pod otwartą sprawę, gdzie jest tylko tyt. wyk. i wezwanie do zobow. z art 36?
mera
Tu Ci nie pomogę. Myślę, że to kwestia wewnętrznej organizacji pracy, tzn. jakim sprawom nadajesz nr inny, niż na tytule wykonawczym.
Opiszę to na przykładzie być może ktoś ma taką sytuację. Mam nr tyt. wyk. (które nadałam jako wierzyciel) GO.3160.1.25.2014 i GO.3160.1.41.2014 (oba Pana X). Zaczynam egzekucję, zakładam Panu X teczkę" GO.3160.2.1.2014 i pod ten numer wkładam tytuły i dalsze pisma z tym samym numerem (wezwania z art. 36, pisma do US itp, zajęcia). I teraz pytanie czy prawidłowo, że dwa tytuły pod jeden nr hmm sprawy i jeśli tak to czy dopuszczalne jest podczepienie kolejnego tytułu pod ten nr jeżeli nie wyegzekwowano jeszcze nic lub część. Nie wiem czy dobrze robię, jak nie to się wkopałam z tym..
13 maja 2014, 07:54
Witam.Co robicie jeśli macie tylko jedno konto bankowe na wpłaty za śmieci i egzekucję gdy np. dłużnik po otrzymaniu odpisu TW przed dokonaniem zajęciem wpłaci należność główną. Do zapłaty pozostają Kup i opłata manipulacyjna? Potrącacie najpierw koszty i opłatę czy dajecie to na należność główną a koszty dochodzicie w dalszej egzekucji? Pomóżcie bo ja juz sama nie wiem jak takie wpłaty zaliczać.
13 maja 2014, 07:57
Jeśli nastąpi zbieg egzekucji na rachunku bankowym, to czy mogę dalej swobodnie prowadzić egzekucję np. z wynagrodzenia za pracę?
13 maja 2014, 08:05
liliana80
Witam.Co robicie jeśli macie tylko jedno konto bankowe na wpłaty za śmieci i egzekucję gdy np. dłużnik po otrzymaniu odpisu TW przed dokonaniem zajęciem wpłaci należność główną. Do zapłaty pozostają Kup i opłata manipulacyjna? Potrącacie najpierw koszty i opłatę czy dajecie to na należność główną a koszty dochodzicie w dalszej egzekucji? Pomóżcie bo ja juz sama nie wiem jak takie wpłaty zaliczać.
też mam jedno konto, ja bym w takim przypadku dała najpierw na koszty egz. i koszty up. potem należność. Wysyłając odpis tytułu dołączałam pismo z wezwaniem z art. 36 i wyszczególnionymi kosztami tzn należność główna:........ odsetki na dzień xx.xx.xxxx: .... (jeżeli przekroczyły 8.70) koszty upomnienia:....... koszty egz:....... (na tym etapie była opłata manipulacyjna, jeżeli odpis tyt. był razem z zajęciem tego pisma z wyszczególnieniem nie wysyłałam). RAZEM:.............
Większości jak się dokładnie nie wskaże ile mają zapłacić to później można zobaczyć przeróżne kwoty na wyciągu
13 maja 2014, 08:18
auto
co zrobić jak wysłałem zajęcie do pracodawcy, on odebrał i żadnej reakcji, wysłałem ponaglenie dłużnikowi zajętej wierzytelności i informacja o karach itp. ale to wróciło do mnie nieodebrane. co zrobić w takiej sytuacji, czy można przekierować egzekucję na inny środek i liczyć, że koszty egzekucyjne są należne (chodzi mi o kwotę 6,80 zł art. 64 $ 5
Zakładaj że są należne, najwyżej jeżeli nie będą zaksięgujesz na inny miesiąc i wydasz postanowienie o zaliczeniu wpłaty.
ewi889
Opiszę to na przykładzie być może ktoś ma taką sytuację. Mam nr tyt. wyk. (które nadałam jako wierzyciel) GO.3160.1.25.2014 i GO.3160.1.41.2014 (oba Pana X). Zaczynam egzekucję, zakładam Panu X teczkę" GO.3160.2.1.2014 i pod ten numer wkładam tytuły i dalsze pisma z tym samym numerem (wezwania z art. 36, pisma do US itp, zajęcia). I teraz pytanie czy prawidłowo, że dwa tytuły pod jeden nr hmm sprawy i jeśli tak to czy dopuszczalne jest podczepienie kolejnego tytułu pod ten nr jeżeli nie wyegzekwowano jeszcze nic lub część. Nie wiem czy dobrze robię, jak nie to się wkopałam z tym..
Jeżeli działasz jako wierzyciel i organ egzekucyjny to nie masz potrzeby nazywania inaczej nr tytułów. Ja nie zakładam teczek dla spraw w toku. Teczki mają tylko sprawy zakończone i sprawy które są przekazane do egzekucji w US i do komorników. Wygląda to tak że każdy kowalski ma założoną teczkę i do tej samej teczki dopinam kolejne wyegzekwowane tytuły, a nr każdego załatwionego tytułu dopisuje na teczce.
liliana80
Wysyłamy zobowiązanemu pismo z opóźnieniem 4-5 dni żeby mieć pewność że zajęcie trafiło już do banku. Pierwsze pytanie na jakie konto wpłacił? Jeżeli na wierzyciela to zaliczasz mu tak jak wpłaca, czyli bez kup i opłaty manipulacyjnej i wystawiasz zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia do banku.
13 maja 2014, 08:42
liliana80
Swoją drogą mając tylko jedno konto na prawdę trzeba się dobrze przyglądać co jak i gdzie. W takim przypadku jeżeli wysłałaś zajęcia oba na raz to nie zaliczał bym na zajęcie rachunku bankowego (korespondencja idzie praktycznie tydzień) tylko na opłatę manipulacyjną i uchylił zajęcie w banku. Do tego rozważył bym założenie konta bankowego.
belpru
Jeśli nastąpi zbieg egzekucji na rachunku bankowym, to czy mogę dalej swobodnie prowadzić egzekucję np. z wynagrodzenia za pracę?
Z kim masz zbieg? Pewnie wynagrodzenie też jest już zajęte
13 maja 2014, 08:45
qubap
liliana80
Swoją drogą mając tylko jedno konto na prawdę trzeba się dobrze przyglądać co jak i gdzie. W takim przypadku jeżeli wysłałaś zajęcia oba na raz to nie zaliczał bym na zajęcie rachunku bankowego (korespondencja idzie praktycznie tydzień) tylko na opłatę manipulacyjną i uchylił zajęcie w banku. Do tego rozważył bym założenie konta bankowego.
belpru
z komornikiem sądowym, pracodawca przekazał mi środki a ja nie mam gdzie odnotować bo tytuł z aktami w sądzie na zbiegu...
13 maja 2014, 10:14
qubap
belpru
z komornikiem sądowym, pracodawca przekazał mi środki a ja nie mam gdzie odnotować bo tytuł z aktami w sądzie na zbiegu...
Dziwne że wynagrodzenie nie jest zajęte. Ja bym napisał pismo do Sądu o zwrot akt i umorzenie postępowania w sprawie zbiegu (do wiadomości komornikowi) w związku z zapłatą należności.
13 maja 2014, 11:03
wysłałam zawiadomienie do banku o zajęciu konta dłużnika w lutym br. (bzwbk- centrala). do dzisiaj nie mam żadnej odpowiedzi. Czy w związku z tym uważam że zajęcie jest skuteczne? inne banki mi zazwyczaj piszą jak ktoś nie ma konta a bzwbk milczy. teraz się dowiedziałam że mój zobowiązany prawdopodobnie nie ma tam konta, co robić? pisać do banku czy uznali zajęcie? czy uznać zajęcie za skuteczne i czekać na pieniądze?
13 maja 2014, 11:24
reniak
wysłałam zawiadomienie do banku o zajęciu konta dłużnika w lutym br. (bzwbk- centrala). do dzisiaj nie mam żadnej odpowiedzi. Czy w związku z tym uważam że zajęcie jest skuteczne? inne banki mi zazwyczaj piszą jak ktoś nie ma konta a bzwbk milczy. :( teraz się dowiedziałam że mój zobowiązany prawdopodobnie nie ma tam konta, co robić? pisać do banku czy uznali zajęcie? czy uznać zajęcie za skuteczne i czekać na pieniądze?
BZWBK wychodzi z założenia że nie musi Ci odpowiadać jeżeli zobowiązany nie ma rachunku bankowego. Na dwa ponaglenia odpowiedzieli właśnie takim tonem. Nie chciało mi się odpisywać że to jest przeszkoda w wypłacie skoro nie ma rachunku bankowego jak już dostałem odpowiedź. Nie pisz czy uznali tylko napisz ponaglenie, przypomnij o 168e i napisz na zaś otrzymanej odpowiedzi że brak rachunku jest przeszkodą w wypłacie należności a zgodnie z art. 80 §1 w terminie 7 dni powinna być odpowiedź na ten temat. Z reguły nikt nie odpowiada w tym terminie
13 maja 2014, 11:44
qubap
Dziwne że wynagrodzenie nie jest zajęte. Ja bym napisał pismo do Sądu o zwrot akt i umorzenie postępowania w sprawie zbiegu (do wiadomości komornikowi) w związku z zapłatą należności.
dokładnie tak zrobię. thx
13 maja 2014, 11:45
qubap dzięki za odpowiedź. Podłamałam się trochę, mam zrobionych bardzo dużo zajęć w bankach i z tego wynika że one mogą być nieskuteczne, ja tymczasem czekam na kasę . Ciekawe skąd mamy wiedzieć że ktoś już nie ma rachunku, skoro banki nie raczą o tym pisać.
13 maja 2014, 11:52
reniak
qubap dzięki za odpowiedź. Podłamałam się trochę, mam zrobionych bardzo dużo zajęć w bankach i z tego wynika że one mogą być nieskuteczne, ja tymczasem czekam na kasę :zly1: . Ciekawe skąd mamy wiedzieć że ktoś już nie ma rachunku, skoro banki nie raczą o tym pisać.
Na razie pisałem tylko do - Banku Spółdzielczego u mnie - BGŻ SA - Pekao S.A. - PKO BP - Bank Pocztowy - BZWBK - Getin Nobile bo nie wiem czy egzekucja zostanie czy nie a to wiązać się ma z uruchomieniem OGNIVA. Z tych banków tylko BZWBK jest takie dziwne, PKO BP przysyła po 3 pisma: że ma konto ale nie ma środków, że jest zbieg, że wypowiedzieli umowę, Getin przysyła po 3 takie same odpowiedzi, a spółdzielczy chciał wiedzieć jaka jest podstawa do bycia organem egzekucyjnym ale tylko w przypadku zapytań o konto. Jak było zajęcie to nie było problemu
Jak ktoś płacił przelewem bankowym a teraz przestał to numer konta jest. Wystarczy zguglować "jaki bank" wpisać numer konta i już wiadomo gdzie.