Teraz jest 04 wrz 2025, 09:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zbieg egzekucji 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:55

POSTY        23
Post Re: Zbieg egzekucji
czy komornicy przyjmują Dalsze tytuły wykonawcze? czy żądają jednak oryginałów?

21 lut 2015, 19:50
Zaawansowany

REJESTRACJA08 sie 2014, 06:42

POSTY        66
klematis5                    

czy komornicy przyjmują Dalsze tytuły wykonawcze? czy żądają jednak oryginałów?

Nie spotkałem się żeby nie przyjmowali.
Problem może być z odpisami (do tytułów sprzed 21.11.2013).

22 lut 2015, 08:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 paź 2015, 08:38

POSTY        4
Witam. Mam pytanie dotyczące DTW. Na podstawie § 14 rozporządzenia 656/2014:

Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy
tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu
egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej.

Zgodnie z ust. 2:

Przepis § 13 ust. 2 stosuje się odpowiednio.

Czyli:

Wierzyciel wraz z dalszym tytułem wykonawczym przekazuje jednocześnie organowi egzekucyjnemu właściwemu
do zastosowania środków egzekucyjnych informację zawierającą:
1) oznaczenie organu egzekucyjnego prowadzącego postępowanie egzekucyjne;
2) dane zobowiązanego, jeżeli uległy zmianie po wystawieniu tytułu wykonawczego;
3) aktualną wysokość dochodzonej należności pieniężnej, w tym odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności
pieniężnej i kosztów upomnienia, a jeżeli wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym – kosztów egzekucyjnych.

Skierowałem wniosek do wierzyciela o wystawienie DTW. Wierzyciel kieruje teraz DTW do administracyjnego organu egzekucyjnego z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej. A co w takim razie z § 13 ust. 2? Bo wynika z niego, że wierzyciel wraz z DTW przekazuje jednocześnie organowi egzekucyjnemu właściwemu do zastosowania środków egzekucyjnych (czyli komornikowi sądowemu) informację zawierającą m.in. oznaczenie organu egzekucyjnego prowadzącego postępowanie egzekucyjne (czyli administracyjny organ egzekucyjny). Czy procedura jest taka, że powinienem nadać klauzulę i odesłać z powrotem wierzycielowi, żeby ten przekazał komornikowi sądowemu?? Czy też zwrot "jednocześnie" i "wraz" oznacza w tym samym czasie, kiedy wysyła DTW administracyjnemu organowi egzekucyjnemu?

08 paź 2015, 10:44
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2015, 21:00

POSTY        7
Post Zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej
Witam
zwracam się z zapytaniem jak praktykuje się w Waszych US "robienie" zbiegów, bo niestety teoria teorią a praktyka praktyką.  :glare: Rozchodzi mi się głównie o to czy występujecie do wierzycieli o DTW czy zamykacie na e-12. Szczerze to nie widzę sensu w pisaniu do wierzyciela o DTW w przypadku gdy należność była na 50,00 zł czy 200,00 zl.  A i jeszcze jedno pytanie czy można przekazać ewentualnie do komornika odpis tytułu wykonawczego drukowany z Egapoltaxu.

06 lip 2016, 20:50
Amator

REJESTRACJA07 lis 2012, 22:06

POSTY        10
To nie ty występujesz o dalszy tytuł, ty zawiadamiasz wierzyciela , on przysyła - nadajesz klauzule kserujesz zajęcie i odsyłasz do wierzyciela. To on wysyła do komornika.
Rozporządzenie MF w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych Dz.U. z 2015 poz. 2367
§ 17. 1. Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy
tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do
zbiegu egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej
oraz przekazanie dalszego tytułu wykonawczego do właściwego sądowego organu egzekucyjnego.

15 lip 2016, 19:42
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Anetaaga                    

To nie ty występujesz o dalszy tytuł, ty zawiadamiasz wierzyciela , on przysyła - nadajesz klauzule kserujesz zajęcie i odsyłasz do wierzyciela. To on wysyła do komornika.
Rozporządzenie MF w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych Dz.U. z 2015 poz. 2367
§ 17. 1. Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy
tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do
zbiegu egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej
oraz przekazanie dalszego tytułu wykonawczego do właściwego sądowego organu egzekucyjnego.

To nie wierzyciel wysyła DTW do komornika, tylko administracyjny organ egzekucyjny po nadaniu klauzuli.
Zgodnie z zapisem, który zacytowalaś: "z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej oraz przekazanie dalszego tytułu wykonawczego do właściwego sądowego organu egzekucyjnego."

15 lip 2016, 20:58
Początkujący

REJESTRACJA29 paź 2015, 07:27

POSTY        7
Anetaaga                    

Cześc ;))

tak czytam co napisałaś i dochodzę do wniosku, że sama sobie zaprzeczasz... skoro przywołujesz § 17 rozporządzenia, to wprost z jego treści wynika, że wierzyciel przysyła dalszy tytuł wykonawczy organowi egzekucyjnemu, z wnioskiem o nadanie klauzuli i przekazanie właściwego sądowego organu egzekucyjnego, a tym samym to administracyjny organ egzekucyjny przekazuje akta sądowemu, a nie kseruje zajęcie i odsyła wierzycielowi, żeby ten przekazał.

U mnie wygląda to tak, że po uzyskaniu informacji od dłużnika zajętej wierzytelności o zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej występuje do wierzyciela/li (zwykłym pismem), z wnioskiem o sporządzenie (odpisów/dalszych tytułów wykonawczych) jednocześnie informując, że w przypadku nieotrzymania ich w terminie 14 dni zawiadomienie o zajęciu zostanie uchylone (robie to, żeby nie czekać w nieskończoność, gdy z drugiej strony komornik sądowy naciska o akta).
Po otrzymaniu (odpisów/dlaszych tytułów wykonawczych), kseruję zawiadomienie o zajęciu (kserokopia zostaje u mnie w aktach-gdyż z tego środka właściwym do prowadzenia egzekucji jest komornik sądowy, wiec po co mi oryginał zajęcia), następnie oryginał zawiadomienia o zajęciu łącze z odpisem/dalszym tytułem wykonawczym, wykonuję wydruk stanu zaległości w podziale na wierzycieli, sporządzam pismo przewodnie, a po podpisaniu przez przełożonego całość pakuje w kopertę i wysyłam do komornika sądowego.

Sytuacja wygląda analogicznie, gdy komornik sądowy nie prowadzi postępowania egzekucyjnego na podstawie eletronicznego tytułu wykonawczego, z tą jednak różnicą, że z wezwaniem do wierzyciela o sporządzenie odpisów/dalszych tytułów wykonawczych, czekam do momentu, aż sąd wskaże organ właściwy do dalszego prowadzenia postępowania egzekucyjnego (gdyż jest możliwość, że to my - jako organ administracyjny - zostaniemy do tego wyznaczeni... choć niezbyt często się do zdarza).

Pozdrawiam

18 lip 2016, 07:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 gru 2015, 16:32

POSTY        11
E-zbiegi po nowemu !

Witam serdecznie.
Jak wam idą "nowe" zbiegi egzekucji czy e-zbiegi ?
Chodzi mi dokładnie o sprawę kiedy my jako pierwsi dokonaliśmy zajęcia i tym samym przejęliśmy łączną egzekucję (np. do wynagrodzenia) i gdy uzyskana kwota nie wystarcza na pokrycie wszystkich należności.

Art. 115a. § 1. Organ egzekucyjny dokonuje podziału kwoty uzyskanej ze sprzedaży rzeczy albo wykonania prawa majątkowego, do których wystąpił zbieg egzekucji.
§ 2. Jeżeli kwoty uzyskane ze sprzedaży rzeczy albo wykonania prawa majątkowego wystarczają na zaspokojenie wierzycieli, organ egzekucyjny bezzwłocznie przekazuje wierzycielom przypadające im kwoty.
§ 3. W przypadku gdy kwoty uzyskane ze sprzedaży rzeczy albo wykonania prawa majątkowego nie wystarczają na zaspokojenie wierzycieli, organ egzekucyjny informuje wierzycieli o sposobie podziału kwoty uzyskanej z egzekucji.
§ 4. Wierzyciel może złożyć wniosek o wydanie postanowienia w sprawie podziału kwoty uzyskanej z egzekucji. Wniosek składa się do organu egzekucyjnego w terminie 7 dni od dnia doręczenia informacji, o której mowa w § 3. We wniosku wskazuje się przyczyny, z powodu których wierzyciel nie zgadza się z podziałem.
§ 5. Wniosek o wydanie postanowienia w sprawie podziału kwoty uzyskanej z egzekucji rozpatruje organ egzekucyjny po uprzednim zawiadomieniu wierzycieli uczestniczących w podziale o złożonym wniosku i o możliwości wzięcia czynnego udziału w tym postępowaniu. Na postanowienie organu egzekucyjnego w sprawie podziału kwoty uzyskanej z egzekucji przysługuje wierzycielom i zobowiązanemu zażalenie.
§ 6. W przypadku złożenia wniosku o wydanie postanowienia w sprawie podziału kwoty uzyskanej z egzekucji, kwoty uzyskane z egzekucji wpłaca się na wydzielony rachunek bankowy organu egzekucyjnego z oprocentowaniem udzielanym przez bank dla wkładów wypłacanych na każde żądanie.
§ 7. Jeżeli nie złożono wniosku o wydanie postanowienia w sprawie podziału kwoty uzyskanej z egzekucji w terminie określonym w § 4 lub postanowienie w sprawie podziału kwoty uzyskanej z egzekucji stało się ostateczne, organ egzekucyjny przekazuje wierzycielom przypadające im kwoty.
§ 8. Jeżeli egzekucja jest prowadzona z prawa majątkowego wykonywanego okresowo, organ egzekucyjny informuje też, w jakim procencie przypada na każdego wierzyciela udział w kwotach uzyskanych z egzekucji. Jeżeli nastąpiła zmiana podstaw podziału, organ egzekucyjny informuje wierzycieli o nowym podziale udziałów wierzycieli w kwotach uzyskanych z egzekucji. Przepisy § 4–7 stosuje się odpowiednio. Organ egzekucyjny przekazuje wierzycielowi przypadające mu należności pieniężne, jeżeli wynoszą one więcej niż 20 zł, chyba że dochodzone należności pieniężne nie przekraczają tej kwoty.

I teraz otrzymujemy częściowy przelew od pracodawcy a komornik wyśle swoją sprawę do nas kiedy ? Kto jest inspektorem lub egzekutorem ten wie ile to trwa. Więc trzeba wrzucić kwoty na depozyt.
Zatem za jaki miesiąc należy się prowizja ? Za miesiąc w którym kwota została uzyskana czy w miesiącu w którym rozliczymy po otrzymaniu wszystkich spraw od komornika/komorników ?
Jeżeli w miesiącu w którym uzyskano kwotę to trzeba będzie robić co rusz korektę prowizji.

Jakieś pomysły, rozwiązania ? Macie jakieś wzory informacji o podziale kwoty ?
Jak to widzicie ?

08 lis 2016, 17:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Zaliczenie kwoty do prowizji w dacie rozliczenia. Tak też widzi to EGA. My profilaktycznie w takich wypadkach (zbieg i przejęcie przez nas) wzywamy zbieżne organy do przesłania akt z terminem 7 dni.

11 lis 2016, 00:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 gru 2015, 16:32

POSTY        11
I przesyłają tak szybko komornicy sądowi ?

12 lis 2016, 21:03
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2015, 21:00

POSTY        7
Witam
mam pytanie czy jak dłużnik zajętej wierzytelności wyznaczył NUS do prowadzenia egzekucji, czy mogę uchylić zajęcie i wymigać się ze zbiegu czy z mocy ustawy muszę prowadzić jak to mówi Owsiak "do końca świata i o jeden dzień dłużej" bo wiem że np. na koncie w banku jest pusto?

21 sty 2017, 20:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Uchylić zajęcie możesz po umorzeniu postępowania. W innym wypadku jeśli nie ma do tego żadnej podstawy to samobójstwo. Na pierwszej lepszej kontroli polecisz

21 sty 2017, 23:04
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2017, 17:38

POSTY        2
Witam, mam pytanko: czy ktoś z Was robił już plan podziału kwoty uzyskanej ze zbiegu? Chętnie podpatrzyłabym jak takie pisemko wygląda.  :zeby:

01 lut 2017, 16:24
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Mam następującą sytuację. W 2016 roku wystawiłem tytuły wykonawcze na podatek od nieruchomości. Następnie doszło do zbiegu egzekucji administracyjnej z sądową. Łączną egzekucję przejął sądowy organ egzekucyjny.  W 2017 r. wystawiłem kolejne tytuły na podatek od nieruchomości - z tytułów tych część należności ściągnął komornik. O kolejnym zbiegu egzekucji tj. na podstawie tytułów z 2017 r. US nie poinformował. Nie wiem czy na podstawie TW z 2017 r. doszło do zbiegu egzekucji do tej samej rzeczy co na podstawie TW z 2016 r. czy do innej.

Czy mam rację uważając, że bez względu na to czy zbieg na podstawie TW z 2017 r. miał miejsce do tej samej rzeczy czy do innej US powinien poinformować o tym wierzyciela w trybie art. 62c u.p.e.a?

W tej sprawie akurat nic wielkiego się nie stało, bo należność jako pierwszy ściągnął komornik sądowy, więc z aktualizowałem TW w US? Można jednak wyobrazić sobie sytuację, że to Urząd Skarbowy jako pierwszy ściąga należność. Wierzyciel nie wiedząc, że doszło do kolejnego zbiegu egzekucji (na podstawie TW z 2017 r.) nie informuje o tym komornika sądowego i  ten ściągą jeszcze raz tę samą należność.

17 lis 2017, 09:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona