a teraz może pytanie proste ale chcę się upewnić: czy opłatę manipulacyjną oblicza się od należności głównej ,czy od należności głównej + odsetki? Bo należność główną mam 507 zł a odsetki 12 zł a program nalicza mi 1% od tej kwoty 507 zł czyli 5,10 i nie bierze pod uwagę odsetek.
Tak, koszty nalicza się od należności głównej + odsetki.
Mam pytanie z innej beczki, bo widzę, że na forum są osoby księgujące i egzekwujące opłatę. Czy jak zwracacie nadpłatę za śmieci (babka płaciła do urzędu i do wspólnoty jednocześnie, złożyła korektę deklaracji od lipca, a zwrot ma być dokonany na rachunek wspólnoty) to wystawiacie postanowienie o zwrocie nadpłaty czy zwracacie bez żadnych pism ?
Ostatnio edytowano 17 kwi 2014, 13:40 przez kwiat, łącznie edytowano 1 raz
17 kwi 2014, 13:25
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
belpru
Dziękuję za odpowiedź.
Cztery raty po 43 zł każda. Łącznie 172 zł.
Zająłem nadpłatę w US.
Moim zdaniem masz wszystko ok policzone
17 kwi 2014, 13:41
belpru
Należy nadać pod adres który został wskazany w deklaracji, jako adres korespondencyjny. Może się też zdarzyć, że miejsce zamieszkania zobowiązanego znajduje się poza Twoja właściwością, np. w sąsiedniej gminie i wtedy możesz być niewłaściwa- warto na starcie sprawdzać meldunek w ewidencji ludności. Zatem jeśli wysłano i awizowano pod adresem z deklaracji , liczysz 14 dni od pierwszego awizo i masz doręczone. Zajęcia można dokonać równolegle.
Ja tez mam pytanie: Czy zawiadomienie o uchyleniu zajęcia to to samo, co zawiadomieniem o wycofaniu zajęcia, bo mam dwie różne opcje w taxi. Czy wydatki związane z doręczeniem tego zawiadomienia stanowią również koszty egzekucyjne? Zobowiązany już nam zapłacił, a teraz widzę, że dalej będę musiał go ścigać o wydatki związane ze zdjęciem zajęć...
za uchylenie zajęcia nie możesz już obciążać wydatkami - to już koszty które ponosi organ we własnym zakresie.
17 kwi 2014, 13:48
eleta
za uchylenie zajęcia nie możesz już obciążać wydatkami - to już koszty które ponosi organ we własnym zakresie.
Ślicznie dziękuję, to bardzo cenna informacja.
pola80
Witam, mam do Was takie pytania, 1. co robicie jak wysłałam odpis tytułu pocztą i otrzymałam zwrot z poczty z informacją,że zobowiązany się wyprowadził i nie wiadomo gdzie.Czy zwracam teraz ten tyt.wykonawczy wraz z odpisem do wierzyciela, czy szukam tego zobowiązanego, ale jak? Czy w tej sprawie wydaje jakieś Postanowienie.? 2. wysłałam pocztą odpisy tyt.wykonawczych ale mija już 14 dni i nie mam z poczty informacji, a w ustawie jest ,że jak nie dostarczymy odpisu tyt.wykonawczego zobowiązanemu w ciągu 14 dni to nie możemy naliczać żadnych kosztów egz, co mam zrobić w takich przypadkach?
AD1. Skarbówka wychodzi z założenia że nie ma obowiązku szukać dłużnika i zwracają tyt. wierzycielowi. Ty z racji tego że jesteś jednocześnie wierzycielem i egzekucją nie powinnaś zwracać a możesz sama poszukać dłużnika- pytać w ewidencji ludności, zus, us, a nawet rozpytać pod adresem gdzie kierowałaś wcześniej pismo, by dowiedzieć się gdzie przebywa zobowiązany. Jak nie znajdziesz, możesz z czystym sumieniem zwrócić.
AD2. I jeszcze będziesz czekać, niestety tak działa poczta. W art. 64 jest że organ pobiera opłaty jeśli ble ble ble NADAŁ odpis.
kwiat
pola80
Mam pytanie z innej beczki, bo widzę, że na forum są osoby księgujące i egzekwujące opłatę. Czy jak zwracacie nadpłatę za śmieci (babka płaciła do urzędu i do wspólnoty jednocześnie, złożyła korektę deklaracji od lipca, a zwrot ma być dokonany na rachunek wspólnoty) to wystawiacie postanowienie o zwrocie nadpłaty czy zwracacie bez żadnych pism ?
Powinno się, ale chyba nikt tego nie praktykuje.
eleta
Moim zdaniem masz wszystko ok policzone
Dzięki pozycji 0zł za kolejne zajęcie nie będę chyba wykazywać.
Ostatnio edytowano 17 kwi 2014, 14:10 przez belpru, łącznie edytowano 2 razy
17 kwi 2014, 14:04
eleta
PRESTON szybkie pytanko dostałam info z NUS że za dłużnika składany był PIT 11 przez Jana Kowalskiego zamieszkałego przy ul. takiej a siakiej w którym wykazano przychód z działalności dłużnika wykonywanej osobiście (umowa o dzieło i zlecenia ). Informacja ta została złożona właśnie przez Kowalskiego. Z własnych informacji wiem, że Kowalski prowadzi działalność gospodarczą.
Na kogo mam adresować zajęcie wierzytelności ? Jan Kowalski zamieszkały czy Jak Kowalski Restauracja działalność gospodarcza ?
Właśnie istotne jest to kto złożył PIT-11 wykazujący przychody zobowiązanego. Mam nadzieję, że US w odpowiedzi dokładnie wskazał Ci "pracodawcę" zobowiązanego. Dokładnie tam (do tej osoby, firmy) kieruj zajęcie. Musisz mieć świadomość, że takie zajęcia to trudny temat. Część ludzi płaci natychmiast we własnym imieniu, aby uniknąć problemów. Część orientuje się jaki ewentualne konsekwencje robi brak realizacji zajęcia wierzytelności i wtedy wpłaca. Reszta i to duża ma to gdzieś. Następstwem braku realizacji takiego zajęcia to oczywiście kontrola dłużnika zajętej wierzytelności i jej następstwa...
17 kwi 2014, 18:34
preston
eleta
PRESTON szybkie pytanko dostałam info z NUS że za dłużnika składany był PIT 11 przez Jana Kowalskiego zamieszkałego przy ul. takiej a siakiej w którym wykazano przychód z działalności dłużnika wykonywanej osobiście (umowa o dzieło i zlecenia ). Informacja ta została złożona właśnie przez Kowalskiego. Z własnych informacji wiem, że Kowalski prowadzi działalność gospodarczą.
Na kogo mam adresować zajęcie wierzytelności ? Jan Kowalski zamieszkały czy Jak Kowalski Restauracja działalność gospodarcza ?
Właśnie istotne jest to kto złożył PIT-11 wykazujący przychody zobowiązanego. Mam nadzieję, że US w odpowiedzi dokładnie wskazał Ci "pracodawcę" zobowiązanego. Dokładnie tam (do tej osoby, firmy) kieruj zajęcie. Musisz mieć świadomość, że takie zajęcia to trudny temat. Część ludzi płaci natychmiast we własnym imieniu, aby uniknąć problemów. Część orientuje się jaki ewentualne konsekwencje robi brak realizacji zajęcia wierzytelności i wtedy wpłaca. Reszta i to duża ma to gdzieś. Następstwem braku realizacji takiego zajęcia to oczywiście kontrola dłużnika zajętej wierzytelności i jej następstwa...
Podobno to bardzo ciężki temat z przywołaniem DZW do porządku... Załóżmy, że nam nie odpowiada, ponaglamy, nie odpowiada i co dalej?
18 kwi 2014, 07:08
Aida16
wszystko się zgadza poza tym, że dopóki nie wejdą w życie nowe przepisy wykonawcze (a termin upływa pod koniec maja)
Możesz mnie nakierować na te przepisy wykonawcze które mówią że zmiany związane z art. 27 wchodzą pod koniec maja?
18 kwi 2014, 08:46
czy ktoś robi sprawozdanie z realizacji egzekucji - potrzebuję jakiś wzór
18 kwi 2014, 09:01
A jak postąpić w sytuacji kiedy, na zobowiązanego poszło już do banku X jedno zajęcie, załóżmy w lutym. Teraz wpłynęły kolejne tytuły na zobowiązanego i trzeba wystawić kolejne zajęcie. Jedyna informacja to rachunek w banku X. Co zrobić? Wystawić kolejne zajęcie tego samego rachunku? Czy to nie będzie podchodziło pod zbieg egzekucji?
18 kwi 2014, 09:41
Estera17
A jak postąpić w sytuacji kiedy, na zobowiązanego poszło już do banku X jedno zajęcie, załóżmy w lutym. Teraz wpłynęły kolejne tytuły na zobowiązanego i trzeba wystawić kolejne zajęcie. Jedyna informacja to rachunek w banku X. Co zrobić? Wystawić kolejne zajęcie tego samego rachunku? Czy to nie będzie podchodziło pod zbieg egzekucji?
a z kim chcesz mieć zbieg w takiej sytuacji skoro Ty wystawiłaś i pierwsze i kolejne zajęcia ? sama ze sobą ? wysyłasz kolejne zajęcie po prostu i będzie Ci bank realizował oba
18 kwi 2014, 09:44
Ale rozumiem że masz odpowiedź z banku, że rachunek jest prowadzony. Bo inaczej robienie zajęcia na nowe tytuły w tym banku jest bez sensu.
18 kwi 2014, 09:55
Odpowiedź jest, tylko trochę to dziwne. Ale ok, zrobię tak jak mówicie. Dzięki za pomoc.
18 kwi 2014, 10:08
Estera17
Odpowiedź jest, tylko trochę to dziwne. Ale ok, zrobię tak jak mówicie. Dzięki za pomoc.
Zależy czy domyślić się możesz czy te pieniądze ci zejdą z poprzedniego zajęcia. Ile już wisi zajęcie w banku? Ja bym się wstrzymał z egzekucją poszukał pracodawcy/zusu/innego rachunku bankowego. Czasami ludzie mają takie rachunki założone bo się kiedyś opłacało albo zapomnieli że je mają albo nie chciało im się ich zamykać (też mam taki jeden). Zajęcie przerywa ci tylko bieg przedawnienia więc ja bym spróbował czegoś poszukać. Czasem w lajkach na "fejsie" ludzie posiadają dużo informacji W ostateczności zajął bym ten sam rachunek. Możesz też od razu go zając i szukać to juz chyba zależy od Ciebie a raczej Twoich przełożonych
18 kwi 2014, 10:17
Chciałbym dopytać o aktualizację zajęcia. Wysłałem zajęcie na należność i koszty. Zobowiązany po otrzymaniu zawiadomienia o zajęciu zapłacił i należność i koszty wyszczególnione w informacji o zajęciu.
I teraz pytanie. Po dokonaniu zajęcia powstały kolejne koszty, które wiszą mi w systemie. Czy mogę zaktualizować istniejące zajęcie do wysokości nowopowstałych kosztów? Czy powinienem istniejące zajęcie uchylić i zrobić nowe na koszty?