Teraz jest 11 wrz 2025, 01:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
witam

właśnie sporządzam pierwsze  w swoim życiu zajęcie rach. bankowego i mam wątpliwości

1)oznaczenie organu egzekucyjnego - Burmistrz miasta i Gminy...
2) nazwa i adres banku lub jego oddział - Bank Spółdzielczy...
3) imię i nazwisko lub nazwa oraz adres adresata będącego bankiem lub zobowiązanym - i co tu wpisujemy?

jak robicie jeżeli macie dwa tytuły na jednego zobowiązanego - dwa osobne zajęcia do banku czy na jednym i sumujecie koszty
dziękuję z góry za pomoc

12 maja 2014, 09:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
qubap                    

qubap                    

Kalkulatorów podatkowych masa w necie. Z gofinu jest całkiem dobry :)
A na piechotkę to: (37,30 * ilość dni od dnia terminu płatności do dnia zapłaty * 10%)/365dni = kwota odsetek

no dobra ale ja chce rozdzielić na nal. gł i odsetki. a jak oblicze odsetki w kalkulatorze to będę musiała je do tego dodac.
odjąć od należności głównej.

przy małych należnościach ok . ale przy większych nie wyjdzie.37,30-np. 3,30= 34 a od tej kwoty odsetki inne... zgłupiałam

12 maja 2014, 09:58
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
werka90                    

werka90                    

no dobra ale ja chce rozdzielić na nal. gł i odsetki. a jak oblicze odsetki w kalkulatorze to będę musiała je do tego dodac.
odjąć od należności głównej.

przy małych należnościach ok . ale przy większych nie wyjdzie.37,30-np. 3,30= 34 a od tej kwoty odsetki inne... zgłupiałam

Wzór wynika z rozporządzenia w sprawie naliczania odsetek za zwłokę oraz opłaty prolongacyjnej, a także zakresu informacji ...

Załóżmy że zadłużenia jest 100zł. Odsetki liczymy od początku (bez progu). Wpłata częściowa w wysokości 37,30zł.
Termin płatności 2013-12-31, termin zapłaty 2014-05-12 - 132 dni zwłoki
(100*132*10%)/365= 3,62 - takie odsetki by były jeżeli wpłata wynosiła by 103,62
(37,30/(100+3,62))*3,62 = 1,30 - proporcjonalne rozliczenie odsetek od wpłaty częściowej
Czyli na należność główną idzie (37,3-1,30) 36,00 a na odsetki 1,30.

12 maja 2014, 10:13
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
anulka102                    

witam

właśnie sporządzam pierwsze  w swoim życiu zajęcie rach. bankowego i mam wątpliwości

1)oznaczenie organu egzekucyjnego - Burmistrz miasta i Gminy ...
2) nazwa i adres banku lub jego oddział - Bank Spółdzielczy...
3) imię i nazwisko lub nazwa oraz adres adresata będącego bankiem lub zobowiązanym - i co tu wpisujemy?

jak robicie jeżeli macie dwa tytuły na jednego zobowiązanego - dwa osobne zajęcia do banku czy na jednym i sumujecie koszty
dziękuję z góry za pomoc

1. Tak, Twój organ egzekucyjny,
2. Tam gdzie zobowiązany ma rachunek bankowy, swój egzekucyjny masz na dole strony,
3. To jest okienko adresowe, więc na dwóch wpisujesz zobowiązanego i jeden wysyłasz, drugi zostaje w aktach, a na trzecim wpisujesz nazwę i adres banku do którego wysyłasz zajęcie.
Jeżeli masz dwa tytuły możesz je zbić a możesz wysłać osobno wg informacji zamieszczonych pod słowem UWAGA na zawiadomieniu.

12 maja 2014, 10:47
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
qubap                    

Ja mam pytanie odnośnie zasadności odsetek w postępowaniu egzekucyjnym. Czytam tu i tam że ordynacja podatkowa nie dotyczy postępowania egzekucyjnego ale miałem przyjemność oglądać tytuły i zajęcia z US ws. opłaty za abonament RTV. Na wszystkim policzone były odsetki ale pobrane przez US były tylko odsetki wymagalne powyżej progu. Jak zatem ma się jedno do drugiego? Pobierać w końcu te odsetki w postępowaniu egzekucyjnym czy nie :)
Preston wiem że siedzisz w mandatach ale może masz jakąś możliwość podejrzenia co robi koleżanka :)

to chyba odpowiedź na moje pytanie - Orzeczenie NSA
Trochę inna sprawa ale odsetki takie same.
W sentencji orzeczenia napisano:

Przedmiotem prowadzonego postępowania egzekucyjnego były należności wraz z odsetkami z tytułu zaległych składek na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych, Narodowy Fundusz Zdrowia, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, które to należności objęte są regulacjami ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Ponieważ przepisy ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji nie regulują sposobu zaokrąglania odsetek za zwłokę w zawiadomieniu o zajęciu prawa majątkowego, prawidłowo organy egzekucyjne, zgodnie z dyspozycją art. 23 ust. 1 u.s.u.s. powołały się w tym względzie na art. 63 § 1 o.p., zgodnie z którym kwotę odsetek zaokrągla się do pełnych złotych.

Zatem jeżeli opłata za śmieci uregulowana w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach odwołuje się do ordynacji podatkowej w art. 6q, również jak w powyższym wyroku przyjął bym sposób zaokrąglania na zawiadomieniu o zajęciu zgodnie z art. 63 §1 o.p. i nie pobierał odsetek poniżej progu.

12 maja 2014, 11:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
QUBAP a jak robiłeś do tej pory? u nas przyjęliśmy że będziemy jednak naliczać odsetki nie uwzględniając progu, czyli zawsze. Ja zaokrąglam je do dziesiątek groszy na zajęciach, widziałam, ze robią tak tez urzędy skarbowe. Teraz jednak zastanawiamy się nad zmianą podejścia. Tylko szczerze mówiąc sama się zastanawiam, które podejście jest bardziej "prawidłowe"

12 maja 2014, 12:19
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Estera17                    

QUBAP a jak robiłeś do tej pory? u nas przyjęliśmy że będziemy jednak naliczać odsetki nie uwzględniając progu, czyli zawsze. Ja zaokrąglam je do dziesiątek groszy na zajęciach, widziałam, ze robią tak tez urzędy skarbowe. Teraz jednak zastanawiamy się nad zmianą podejścia. Tylko szczerze mówiąc sama się zastanawiam, które podejście jest bardziej "prawidłowe"

Nie pobierałem nigdy, tym bardziej że mój US też nie pobierał odsetek niewymagalnych. Wykazywał je na zajęciach ale przy wpłacie ich nie uwzględniał. Uwzględniał odsetki powyżej progu do dziesiątek.
Mam zamiar trzymać się orzeczenia NSA chyba że ktoś mnie przekona że powinno być inaczej.

12 maja 2014, 12:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Nie uwzględniał czyli zwracał?

12 maja 2014, 12:54
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Estera17                    

Nie uwzględniał czyli zwracał?

Dokładnie tak

12 maja 2014, 13:08
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
ewi889                    

jeszcze jedna sprawa mnie gryzie. Nie mam programu do egzekucji wszystko ręcznie, zestawienia, różne inf w exelu i jeżeli zobowiązany miał dwa tyt. podpinałam je pod jeden nr sprawy (na zajęciach dwa tytuły). Nie wiem czy prawidłowo. Pytanie czy każdy tytuł musi mieć osobny nr sprawy? a potem wertować, szukać tych tytułów żeby wpisać na jedno zajęcie?
Jeżeli nie to czy dopuszczalne jest podpięcie tytułu pod otwartą sprawę, gdzie jest tylko tyt. wyk. i wezwanie do zobow. z art 36?

Tu Ci nie pomogę. Myślę, że to kwestia wewnętrznej organizacji pracy, tzn. jakim sprawom nadajesz nr inny, niż na tytule wykonawczym.

ona88                    

jeżeli działam zarówno jako wierzyciel i organ egz muszę pisać do siebie takie wycofanie? jak tak to musi mieć to jakąś określoną formę czy zwykłe pismo z inf.? czy wystarczy, że wpiszę zmiany w tytule w części J?

Moim zdaniem wystarczy, jak odnotujesz zmianę w tytule wykonawczym i podpiszesz się.
Chyba że musisz wydać postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego, ale to już inna sprawa.

12 maja 2014, 16:27
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

Estera17                    

Nie pobierałem nigdy, tym bardziej że mój US też nie pobierał odsetek niewymagalnych. Wykazywał je na zajęciach ale przy wpłacie ich nie uwzględniał. Uwzględniał odsetki powyżej progu do dziesiątek.
Mam zamiar trzymać się orzeczenia NSA chyba że ktoś mnie przekona że powinno być inaczej.

Nie chcę Cię przekonywać, przedstawię tylko mój punkt widzenia;)
Przeczytałam ten wyrok i moim zdaniem odnosi się tylko i wyłącznie do zaokrąglania odsetek na zawiadomieniu.  Nic nie ma o zaokrąglaniu w trakcie realizacji. I tu "kłania się" art. 27a § 4 u.p.e.a.
Poza tym według mnie jest pewną niekonsekwencją stosowanie do odsetek raz OP, innym razem u.p.e.a., czyli: do wysokości odsetek (progu) - OP, do zaokrągleń - u.p.e.a.
Niestety, przepisy w tej materii nie są spójne.
Postępowanie egzekucyjne jest postępowaniem odrębnym od innych, u.p.e.a. odsyła jedynie do k.p.a., nie ma więc podstaw do stosowania w postępowaniu egzekucyjnym przepisów ordynacji podatkowej

12 maja 2014, 17:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
a co w przypadku gdy wysłalismy do banku zawiadomienie o zajeciu rachunku bankowego a bank odpowiada nam, iż nie prowadzi rachunku bankowego danego dłużnika? piszecie jakieś pismo do banku i dłuznika? uchylenie zajęcia?

12 maja 2014, 18:26
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

qubap                    

Nie chcę Cię przekonywać, przedstawię tylko mój punkt widzenia;)
Przeczytałam ten wyrok i moim zdaniem odnosi się tylko i wyłącznie do zaokrąglania odsetek na zawiadomieniu.  Nic nie ma o zaokrąglaniu w trakcie realizacji. I tu "kłania się" art. 27a § 4 u.p.e.a.
Poza tym według mnie jest pewną niekonsekwencją stosowanie do odsetek raz OP, innym razem u.p.e.a., czyli: do wysokości odsetek (progu) - OP, do zaokrągleń - u.p.e.a.
Niestety, przepisy w tej materii nie są spójne.
Postępowanie egzekucyjne jest postępowaniem odrębnym od innych, u.p.e.a. odsyła jedynie do k.p.a., nie ma więc podstaw do stosowania w postępowaniu egzekucyjnym przepisów ordynacji podatkowej

W orzeczeniu również zawarty jest fakt niespójności przepisów i niekonsekwencji ustawodawcy ale mając na uwadze podobieństwo sytuacji, jeżeli w tym wypadku NSA odwołuje się do przepisów ordynacji podatkowej i uważa to za słuszne to również uwzględniony musi zostać próg naliczania odsetek.

Kamiss2010                    

a co w przypadku gdy wysłalismy do banku zawiadomienie o zajeciu rachunku bankowego a bank odpowiada nam, iż nie prowadzi rachunku bankowego danego dłużnika? piszecie jakieś pismo do banku i dłuznika? uchylenie zajęcia?

A co chcesz uchylić? Żeby uchylić najpierw musi być skuteczne.

13 maja 2014, 06:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
mam pytanie dotyczące księgowania wpłat
ludek po doręczonym upomnieniu na kwotę 50,00 zł + 11,60 koszty wpłaca 70,00 zł i pisze opłata za wywóz odpadów. Czy w takiej sytuacji zaliczacie również na koszty upomnienia. Przepis przepisem a życie życiem.

i jeszcze jedno jak można
co zrobić jak wysłałem zajęcie do pracodawcy, on odebrał i żadnej reakcji, wysłałem ponaglenie dłużnikowi zajętej wierzytelności i informacja o karach itp. ale to wróciło do mnie nieodebrane. co zrobić w takiej sytuacji, czy można przekierować egzekucję na inny środek i liczyć, że koszty egzekucyjne są należne (chodzi mi o kwotę 6,80 zł art. 64 $ 5

13 maja 2014, 07:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 379  Następna strona