mam pytanko jak wysyłacie pismo do Urzędu skarbowego z prośbą o udzielenie informacji o zobowiązanym to dla każdego osobno czy robicie zbiorówkę i wysyłacie tylko jedno np z zapytaniem o 10 osób?
16 kwi 2014, 13:32
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
anulka102
mam pytanko jak wysyłacie pismo do Urzędu skarbowego z prośbą o udzielenie informacji o zobowiązanym to dla każdego osobno czy robicie zbiorówkę i wysyłacie tylko jedno np z zapytaniem o 10 osób??
Takie pytanko już tu padało. Osobiście wysyłam zbiorowo, bo tak jest taniej i szybciej. Należy wtedy odnotować w aktach danego dłużnika wzmiankę o wysłaniu zapytania, a w momencie otrzymania informacji (u mnie przychodzi osobny dokument dla każdego dłużnika) przyporządkować do każdej z teczek odpowiednią informację. Jeśli chodzi o koszty to możesz każdemu naliczyć 6.10, albo nie naliczać nikomu, nie wiem czy zasadne jest dzielenie tej opłaty.
16 kwi 2014, 14:17
Witam otrzymałam tytuł wykonawczy (obcy) bez pieczęci urzędowej a w rubr. 52 (TYT-1) podpisał sie i przystawił pieczątkę tylko z nazwiskiem i stanowiskiem pan dyrektor Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej. Rozumiem, że tytuł zwracam do wierzyciela (art.29 §2 upea) i wydaję postanowienie w tej sprawie. Czy ktoś już takie postanowienie pisał i mógłby udostępnić jego wzór? Czy w przypadku gdyby była pieczęć urzędowa powinnam się "czepiać" pieczątki dyrektora (brak "z upoważnienia")
17 kwi 2014, 07:45
Aida16
Witam otrzymałam tytuł wykonawczy (obcy) bez pieczęci urzędowej a w rubr. 52 (TYT-1) podpisał sie i przystawił pieczątkę tylko z nazwiskiem i stanowiskiem pan dyrektor Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej. Rozumiem, że tytuł zwracam do wierzyciela (art.29 §2 upea) i wydaję postanowienie w tej sprawie. Czy ktoś już takie postanowienie pisał i mógłby udostępnić jego wzór? Czy w przypadku gdyby była pieczęć urzędowa powinnam się "czepiać" pieczątki dyrektora (brak "z upoważnienia")
W wersji ustawy przed zmianą art. 27 §1 pkt. 7) brzmiał tak:
datę wystawienia tytułu, podpis z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego podpisującego oraz odcisk pieczęci urzędowej wierzyciela.
Po zmianie listopadowej wygląda tak:
datę wystawienia tytułu, podpis, imię i nazwisko osoby upoważnionej do działania w imieniu wierzyciela.
Podejrzewam że dyrektor nie ma upoważnienia ale można takowego zażądać. Pieczątka powinna być z up. Burmistrza etc. Przejrzyj stronę gminy, poszukaj deklaracji na śmieci i zobacz kto jest organem do którego składa się deklarację. Albo zadzwoń i się zapytaj bez wdawania w szczegóły kto jest organem egzekucyjnym.
17 kwi 2014, 08:28
Proszę o potwierdzenie poprawności wykazywania kosztów egzekucyjnych w części L dla należności 4x43 172zł 07.03.2014 opłata manipulacyjna 1.7zł 08.04.2014 zajęcie wierzytelności 8,6zł 08.04.2014 koszt doręczeń 12,20zł 10.04.2014 zajęcie wynagrodzenia 0zł 10.04.2014 koszt doręczeń 12,20 16.04.2014 zapłata kosztów 34,70
17 kwi 2014, 08:52
qubap
Aida16
W wersji ustawy przed zmianą art. 27 §1 pkt. 7) brzmiał tak:
datę wystawienia tytułu, podpis z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego podpisującego oraz odcisk pieczęci urzędowej wierzyciela.
Po zmianie listopadowej wygląda tak:
datę wystawienia tytułu, podpis, imię i nazwisko osoby upoważnionej do działania w imieniu wierzyciela.
Podejrzewam że dyrektor nie ma upoważnienia ale można takowego zażądać. Pieczątka powinna być z up. Burmistrza etc. Przejrzyj stronę gminy, poszukaj deklaracji na śmieci i zobacz kto jest organem do którego składa się deklarację. Albo zadzwoń i się zapytaj bez wdawania w szczegóły kto jest organem egzekucyjnym.
Dzięki za odpowiedź - wszystko się zgadza poza tym, że dopóki nie wejdą w życie nowe przepisy wykonawcze (a termin upływa pod koniec maja) obowiązują póki co stare wzory tytułów i sama nie wiem czy w przypadku braku pieczęci urzędowej tytuł zwracać czy nie. Czy ktoś pisał postanowienie o zwrocie tytułu do wierzyciela - braki formalne?
17 kwi 2014, 09:10
PRESTON szybkie pytanko dostałam info z NUS że za dłużnika składany był PIT 11 przez Jana Kowalskiego zamieszkałego przy ul. takiej a siakiej w którym wykazano przychód z działalności dłużnika wykonywanej osobiście (umowa o dzieło i zlecenia ). Informacja ta została złożona właśnie przez Kowalskiego. Z własnych informacji wiem, że Kowalski prowadzi działalność gospodarczą.
Na kogo mam adresować zajęcie wierzytelności ? Jan Kowalski zamieszkały czy Jak Kowalski Restauracja działalność gospodarcza ?
17 kwi 2014, 09:14
belpru
Proszę o potwierdzenie poprawności wykazywania kosztów egzekucyjnych w części L dla należności 4x43 172zł 07.03.2014 opłata manipulacyjna 1.7zł 08.04.2014 zajęcie wierzytelności 8,6zł 08.04.2014 koszt doręczeń 12,20zł 10.04.2014 zajęcie wynagrodzenia 0zł 10.04.2014 koszt doręczeń 12,20 16.04.2014 zapłata kosztów 34,70
Kochani będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pokończyłem postępowania i muszę wszystko nanieść na tytuły...
17 kwi 2014, 10:12
belpru
belpru
Kochani będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pokończyłem postępowania i muszę wszystko nanieść na tytuły...
Belpru czy tam ma być 4 x 43 172 zł ? czterdzieści trzy tysiące ? i jakie wierzytelności zająłeś? wynagrodzenie czy inne ?
17 kwi 2014, 11:05
Dziękuję za odpowiedź.
Cztery raty po 43 zł każda. Łącznie 172 zł.
Zająłem nadpłatę w US.
17 kwi 2014, 11:40
Witam. Wysłałam pocztą do dłużnika odpis TW, którego nie odebrał i list mi się zwrócił. Teraz dostałam informację że ta osoba jest dostepna pod innym adresem (u swoich rodziców) i że ma do zwrotu z naszego Urzędu akcyzę. Jak myślicie mogę mu na ten adres gdzie rzeczywiście przebywa wysłać ten odpis i od razu zajęcie ze zwrotu akcyzy?
17 kwi 2014, 11:42
Należy nadać pod adres który został wskazany w deklaracji, jako adres korespondencyjny. Może się też zdarzyć, że miejsce zamieszkania zobowiązanego znajduje się poza Twoja właściwością, np. w sąsiedniej gminie i wtedy możesz być niewłaściwa- warto na starcie sprawdzać meldunek w ewidencji ludności. Zatem jeśli wysłano i awizowano pod adresem z deklaracji , liczysz 14 dni od pierwszego awizo i masz doręczone. Zajęcia można dokonać równolegle.
Ja tez mam pytanie: Czy zawiadomienie o uchyleniu zajęcia to to samo, co zawiadomieniem o wycofaniu zajęcia, bo mam dwie różne opcje w taxi. Czy wydatki związane z doręczeniem tego zawiadomienia stanowią również koszty egzekucyjne? Zobowiązany już nam zapłacił, a teraz widzę, że dalej będę musiał go ścigać o wydatki związane ze zdjęciem zajęć...
17 kwi 2014, 12:18
Witam, mam do Was takie pytania, 1. co robicie jak wysłałam odpis tytułu pocztą i otrzymałam zwrot z poczty z informacją,że zobowiązany się wyprowadził i nie wiadomo gdzie.Czy zwracam teraz ten tyt.wykonawczy wraz z odpisem do wierzyciela, czy szukam tego zobowiązanego, ale jak? Czy w tej sprawie wydaje jakieś Postanowienie.? 2. wysłałam pocztą odpisy tyt.wykonawczych ale mija już 14 dni i nie mam z poczty informacji, a w ustawie jest ,że jak nie dostarczymy odpisu tyt.wykonawczego zobowiązanemu w ciągu 14 dni to nie możemy naliczać żadnych kosztów egz, co mam zrobić w takich przypadkach?
17 kwi 2014, 12:46
a teraz może pytanie proste ale chcę się upewnić: czy opłatę manipulacyjną oblicza się od należności głównej ,czy od należności głównej + odsetki? Bo należność główną mam 507 zł a odsetki 12 zł a program nalicza mi 1% od tej kwoty 507 zł czyli 5,10 i nie bierze pod uwagę odsetek.