Mam może trochę głupie pytanie: jak mamy umorzenie postępowanie egzekucyjne na zaległości z 2014 i 2015r. ze względu na bezskuteczność organu to nie możemy wystawiać temu zobowiązanemu kolejnych tytułów wykonawczych na zaległości z 2016r.? Pani z US dzwoniła z pretensjami... ze wystawiam kolejne tytuły osobie, która niedawna okazała się niewypłacalna... a to jest coś złego? Zastanawiam się czy ona zauważyła, że kolejne tytuły dotyczą nowych zaległości.
Jest taki fajny przepis z ustawy egzekucyjnej, który pozwala nawet przez rok nie podejmować czynności przez wierzyciela w przypadku umorzenia egzekucji przez NUS ja go stosuję aby nie mnożyć kosztów upomnień.
Art. 6. [Czynności stosowane w przypadku uchylania się zobowiązanego od wykonania obowiązku] § 1c. Wierzyciel może odstąpić od czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych, jeżeli nie upłynęło 12 miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego z przyczyny określonej w art. 59 § 2, wydanego w sprawie prowadzonej na wniosek tego wierzyciela, na podstawie tytułu wykonawczego obejmującego inne należności pieniężne zobowiązanego, chyba że ujawniony zostanie majątek lub źródło dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych.
Fajny co nie?
27 mar 2017, 12:06
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Egzekutor69
Fajny co nie? :P
Kurczę, nie wiem co powiedzieć. To co przez rok nie wystawiasz upomnień jak masz umorzenie post. egzek. przez NUS?
27 mar 2017, 19:32
wojtek87
Egzekutor69
Fajny co nie? :P
Kurczę, nie wiem co powiedzieć. To co przez rok nie wystawiasz upomnień jak masz umorzenie post. egzek. przez NUS? ;)
Tak właśnie robię, w świetle prawa. No chyba, że dowiem się o majątku zobowiązanego wcześniej. Z reguły dotyczy to osób żyjących z OPS.
28 mar 2017, 07:07
Upomnienie wysłać można (może akurat zobowiązany pomyli się i zapłaci ), tylko przez jakiś czas nie kierować tytułu do egzekucji.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
28 mar 2017, 19:01
Najdziwniejsza jest sprawa, że tytuł wykonawczy czasem idzie do NUS, chyba zobowiązany nie rozumie o co chodzi dostając wezwanie do zapłaty z organu egzekucyjnego więc je ignoruje. Dopiero po kolejnym upomnieniu za inny okres rozliczeniowy wpłaca.. Rozpoznaje to, że wpłata jest na identyczną kwotę jak ta na upomnieniu.Księgowa księguje mu wpłatę na najstarszą zaległość, żeby nie doszło za szybko do przedawnienia. Albo drugi przypadek, w którym zobowiązany ma tytuły wyk. wystawione w lutym 2016r, a wpłaca co m-c wysokość m-cznej opłaty... i co m-c muszę wysyłać zawiadomienie do NUS o zmniejszeniu zaległości objętej egzekucją. Też tak macie?
31 mar 2017, 10:03
wojtek87
Najdziwniejsza jest sprawa, że tytuł wykonawczy czasem idzie do NUS, chyba zobowiązany nie rozumie o co chodzi dostając wezwanie do zapłaty z organu egzekucyjnego więc je ignoruje. Dopiero po kolejnym upomnieniu za inny okres rozliczeniowy wpłaca.. Rozpoznaje to, że wpłata jest na identyczną kwotę jak ta na upomnieniu.Księgowa księguje mu wpłatę na najstarszą zaległość, żeby nie doszło za szybko do przedawnienia.
U mnie też tak jest, chyba, że dłużnik wskaże w tytule to upomnienie które dostał, to wtedy księgowane jest wg. jego wskazania. Ponad to przy wysyłaniu upomnień, jak jest duża szansa, że ktoś wpłaci to edytuje upomnienie z programu i dodaje starsze zaległości z kosztami.
Albo drugi przypadek, w którym zobowiązany ma tytuły wyk. wystawione w lutym 2016r, a wpłaca co m-c wysokość m-cznej opłaty... i co m-c muszę wysyłać zawiadomienie do NUS o zmniejszeniu zaległości objętej egzekucją. Też tak macie?
Tak.
05 kwi 2017, 07:11
Mam problem z zobowiązanymi, którzy złożyli w 2013r. deklarację o wysokości opłaty za odpady komunalne nie będąc właścicielami danej nieruchomości. Przy składaniu deklaracji często deklarowali na formularzu, że są właścicielami, a prawda dopiero teraz wychodzi-po kilku latach, gdy za chwile egzekucja okaże się bezskuteczna. Nie zrobię wpisu do hipoteki przymusowej , bo tytuły wykonawcze są wystawione na osobę nie będącą właścicielem, a jedynie małżonkiem właściciela (czasem nawet synem lub córką właściciela bądź użytkownikiem). Co w tym przypadku proponujecie zrobić?
13 kwi 2017, 11:59
Czy jeden pracownik może zajmować się wymiarem i windykacją opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi? Jeżeli nie- to z czego to wynika?
26 kwi 2017, 12:46
Dorean
Czy jeden pracownik może zajmować się wymiarem i windykacją opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi? Jeżeli nie- to z czego to wynika?
Pamiętam z jednego ze szkoleń z 2014r. albo 2015r., chyba u Adamka, że może być, ale lepiej jak są co najmniej 2 osoby, bo wtedy jest jakaś kontrola. A jak robi wszystko jedna osoba to swoich błędów "nie widzi".
26 kwi 2017, 20:47
kwiat
Dorean
Pamiętam z jednego ze szkoleń z 2014r. albo 2015r., chyba u Adamka, że może być, ale lepiej jak są co najmniej 2 osoby, bo wtedy jest jakaś kontrola. A jak robi wszystko jedna osoba to swoich błędów "nie widzi".
U nas ja zajmuje się wymiarem i egzekucją. Z księgową nawzajem się sprawdzamy.Ogólnie księgowa powinna prowadzić windykację, bo wtedy wie co i jak. Byłem na szkoleniu Dzięgiel-Matras w 2013r. i było mówione, ze jedna osoba na wymiar, a druga na księgowość+egzekucja.
28 kwi 2017, 06:50
Jest taka sprawa: Nieruchomość jest 2 razy opodatkowana t.j. na danej nieruchomości są złożone 2 deklaracje, obie np. na 4 osoby. Rzeczywiście mieszkają tam tylko 4 osoby, ale jakoś wyszło, że są dwie deklaracje i opłata jest naliczana na 8 osób. Czy mogę odpisać opłatę za poprzednie miesiące, czy tylko umorzenie zaległości wchodzi w grę?
16 maja 2017, 09:21
Ja tak miałem, dokonałem odpisu+ sporządziłem notatkę służbową. Nie wiem czy to wystarczy.
16 maja 2017, 15:26
Co zrobić w przypadku gdy wpłata na zaległości przekroczyła 58 zł ale nie naliczyły się odsetki. Czy należy wydać postanowienie zgodnie z art. 62 par. 4 ? Nie bardzo odnajdujemy się w tym przepisie.posting.php?mode=reply&f=8&t=2987#
25 maja 2017, 10:28
Dorean
Co zrobić w przypadku gdy wpłata na zaległości przekroczyła 58 zł ale nie naliczyły się odsetki. Czy należy wydać postanowienie zgodnie z art. 62 par. 4 ? Nie bardzo odnajdujemy się w tym przepisie.