Teraz jest 06 wrz 2025, 23:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 80  Następna strona
Co z prowizjami? 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA31 sty 2011, 15:33

POSTY        17
Post Re: Co z prowizjami?
A ja mam pytanie do rpwizji ale starej! Jestem nowym pracownikiem egzekucji na stanowisku referenta i mimo że w rozporzadzeniu jest wyrażnie napisane ze nalezy się prowizja 1,85% ściągniętych od zobowiązanego kwot należności pieniężnych itd. to u nas prowizje rozlicza się tylko od kwot uzyskanych od dłużników zajętych wierzytelności. Czy ktoś coś wie na ten temat bo w pracy wszyscy umywają ręce mówiąc - tak jest i już.

18 wrz 2013, 11:55
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
esstera                    

A ja mam pytanie do rpwizji ale starej! Jestem nowym pracownikiem egzekucji na stanowisku referenta i mimo że w rozporzadzeniu jest wyrażnie napisane ze nalezy się prowizja 1,85% ściągniętych od zobowiązanego kwot należności pieniężnych itd. to u nas prowizje rozlicza się tylko od kwot uzyskanych od dłużników zajętych wierzytelności. Czy ktoś coś wie na ten temat bo w pracy wszyscy umywają ręce mówiąc - tak jest i już.

Należy się 1,85% ściągnietych od zobowiązanego (...) w wyniku zastosowania egzekucji z wynagrodzenia, (...). Czyli ściągasz od zobowiązanego (bo to są jego należności) ale w drodze egzekucji prawa majątkowego za pośrednictwem pracodawcy, banku itd - krótko mówiąc od dłużnika zajętej wierzytelności. Jeżeli zobowiązany wpłaca sam to jest to wpłata - być może w następstwie - zastosowania środka ale nie w "wyniku zastosowanego środka". Prowizja 1,85 należy się zatem od kwoty pozyskanej egzekucyjnie a więc przedkazanej przez dłużnika zajętej wierzytelności.

18 wrz 2013, 14:30
Zaawansowany

REJESTRACJA19 kwi 2011, 22:09

POSTY        50
Komornikus                    

esstera                    

Należy się 1,85% ściągnietych od zobowiązanego (...) w wyniku zastosowania egzekucji z wynagrodzenia, (...). Czyli ściągasz od zobowiązanego (bo to są jego należności) ale w drodze egzekucji prawa majątkowego za pośrednictwem pracodawcy, banku itd - krótko mówiąc od dłużnika zajętej wierzytelności. Jeżeli zobowiązany wpłaca sam to jest to wpłata - być może w następstwie - zastosowania środka ale nie w "wyniku zastosowanego środka". Prowizja 1,85 należy się zatem od kwoty pozyskanej egzekucyjnie a więc przedkazanej przez dłużnika zajętej wierzytelności.

Synonimy frazy w wyniku:

Grupa 1 •w konsekwencji
•w następstwie
•w rezultacie
•w toku
http://www.synonimy.proffnet.com/w_wyniku.html

Co ta za filozofia...  Przepis jest przecież jasny... tylko wiadomo o co chodzi... Każdy Sąd by uznał taką prowizję...

Hejka

18 wrz 2013, 17:41
Amator

POSTY        17
:) czyli mam rozumieć że co urząd to inaczej?

19 wrz 2013, 06:43
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 gru 2009, 11:41

POSTY        28
No jak w każdym urzędzie tak samo przecież egapoltax nalicza prowizję prawidłowo.

19 wrz 2013, 07:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
esstera                    

:) czyli mam rozumieć że co urząd to inaczej?

Tak jest prawidłowo. Od dłużnika zajętej wierzytelności a nie wplata własna zobowiązanego na konto organu egzekucyjnego do prowizji.
A może teraz czas na "u" zobowiązanego i "na miejscu"?
Mam nadzieję, że nowe rozporządzenie wejdzie szybko w życie. Nie będzie przynajmniej tego rodzaju dywagacji (pomijam inne aspekty projektu).

19 wrz 2013, 07:13
Amator

POSTY        17
Z tego co mi mówiono to ta prowizja nowa prowizja wchodzi i wejść nie może. Co niektórzy juz stracili nadzieje.

19 wrz 2013, 07:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 gru 2009, 11:41

POSTY        28
niestety nowa nie znaczy że będzie lepsza!

19 wrz 2013, 08:20
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Każda będzie lepsza od tej co jest ;)

24 wrz 2013, 19:24

REJESTRACJA05 lut 2013, 00:00

POSTY        11
biurwa1                    

Każda będzie lepsza od tej co jest ;)

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... proponowana jest dużo gorsza niż obecna... nie mówiąc o tym, że kilka jej zapisów jest mocno dyskusyjnych pod względem zgodności z normami aktów wyższej rangi.

24 wrz 2013, 19:56
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Executor                    

Grupa 1 •w konsekwencji
•w następstwie
•w rezultacie
•w toku

Co ta za filozofia...  Przepis jest przecież jasny... tylko wiadomo o co chodzi... Każdy Sąd by uznał taką prowizję...

Hejka

Ściągnięta to nie to samo co wpłacona "dobrowolnie". Myślę, że żaden sąd nieprzyznałby prowizji.

25 wrz 2013, 05:21
Zaawansowany

REJESTRACJA19 kwi 2011, 22:09

POSTY        50
ajed                    

Executor                    

Grupa 1 •w konsekwencji
•w następstwie
•w rezultacie
•w toku

Hejka

Ściągnięta to nie to samo co wpłacona "dobrowolnie". Myślę, że żaden sąd nieprzyznałby prowizji.

Proszę przeczytać przepisy poprzednie gdzie było 3.08%, a później zmniejszono do 1.85% i zmieniono zapis.
Wpłacona kwota na konto organu z kosztami i po otrzymaniu zajęcia to jest według Ciebie "dobrowolna wpłata"?
Gdzie jest zapis w przepisach o postępowaniu egzekucyjnym o "dobrowolnej wpłacie" ?...
Gdzie takie sformułowanie "dobrowolna wpłata" jest zastosowane?...

Hejka

25 wrz 2013, 20:27
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
ajed                    

Executor                    

Grupa 1 •w konsekwencji
•w następstwie
•w rezultacie
•w toku

Hejka

A ja myślę, że jednak Sąd to by uznał taką prowizję.
Wypadałoby by tu bowiem zastosować starą wywodzącą się jeszcze z prawa rzymskiego zasadę warunku koniecznego (sine qua non), to znaczy należałoby sobie zadać pytanie, czy gdyby nie nasze zajęcie, to czy ta spłata (wpłata) by się w ogóle pojawiła. I tu odpowiedź jest raczej oczywista, bo niby jak zobowiązany mógłby dokonać wpłaty tytułem zajęcia o konkretnej sygnaturze np. 1440EA/721/9999/13/XY, jeśli takowego zajęcia by w ogóle nie było? Sprawa jest szczególnie jasna i oczywista w sytuacji, gdy ten rachunek przez nas zajęty (z którego nie przyszły pieniądze) zobowiązany rzeczywiście posiada w danym banku. Bo skoro zobowiązany spłaca zaległość po dokonaniu zajęcia to działa pod przymusem, bo zajmując mu tamten rachunek przymusiliśmy go do spłaty a kasa z tamtego konkretnego rachunku mogła nie zejść z wielu różnych przyczyn (debet, zbieg, i wiele innych). Także wg mnie pieniądze zostały wyegzekwowane W WYNIKU dokonania zajęcia rachunku bankowego a przepis nie precyzuje, że kasa musi przyjść z tego konkretnego rachunku. Jakby mi mój pracodawca spróbował zarzucić rozliczenie przelewu z innego banku, to sprawa zakończyła by się w Sądzie, który wg mnie przyznał by mi rację. Niestety sprawa jest mniej oczywista w sytuacji, gdy w tamtym banku nasz zobowiązany wcale nie posiada rachunku. Takich przelewów bym na czynność nie rozliczał.
Kurde ludzie co wy się tak boicie. Wymyśliła sobie jakaś mądrala w jednej czy drugie Izbie taką beznadziejną interpretację i wszyscy Naczelnicy i Komornicy powtarzają "za górą". A my mamy się stosować do czegoś, co nawet nie wynika z przepisów?! Jak są tacy mądrzy, to niech to zapiszą w jakimś akcie wewnętrznym, typu Instrukcja, czy Zarządzenie, ale oczywiście nie napiszą, bo by się ośmieszyli  :lol:

26 wrz 2013, 20:55
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2013, 09:20

POSTY        1
Powyższe problemy interpretacyjne są kolejnym argumentem za wprowadzeniem nowych - jasnych i prostych przepisów w zakresie prowizji.

27 wrz 2013, 06:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 80  Następna strona